_BENNY: rudí vychcánci, modří vychcánci, zelení vychcánci. proti těm stejně musíš neustále bojovat na všech frontách. já osobně pokládám jakékoliv vydělání větší finanční částky za svého druhu vychcanost - pokud si nevyhrál v loterii. vydělat si tím, že člověk nesl podnikatelské riziko - ok, to trochu beru. ale spousta dnešní českých miliardářů nenesla riziko - oni prostě měli ve správný čas správné známé na správném místě. (a to je právě rozdíl mezi podnikatelskými elitami ve vyspělých a rozvojových zemích...)
jinak souhlasím, že odbory jsou tu lehce offtopic. ani nevím o tom, že by se nějaké české odbory vyjádřili k prezidentské volbě (jestli ano, tak mě to minulo), kromě to ve firmě kterou vlastním zatím nevznikly odbory (ale přeci.. teď něco prásknu, ale lidé občas udělají to, že práci kterou odvedli nechají fakturovat někoho jiného, protože je tu větší banda, kolem mě, a ne všichni mají živnosťák... to ale svým způsobem vytváří podobný efekt, jako by majitel živnosťáku byl takový miniodborový minipředák... :-), a ve firmě kde pracuji také odbory zatím nevznikly (a protože se tam mám jako prase v žitě, tak silně pochybuju, že vzniknou...)
ad tvůj otec a odbory: to si děláš legraci, ne ? :-)
v rámci plánovaného hospodářství kombinovaného s cenzurou nelze za seriózní pokládat vůbec nic (i ta čísla o produkci betonu a oceli byla nejspíš zfalšovaná...)
podívej, kde končí reprezentativní, nikoliv exekutivní prezident a kde začíná loutka bez vlastního názoru, o tom lze donekonečna diskutovat. u některých Klausových názorů bych zase fakt byl rád, kdyby je prezentoval pouze jako občan - a nikoliv jako prezident.
podívej, s principem decentralizace musí souviset i princip federalizace. zajímám se trochu o anarchismus - a ne nadarmo anarchisté často mluví o různý svých "federacích"... tedy, v zásadě, pokud vůbec stát má nějaké funkce, tak u nich dochází ke stejným úsporám z rozsahu, jako u jakékoliv lidské činnosti. tzn. pokud na nějaký druh činnosti stačí 1 úředník na 300 000 000 obyvatel, tak je zbytečné, aby takový úředník seděl v každém z hlavním měst členských států EU - a samozřejmě, je zbytečné, aby všichni tihle úředníci seděli v Bruselu: pokud to charakter toho úřadu umožňuje, tak by jich spousta mohla sedět i v Praze a nejbližším okolí několika set km... protože tady někde je koneckonců geometrický střed EU, že ano...
ale zase jestli jsou ti úředníci opravdu potřeba, o tom by měl rozhodnout nějaký volný trh s úředníky. (ideální by prostě bylo legalizovat korupci a zrušit daně - já to říkám pořád, že jsem liberál...)
jinak, ano, statistika je krajně zneužitelná. ale já znám řadu žen, které mají při stejném nebo i vyšším dosaženém vzdělání nižší příjem než jejich partneři.
samozřejmě - např. špičkové modelky by tyhle statistiky mohly ovlivnit. přiznávají tyto modelky všechny svoje příjmy ? co drobné dárky, pozvánky na oběd, prestižní ubytování... ano, to vše může platit nějaká agentura. neříkám, že se tohle dá lehko vyhodnotit. (a to nemluvíme o nezdaněných příjmech prostitutek... ale zase: kolik si doopravdy mohou ponechat ony, a kolik peněz shrábnou různé mafie a pasáci, apod., jejichž příjmy jsou tím pádem zase nezdaněné ?)