_BENNY: zelení teď budou o radaru mít vnitrostranické referendum... no a popravdě, to není špatný institut. trochu mi připomíná primární volby v USA...
1. to je možná pravda. byly to dvě různé věty. Reálná politika ODS je ... zvláštní. Neříkám, že nutně horší, než politika ČSSD... o tom to není... ale je to prostě podivná směsice.
2. odbory tu prostě jsou. zakázat je můžeš jenom nedemokratickými prostředky. cílem a smyslem kapitalismu a volného trhu není dosáhnout toho, aby horních 20% populace mělo přístup k 80% (nebo spíše ještě k daleko většímu procentu) bohatství. odbory jsou pro mě neoddělitelná součást skutečně volného trhu. proč by hraní na burze mělo být ok, a hraní si na odbory špatně ? (já neříkám ani nic opačného - že burza špatně a odbory ok...)
Ad Euroústava - ano, ale Švejnar je snad jako emigrant ovlivněný anglosaskou tradicí. Tam je ústava srozumitelná.
Ten Chomský je fakt dost trapný vtip. Fakt bych řekl, že emigranti kteří emigrovali až v dospělosti jsou zvláštní druh lidí, a svým způsobem by mohli při svém návratu zemi hodně obohatit, pokud by hráli důležitější role. Ti, kdo od nás zdrhali, byli často docela schopní.
Co se týče prezidenta - ten právě nemá moc dělat skutky, má reprezentovat. Svým způsobem je to velice dobře placený státní zaměstnanec, placený VLÁDOU a jejím rozpočtem za to, aby prezentoval ve světě zemi, které ta vláda vládne. (samozřejmě... jmenování premiéra prezidentem místo předsedou parlamentu tenhle obraz trochu narušuje, ale stejně...)
Podívej - já vidím budoucnost Severní Ameriky (USA a Kanada asi zvlášť... ale málokdo ví, že nejen Quebec, ale i Vermont uvažuje o samostatnosti, čas od času... takže třeba se ještě dožijeme nějakého překvapení...), Evropy, Indického subkontinentu a např. Austrálie velice podobně, co se "superstátů" týče. Demokratické federace, případně i s právem na vystoupení ze "superstátu" na základě referenda - je to podle mě přirozené.
_BENNY: podívej, jestli pro tebe každý, kdo zkoumá (tzn. pozoruje, shromažďuje empirická data, analyzuje je) např, rovnoměrnost odměňování žen je levicový, tak to je potom těžké.
Podle mě levicové je až snažit se o nějaké přerozdělování a nápravu "shora", zásahem státu, apod. Samotné shromažďování dat a jejich vyhodnocování podle mě není levicové.