• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tedy, možná k téhle šedi patřím, ale mě to tak prostě vyhovuje...

    mozna by ti jeste vice vyhovovalo, kdybys byl uspesny, mel svuj volny cas a jeste vice penez nez mas ted.

    ad tvůj otec: tak to je tedy velice vtipné, že máš takové názory na odbory... :)))

    ber to jako dukaz toho, ze nemam problem si utvorit nezavisly nazor, ackoliv mozna mohu byt ovlivnovan svym prostredim ;))

    co se studie ftp://ftp.iza.org/dps/dp1393.pdf týče...

    jedna se imho o tendencni studii, ktera ma poslouzit dalsim ucelum. pan Svejnar a jeho zena jsou proste politicky nakloneni doleva a jejich prace jsou toho dukazem. jisteze se na zaklade jednoho "nezavisleho" clanku neda usoudit jak je pisatel presne politicky orientovan, ale on jich tam ma vic. proc se treba nezabyval vlivem FEDu na rust inflace? nebo vlivem stredni tridy na ekonomickou stabilitu? inu, protoze ekonomie je veda spolecenska a pana Svejnara a jeho zenu zajimaji zcela jine otazky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tedy, možná k téhle šedi patřím, ale mě to tak prostě vyhovuje. mým cílem není mít více peněz, než ostatní - mým cílem je moci dělat si naprosto cokoliv, co mě baví a čím nikoho neomezuju. a už jsem např. zažil, že jsem měl peníze, ale neměl jsem vůbec žádný volný čas, apod... tzn. není to nutně o penězích.. je to o životním stylu a žebříčku hodnot. rád bych pomáhal spoluvytvořit úplně nový styl a úplně nové hodnoty...

    ad tvůj otec: tak to je tedy velice vtipné, že máš takové názory na odbory... :))) BTW, můj otec se na stará kolena zaměstnal jako programátor v bance (ale oba si o tom myslíme svoje... on chce prostě jen zlepšit výpočet svého důchodu, no...).

    co se studie ftp://ftp.iza.org/dps/dp1393.pdf týče: zaprvé, na rozdíl od Klausových ekonomických prací sepsaných za dob totality je normálně dostupná na webu, dokonce zadarmo (má u mě bod ! Klausovu knížku Země placatá, nikoliv kulatá si nepřetu, protože bych si ji musel koupit, a tím ho podpořit v další tvorbě... a moji kamarádi ani blízcí si takové věci nekupují, takže půjčit si ji nemůžu...), zadruhé: nejsem schopen 35 stránkovou studii přečíst za pár minut (ale je jasné, že pokud srovnává např. tabulkové mzdy ve státním sektoru a smluvní mzdy v soukromém sektoru, tak je to trochu mimo... nicméně příliš jako pseudofakta mi to nepřijde... možná by si to někdo s ekonomickým či statistickým zázemím mohl přečíst, a říct nám o co tam jde...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: já osobně pokládám jakékoliv vydělání větší finanční částky za svého druhu vychcanost - pokud si nevyhrál v loterii.

    no, bohuzel v socialismu to tak byva. zaujal me jeden rozhovor v jednom poradu na CT "Krasny ztraty", jakysi cechoamerican rikal jak mu porad nejde na rozum, ze schopny clovek v CR neni automaticky bohaty. vzdyt tak by tomu melo byt - je schopny, roztoci okolo sebe nejakou ekonomickou aktivitu a zakonite zbohatne. jen v Evrope je jakasi prumerna sed, ktera jen bloudi svetem a nikdy k nicemu neprijde, tak nejak solidarne s ostatnimi.

    ad tvůj otec a odbory: to si děláš legraci, ne ? :-)

    bohuzel nedelam, prisel k tomu sice jako slepy k houslim, ale dela svuj job - hleda s pravnikama v zakonech na co vsechno maji zamestnanci pravo a snazi se tomu vsemu dostat. zvlast ve Francii je to pry lukrativni job :))

    v rámci plánovaného hospodářství kombinovaného s cenzurou nelze za seriózní pokládat vůbec nic (i ta čísla o produkci betonu a oceli byla nejspíš zfalšovaná...)

    no prave. ale jak jinak vnimat studie typu "daji planovaci vice penez zenam nez volny trh?"?

    podívej, kde končí reprezentativní, nikoliv exekutivní prezident a kde začíná loutka bez vlastního názoru, o tom lze donekonečna diskutovat. u některých Klausových názorů bych zase fakt byl rád, kdyby je prezentoval pouze jako občan - a nikoliv jako prezident.

    asi se shodneme na tom, ze by to vyresila prima volba.

    tzn. pokud na nějaký druh činnosti stačí 1 úředník na 300 000 000 obyvatel, tak je zbytečné, aby takový úředník seděl v každém z hlavním měst členských států EU - a samozřejmě, je zbytečné, aby všichni tihle úředníci seděli v Bruselu: pokud to charakter toho úřadu umožňuje, tak by jich spousta mohla sedět i v Praze a nejbližším okolí několika set km... protože tady někde je koneckonců geometrický střed EU, že ano...

    nj, ale tak tomu prece nakonec neni a nikdy nebude. statni aparat ma tendenci bobtnat a vztahovat si na sebe cim dal vice prav. mne osobne je mnohem milejsi predstava, ze mam na vyber z XX ruznych zemi s ruznymi zakony, nez jeden velky superstat, ze ktereho neni uniku. ale chapu, ze zde uz jde o preference kazdeho soudruha :) mne osobne je myslenka jedne jedine vlady z principu odporna.

    jinak, ano, statistika je krajně zneužitelná. ale já znám řadu žen, které mají při stejném nebo i vyšším dosaženém vzdělání nižší příjem než jejich partneři.

    a myslis ze se cely vztah da zjednodusit na uroven "je zena = bere mene"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: rudí vychcánci, modří vychcánci, zelení vychcánci. proti těm stejně musíš neustále bojovat na všech frontách. já osobně pokládám jakékoliv vydělání větší finanční částky za svého druhu vychcanost - pokud si nevyhrál v loterii. vydělat si tím, že člověk nesl podnikatelské riziko - ok, to trochu beru. ale spousta dnešní českých miliardářů nenesla riziko - oni prostě měli ve správný čas správné známé na správném místě. (a to je právě rozdíl mezi podnikatelskými elitami ve vyspělých a rozvojových zemích...)

    jinak souhlasím, že odbory jsou tu lehce offtopic. ani nevím o tom, že by se nějaké české odbory vyjádřili k prezidentské volbě (jestli ano, tak mě to minulo), kromě to ve firmě kterou vlastním zatím nevznikly odbory (ale přeci.. teď něco prásknu, ale lidé občas udělají to, že práci kterou odvedli nechají fakturovat někoho jiného, protože je tu větší banda, kolem mě, a ne všichni mají živnosťák... to ale svým způsobem vytváří podobný efekt, jako by majitel živnosťáku byl takový miniodborový minipředák... :-), a ve firmě kde pracuji také odbory zatím nevznikly (a protože se tam mám jako prase v žitě, tak silně pochybuju, že vzniknou...)

    ad tvůj otec a odbory: to si děláš legraci, ne ? :-)

    v rámci plánovaného hospodářství kombinovaného s cenzurou nelze za seriózní pokládat vůbec nic (i ta čísla o produkci betonu a oceli byla nejspíš zfalšovaná...)

    podívej, kde končí reprezentativní, nikoliv exekutivní prezident a kde začíná loutka bez vlastního názoru, o tom lze donekonečna diskutovat. u některých Klausových názorů bych zase fakt byl rád, kdyby je prezentoval pouze jako občan - a nikoliv jako prezident.

    podívej, s principem decentralizace musí souviset i princip federalizace. zajímám se trochu o anarchismus - a ne nadarmo anarchisté často mluví o různý svých "federacích"... tedy, v zásadě, pokud vůbec stát má nějaké funkce, tak u nich dochází ke stejným úsporám z rozsahu, jako u jakékoliv lidské činnosti. tzn. pokud na nějaký druh činnosti stačí 1 úředník na 300 000 000 obyvatel, tak je zbytečné, aby takový úředník seděl v každém z hlavním měst členských států EU - a samozřejmě, je zbytečné, aby všichni tihle úředníci seděli v Bruselu: pokud to charakter toho úřadu umožňuje, tak by jich spousta mohla sedět i v Praze a nejbližším okolí několika set km... protože tady někde je koneckonců geometrický střed EU, že ano...

    ale zase jestli jsou ti úředníci opravdu potřeba, o tom by měl rozhodnout nějaký volný trh s úředníky. (ideální by prostě bylo legalizovat korupci a zrušit daně - já to říkám pořád, že jsem liberál...)

    jinak, ano, statistika je krajně zneužitelná. ale já znám řadu žen, které mají při stejném nebo i vyšším dosaženém vzdělání nižší příjem než jejich partneři.

    samozřejmě - např. špičkové modelky by tyhle statistiky mohly ovlivnit. přiznávají tyto modelky všechny svoje příjmy ? co drobné dárky, pozvánky na oběd, prestižní ubytování... ano, to vše může platit nějaká agentura. neříkám, že se tohle dá lehko vyhodnotit. (a to nemluvíme o nezdaněných příjmech prostitutek... ale zase: kolik si doopravdy mohou ponechat ony, a kolik peněz shrábnou různé mafie a pasáci, apod., jejichž příjmy jsou tím pádem zase nezdaněné ?)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: podívej, odbory JSOU demokracie. odbory nejde zakázat. odbory jsou prostě demokratická diskuze mezi pracujícími lidmi a uzavírání dohod mezi nimi - stejně jako cokoliv jiného. odmítám se podílet na jakémkoliv ekonomickém liberalismu, který se bude snažit zakázat ("zrušit", jak ty říkáš) odbory.

    odbory mne zrovna prilis netrapi, i kdyz jsou to podle meho nazoru povetsinou rudi vychcanci. odbory jsem vytahl jen jako priklad toho cim se prof. Svejnar zabyva(l). konkretne ten vyzkum odboru a vlivu na mzdy se tykal nacistickeho nemecka.

    nemůžeš zaměstnavateli (kapitálu - ať už ve formě podnikajícího jednotlivce, s.r.o., a.s, nebo stát) povolit uzavřít dvoustranné dohody se zaměstnanci - a zároveň zakázat zaměstnancům uzavírat další dohody i mezi sebou. to je nepřípustná centralizace.

    ale o tom to prece neni. at si zamestnanci spolu vytvareji dohody jake chteji, ale proc by je mel zamestnavatel poslouchat? tohle je ale tema k uplne jine diskuzi

    podotýkám, že já v odborech organizovaný nejsem

    podotykam, ze muj otec je predseda odboru francouzskych kamionaku ;))

    Ano, levicová politika je o AKTIVNÍ snaze ty nerovnoměrnosti plošně, paušálně rušit. Ale pouze provádět pozorování toho nerovnoměrného rozdělování, to není levicové. To je opravdu věda (pokud na základě toho nevyslovuješ nějaká proroctví, apod.)

    a prognostiku v ramci planovaneho hospodarstvi take povazujes za stejne seriozni vedu?

    Ad Švejnar a Euroústava - tedy, v zásadě, on jako prezident by opravdu měl v tomhle ohledu reprezentovat názor celé země. Vždyť se to bude schvalovat v referendu... (a tady si opravdu myslím, že to je na místě... i kdyby např. u toho radaru nebylo...)

    nestojim o loutku bez vlastniho nazoru. to uz radeji dam zavdek jesitnemu exprognostikovi.

    Velké federace by (teoreticky) mohly přinést určité úspory z rozsahu. Já nejsem krajní nacionalista... ale na druhou stranu, definice nějaké základní federativní jednotky, která může kdykoliv na základě referenda ze superstátu opět vystoupit mi přijde jako naprosto zásadní. O tom, co by mělo být v kompetenci členského státu a co v kompetenci federace, se dá donekonečna diskutovat - ani dnešní USA, ani dnešní EU mě nepřijdou jako nějak zvlášť geniálně řešené federace (ale zase do hloubky to nastudované nemám...)

    nejak nerozumim tvemu postoji. nehlasas v jinych klubech principy decentralizace? proc stojis o jednotnou autoritu, ktera je od konkretni lokality krajne vzdalena?

    Rozlišení fakt a pseudofakt bych ponechal na lidech, kteří používají alespoň trochu jakés-takés vědecké metody. Podle mě existují některé metody pořizování a vyhodnocování podobných statistických dat, u kterých prostě nemůžeš říct, že pak jde o "pseudofakta".

    znas trosku statistiku, ne? je krajne zneuzitelna. navic odmitam jakkoliv resit celospolecenske problemy tim, ze je zredukuji na globalni promenne a ty budu pomerovat a dohadovat se jaky stav promennych je mi subjektivne prijatelnejsi nez jiny stav. mysleni pana Svejnara je nicmene takove - pan ekonom, ktery si hraje se svymi mravenecky v terariu. Klaus jako monetarista na tom sice neni o mnoho lepe, ale stale aspon cti jakesi zasady svobody. pan Svejnar je socialni inzenyr.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: podívej, odbory JSOU demokracie. odbory nejde zakázat. odbory jsou prostě demokratická diskuze mezi pracujícími lidmi a uzavírání dohod mezi nimi - stejně jako cokoliv jiného. odmítám se podílet na jakémkoliv ekonomickém liberalismu, který se bude snažit zakázat ("zrušit", jak ty říkáš) odbory.

    nemůžeš zaměstnavateli (kapitálu - ať už ve formě podnikajícího jednotlivce, s.r.o., a.s, nebo stát) povolit uzavřít dvoustranné dohody se zaměstnanci - a zároveň zakázat zaměstnancům uzavírat další dohody i mezi sebou. to je nepřípustná centralizace. (některá práva jsou neodvolatelná, a nelze se jich zříct, ani kdybys někomu podepsal, že se jich v vztahu vůči němu zříkáš...). podotýkám, že já v odborech organizovaný nejsem - ale zejména u lidí, kteří vykonávají nějakou relativně namáhavou práci, která přitom není tak extra kvalifikovaná, aby za ně nebylo možné na trhu práce snadno a rychle najít náhradu, je podle mě organizace v odborech zcela přirozenou záležitostí, a vůbec mě nepřekvapuje. řešit jestli to je dobré nebo špatné pro ekonomiku je stejné, jako řešit, jestli je pro ekonomiku dobrá nebo špatná výroba luxusního zboží, které si může dovolit jen zlomek populace: nemá cenu zakazovat ani jedno, pochopitelně

    Ano, levicová politika je o AKTIVNÍ snaze ty nerovnoměrnosti plošně, paušálně rušit. Ale pouze provádět pozorování toho nerovnoměrného rozdělování, to není levicové. To je opravdu věda (pokud na základě toho nevyslovuješ nějaká proroctví, apod.)

    Ad Švejnar a Euroústava - tedy, v zásadě, on jako prezident by opravdu měl v tomhle ohledu reprezentovat názor celé země. Vždyť se to bude schvalovat v referendu... (a tady si opravdu myslím, že to je na místě... i kdyby např. u toho radaru nebylo...)

    Velké federace by (teoreticky) mohly přinést určité úspory z rozsahu. Já nejsem krajní nacionalista... ale na druhou stranu, definice nějaké základní federativní jednotky, která může kdykoliv na základě referenda ze superstátu opět vystoupit mi přijde jako naprosto zásadní. O tom, co by mělo být v kompetenci členského státu a co v kompetenci federace, se dá donekonečna diskutovat - ani dnešní USA, ani dnešní EU mě nepřijdou jako nějak zvlášť geniálně řešené federace (ale zase do hloubky to nastudované nemám...)

    Rozlišení fakt a pseudofakt bych ponechal na lidech, kteří používají alespoň trochu jakés-takés vědecké metody. Podle mě existují některé metody pořizování a vyhodnocování podobných statistických dat, u kterých prostě nemůžeš říct, že pak jde o "pseudofakta".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ještě ad přímá volba: teď už to tu sleduje pár lidí, tak bych fakt rád hodil do placu jednu věc, kterou myslím dost vážně:

    Ano, v USA jsou přímé volby prezidenta. ale pozor - sledujte jak probíhají - předcházejí jim tzv. primární volby - tzn. ten systém je v podstatě "vícekolový", ale jinak, dá se říct. všimněte si, jak divně dopadla přímá volba na Slovensku (lidi volili v druhém kole Dzurindu jen s nechutí, protože se báli, že vyhraje Mečiar.. nikdo nečekal, že Dzurinda vůbec postoupí do druhého kola...).

    Je pravda, že dvoukolový systém volby je zdánlivě zhruba stejně demokratický, jako v USA - ale problém je, že každá nejsilnější strana navrhne jen jednoho kandidáta, kterého vybere strana UVNITŘ, aniž by do toho mohla kecat veřejnost - a lidé potom volí stejně kandidáta té strany, se kterou sympatizují, i když to třeba není výrazná osobnost... zkrátka, americké strany jsou sice jenom dvě, ale je to jiné než u nás: je v nich spousta frakcí, a silné vnitrostranické soutěžení. To u nás prakticky neexistuje (díky pánům jako je Klaus a kultu jeho osobnosti, nebo díky Paroubkovi a jeho poněkud "manažerským praktikám" vůči svým poslancům... to jsou postupy, které do demokratické politiky podle mě tak docela nepatří ... ty "manažerské praktiky" pak minimálně ne dřív, než se ten politik dostane demokratickou cestou k moci ...).

    Zkrátka: vadí mi u nás velký vliv stran, a malý vliv osobností. V politice by neměla být JEDNA nepřehlédnutelná osobnost - a za ní stojící šedá masa jejích straníků. Strany by měly být spíše volnější formace spřízněných politiků, které by pravda měly být nějak konzistentní v rámci jednoho volebního období, to jo.. tady Paroubka s Bursíkem a jejich "hlídání svých oveček-poslanců" i chápu... ale veřejnost by měla mít větší možnost vyslovovat se k dění v stranách i jinak, než tím, že do nich přímo vstoupí. V USA mají instituci "registrovaného voliče" republikánů nebo demokratů... nevím moc o tom, jak to přesně funguje, ale v zásadě ... necítím se dost politicky talentovaný na to, abych vstoupil do SZ, ale klidně bych vstoupil do nějakého "klubu voličů SZ", který by byl veřejně viditelnou institucí, a představoval by pro SZ jistou zpětnou vazbu - strana může říct "členové strany si myslí tohle".. ale klub voličů by zase mohl zveřejnit "ano, ale vaši voliči si myslí tohle".

    Podle mě něco podobného je ideálním způsobem, jak využít potenciál internetu a diskuzních fór... přímá e-demokracie je samozřejmě blbost... nicméně voliči se na internetu můžou sdružovat, a říkat jim, co si myslí...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: 2. odbory tu prostě jsou. zakázat je můžeš jenom nedemokratickými prostředky.

    demokratickymi prostredky je muzes zrusit, stejne jako jsi je demokratickymi prostredky nechal vzniknout.

    cílem a smyslem kapitalismu a volného trhu není dosáhnout toho, aby horních 20% populace mělo přístup k 80% (nebo spíše ještě k daleko většímu procentu) bohatství.

    smyslem volneho trhu neni zadne konkretni procento. a narovnavani nerovnosti je domenou levicove politiky.

    Ad Euroústava - ano, ale Švejnar je snad jako emigrant ovlivněný anglosaskou tradicí. Tam je ústava srozumitelná.

    ale zadny nazor na euroustavu nema. necha si pry poradit od ostatnich, sam si o tom nic nemysli. ovsem zajiste ma take ten utkvely dojem, ze cely svet se drive ci pozdeji musi spojit pod jednu jedinou vladu, aby byly vsechny nerovnosti konecne narovnany. brrr.

    Podívej - já vidím budoucnost Severní Ameriky (USA a Kanada asi zvlášť... ale málokdo ví, že nejen Quebec, ale i Vermont uvažuje o samostatnosti, čas od času... takže třeba se ještě dožijeme nějakého překvapení...), Evropy, Indického subkontinentu a např. Austrálie velice podobně, co se "superstátů" týče. Demokratické federace, případně i s právem na vystoupení ze "superstátu" na základě referenda - je to podle mě přirozené.

    no prave. a ja s tebou s dovolenim budu nesouhlasit, protoze ja nic takoveho nechci, nepripadne mi to nevyhnutelne, nepripadne mi to nikterak vyhodne a obavam se, ze lidstvo ze strachu z jedne propasti se radostne a uvedomele zene do propasti jine. a levicaci nad tim jeste praskaji bicem, aby se jelo rychleji.

    podívej, jestli pro tebe každý, kdo zkoumá (tzn. pozoruje, shromažďuje empirická data, analyzuje je) např, rovnoměrnost odměňování žen je levicový, tak to je potom těžké.

    nicmene ekonom, jehoz celozivotni naplni je hledani nerovnosti a nasledne odduvodnovani statnich zasahu, se rozhodne neda povazovat za pravicoveho. je to ekonom, ktery ma nejblize nasi socialni demokracii. je rudejsi nez Rusnok.

    Podle mě levicové je až snažit se o nějaké přerozdělování a nápravu "shora", zásahem státu, apod. Samotné shromažďování dat a jejich vyhodnocování podle mě není levicové.

    imho se mylis. pro uskutecnovani prerozdelovani potrebujes nejaka pseudofakta, data, na zaklade kterych to odduvodnis. levice lidi typu Svejnar potrebuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: zelení teď budou o radaru mít vnitrostranické referendum... no a popravdě, to není špatný institut. trochu mi připomíná primární volby v USA...

    1. to je možná pravda. byly to dvě různé věty. Reálná politika ODS je ... zvláštní. Neříkám, že nutně horší, než politika ČSSD... o tom to není... ale je to prostě podivná směsice.

    2. odbory tu prostě jsou. zakázat je můžeš jenom nedemokratickými prostředky. cílem a smyslem kapitalismu a volného trhu není dosáhnout toho, aby horních 20% populace mělo přístup k 80% (nebo spíše ještě k daleko většímu procentu) bohatství. odbory jsou pro mě neoddělitelná součást skutečně volného trhu. proč by hraní na burze mělo být ok, a hraní si na odbory špatně ? (já neříkám ani nic opačného - že burza špatně a odbory ok...)

    Ad Euroústava - ano, ale Švejnar je snad jako emigrant ovlivněný anglosaskou tradicí. Tam je ústava srozumitelná.

    Ten Chomský je fakt dost trapný vtip. Fakt bych řekl, že emigranti kteří emigrovali až v dospělosti jsou zvláštní druh lidí, a svým způsobem by mohli při svém návratu zemi hodně obohatit, pokud by hráli důležitější role. Ti, kdo od nás zdrhali, byli často docela schopní.

    Co se týče prezidenta - ten právě nemá moc dělat skutky, má reprezentovat. Svým způsobem je to velice dobře placený státní zaměstnanec, placený VLÁDOU a jejím rozpočtem za to, aby prezentoval ve světě zemi, které ta vláda vládne. (samozřejmě... jmenování premiéra prezidentem místo předsedou parlamentu tenhle obraz trochu narušuje, ale stejně...)

    Podívej - já vidím budoucnost Severní Ameriky (USA a Kanada asi zvlášť... ale málokdo ví, že nejen Quebec, ale i Vermont uvažuje o samostatnosti, čas od času... takže třeba se ještě dožijeme nějakého překvapení...), Evropy, Indického subkontinentu a např. Austrálie velice podobně, co se "superstátů" týče. Demokratické federace, případně i s právem na vystoupení ze "superstátu" na základě referenda - je to podle mě přirozené.

    _BENNY: podívej, jestli pro tebe každý, kdo zkoumá (tzn. pozoruje, shromažďuje empirická data, analyzuje je) např, rovnoměrnost odměňování žen je levicový, tak to je potom těžké.

    Podle mě levicové je až snažit se o nějaké přerozdělování a nápravu "shora", zásahem státu, apod. Samotné shromažďování dat a jejich vyhodnocování podle mě není levicové.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    at nemluvim jen tak do vetru:

    http://sitemaker.umich.edu/svejnar/publications

    v podstate staci se zamerit jen na nadpisy publikaci a vse je hned jasne, viz napr. posledni "Do Markets Pay Women More than Planners Do?". toto ze je pravicovy ekonom??
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: podívej fakt je, že jsem rád, že nedostal hlasy komunistů: ale proč je nedostal ? protože nebyl ochoten jim zaručit protiradarový postoj

    protoze to by zase nezkousli zeleni, kteri si ho sami vylovili. to je jednoduche, zadnou zasadovost bych v tom nehledal.

    Prosímtě vysvětli mi, co je na Švejnarovi vlastně levicového. Já jeho teorie opravdu nestudoval. Faktem je, že REÁLNÁ politika ODS...

    1. realna politika ODS (a uz vubec ne ta transformacni) nema s levicovosti Svejnara nic spolecneho

    2. jeho teorie jsou totiz dosti "suche". obycejny data-mining. aneb vliv odboru na vyvoj mezd (skutecne velmi "pravicova" prace!), vliv statnich podpor na odstranovani nerovnosti atp.

    Co se euroskepticismus Klause a ODS týče, tak já se s ním paradoxně na pár věcech shodnu: třeba ústava, to by měl být stručný, několikastránkový dokument. Srozumitelný i bez právníků, a plně závazný. Pokud někdo "ústava" říká tisícistránkové bichli, tak to se skutečně nejde divit, že pro to Francouzi nehlasovali...

    podle me je v tom umysl - aby lidi nerozumeli ani tem nejzakladnejsim listinam, podle kterych se maji vsichni ridit.

    Možná Švejnar neví co se od roku 1968 dělo u nás, ale ví co se dělo ve světě - A TO MY NEVÍME. Tedy... pokud se nechceš spoléhat na média... ale kultura je více než jenom sledování médií... a jestli nás má někdo reprezentovat, tak proč ne někdo, kdo se v tom prostředí na Západě umí pohybovat ? Obávám se že většina našich politiků (nebudu jmenovat) působí při svých výletech do demokratického světa ... no, nebudu to rozvádět.

    jasne, to uz muzeme mit za prezidenta rovnou Noama Chomskiho, ne? ten toho o zapade vi panecku!

    jinak mi u politiku v podstate minimalne zalezi na tom jak moc dovede vedle vetsiho bratra drzet hubu a krok. mozna je to take dane tim, ze od politika neocekavam globalni nadhled, ale lokalni skutky.

    Možná prostě v téhle éře potřebujeme někoho z globálním rozhledem. Nevím jestli Švejnara... ale koho teda vlastně máme ? Kdo by dokázal svůj globální rozhled ve své osobě přenést na Hrad, aby se z Hradu také stalo jakési "ohnisko globálního rozhledu" ?

    nestojim o globalni rozhled. Svejnar by byl jen dalsim krokem k zadupani narodni identity a pokoutny prechod v superstat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: jo, tohle je jedna věc, na které se zřejmě shodneme. Havel prostě od původních naivně-amatérských návrhů na současné zrušení NATO i Varšavské smlouvy ušel opravdu hodně, hodně dlouhou cestu...

    _BENNY: podívej fakt je, že jsem rád, že nedostal hlasy komunistů: ale proč je nedostal ? protože nebyl ochoten jim zaručit protiradarový postoj (ovšem: v tomhle se s komunisty vyjímečně shoduju... skutečně, není vůbec domyšlené, jaké to bude mít důsledky, a do jakých globálních strategických her nás to zatáhne... proč nemůže být radar např. v Rakouských Alpách ? hmm, protože Rakousko je neutrální...)

    Prosímtě vysvětli mi, co je na Švejnarovi vlastně levicového. Já jeho teorie opravdu nestudoval. Faktem je, že REÁLNÁ politika ODS (nikoliv jejich předvolební sliby), to je směs sociálně demokratického přístupu a hry na mírně (",ale opravdu jen velice, velice mirně") nacionálně-populistickou (politicky korektně: euroskeptickou) notu.

    Co se euroskepticismus Klause a ODS týče, tak já se s ním paradoxně na pár věcech shodnu: třeba ústava, to by měl být stručný, několikastránkový dokument. Srozumitelný i bez právníků, a plně závazný. Pokud někdo "ústava" říká tisícistránkové bichli, tak to se skutečně nejde divit, že pro to Francouzi nehlasovali...

    Možná Švejnar neví co se od roku 1968 dělo u nás, ale ví co se dělo ve světě - A TO MY NEVÍME. Tedy... pokud se nechceš spoléhat na média... ale kultura je více než jenom sledování médií... a jestli nás má někdo reprezentovat, tak proč ne někdo, kdo se v tom prostředí na Západě umí pohybovat ? Obávám se že většina našich politiků (nebudu jmenovat) působí při svých výletech do demokratického světa ... no, nebudu to rozvádět.

    Možná prostě v téhle éře potřebujeme někoho z globálním rozhledem. Nevím jestli Švejnara... ale koho teda vlastně máme ? Kdo by dokázal svůj globální rozhled ve své osobě přenést na Hrad, aby se z Hradu také stalo jakési "ohnisko globálního rozhledu" ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jenze Svejnar neni MUJ tlumocnik. ja nesouhlasim s tim, ze vsechno vymyslel on, ale za vsechny chyby muze Klaus (jedno nebo druhy musi byt logicky spatne), nesouhlasim s tim, ze je potreba se paktovat s komunisty, nesouhlasim s jeho nenazorem k vetsine tematum, nesouhlasim s jeho tendencemi nedrzet se principielnich zasad a s kazdym se na necem dohodnout, nesouhlasim s jeho levicovym pojetim "narodohospodarstvi" a vubec nechapu kde bere tu drzost v CR vystupovat jako brouk pytlik. levicova relikvie z nejake americke univerzity NENI muj politicky reprezentant. a dost pochybuju o tom, ze vubec vi co se tu od roku 1968 delo.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    THE_MIRACLE: v čem? podporou "humanitárního bombardování"??? :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: tlučníky = tlumočníky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYPLIVBLITEKK: LOL, když jsem bezradný, tak se zeptám, ne ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CANDLEMASS: tedy, v zásadě, pokud má někdo něco reprezentovat, tak v tom většinou hraje nějakou roli tradice. Jakkoliv si myslím, že reprezentace není tak zásadní řemeslo, a když už, tak že nespočívá jen v tom umět nosit to správné sako. Klidně ať jsme první země, která má prezidenta v tradičním vlněném svetru - hlavně ať trochu ví, co dělá, ať už dělá cokoliv (a když to neví, tak ať to radši nedělá).

    Karel IV byl magor, který se snažil okultními cestami dosáhnout toho, aby až bude konec světa, tak aby se Nový Jeruzalém zhmotnil v Praze. Toho se snažil prý dosáhnout tak mohutnou církevní výstavbou, že strčil do kapsy i komunistické megalomany. Zatížil venkov tak vysokými daněmi, že pohár trpělivosti lidu přetekl, a následovalo období husitských válek...

    Tím odkazem na Jiřího z Poděbrad si náhodou nedělám srandu... pokud vím, byl to zvolený, nikoliv dědičný král.

    _BENNY: já si myslím, že je na čase uvažovat o integraci emigrantů do české společnosti. Pochop, oni jsou našimi tlučníky: dokážou nám možná sdělit, k čemu vlastně na Západě od roku 1968 do roku 1989 došlo - a ještě jinak, dokáží nám znovu sdělit, k čemu tam došlo od roku 1989 dodnes, což je možná ještě důležitější, a možná ještě obtížněji přeložitelné.

    NAVARA: Ron Paul spam v tomhle fóru nebude tolerován... :-)

    DEREK_CUSTER: Tedy, já bych to dokonce formuloval tak, že lidi co Klause nejsou schopni prokouknout, jsou dokonce ještě nebezpečnější, než Klaus samotný. Přece některé ty věci co říká nejde vůbec brát vážně... ale jistí lidé se to přitom snaží brát vážně ! Kam tohle povede ?
    VYPLIVBLITEKK
    VYPLIVBLITEKK --- ---
    Tento klub povazuji za naprosto falesny a prazdny, podobne pseudohumanisticke pokusy jen ukazuji bezradnost podobnych debatnich spolku.
    :) DIKY ZA NEJ!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: dle libosti. A také zkratky jako BTW, WTF, OMG, IMHO, AFAIK nebo ROTFL.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DR_HOUSE: to je sice pravda, ale myslím, že Havel nás zviditelňoval minimálně stejně a ještě v dobrém :-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam