• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: On je _Benny tak trochu demagog a jeste vice Klaus (mysleno jako prirovnani). Proste si upravuje vsechno tak, aby to sedelo na jeho nazory. Takhle pusobi na me. Na cloveka, ktery o ekonomice vi jen sem tam neco.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ono si dneska staci precist jen blbe PDF a zabit tim jedno destive odpoledne, ale toho ty nejsi schopny. ty radeji fantasirujes a argumentujes wikipedii. chapu.

    zejména hospodářský cyklus je věc, kterou může ovlivnit cokoliv (třeba preference obyvatel a jejich životní styl), že to podle mě ekonomickými definicemi jednoznačně popsat nejde. ekonomie počítá s racionálním spotřebitelem - ale subjekty vstupující na trh se nechovají racionálně, často.

    sorry, ale kecas z hladu. nectes, nevis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tomu je tam věnovaná tak max. půlka nějaké kapitoly o ekonomických alternativách a souvisejících teoriích. a ty to tu prezentuješ, jako by to byla jen učebnice pro komunistické plánovače...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: houby trapas. min. si člověk může udělat obrázek o tom, čím se zabývaly.

    podívej já si nepůjdu kupovat něčí učebnici ekonomie, jakmile o něm padne zmínka v diskuzi... kromě toho, dnešní ekonomika je natolik jiná, než třeba před 50 lety - protože se zásadně změnil stát, společnost, technologie, vzdělanost, všechno - že prostě ekonomické teorie z doby před 50 lety neplatí.

    koneckonců i ta studená válka a bipolarita stabilizovala západní svět... západ měl jasně dané priority tím, že východní blok ho nesměl předhonit, to ospravedlňovalo některé politické kroky, které dnes už demokraticky obhájit nelze. vše se mění, a to dost rychle.

    zejména hospodářský cyklus je věc, kterou může ovlivnit cokoliv (třeba preference obyvatel a jejich životní styl), že to podle mě ekonomickými definicemi jednoznačně popsat nejde. ekonomie počítá s racionálním spotřebitelem - ale subjekty vstupující na trh se nechovají racionálně, často.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ne, je to starej "dobrej" Samuelson.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: makroekonomové často pracují s účelově zkreslenými statistickými daty (ať už je účelově zkreslil kdokoliv, na jakémkoliv levelu, individuálně nebo kolektivně), a ekonomika celkově má tendenci chovat se jako nelineární, chaotický systém.

    a presne takto pracuje pan Svejnar. pracuje jen se statistickymi daty. wake up.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: Samuelson a výhody plánovaného hospodářsví ?! to si fakt nepamatuju. není to nějaké jiné vydání nebo jiná učebnice ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: aha, takze zase wiki a nic vic. trapas.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jasne, tu velice spatnou ucebnici ekonomie mam doma taky. popisuje tam vyhody planovaneho hospodarstvi SSSR a marxisticke teorie prace, pekne se tim ztrapnil. pokud vychazis jen ze Samuelsona, potom je mi vse jasne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: kromě toho tohle není "jinej názor na něco" - já tím chtěl říct, že věřím spíš mikroekonomickým teoriím (tzn. "kupeckým počtům"), ale nevěřím moc makroekonomickým teoriím.

    makroekonomové často pracují s účelově zkreslenými statistickými daty (ať už je účelově zkreslil kdokoliv, na jakémkoliv levelu, individuálně nebo kolektivně), a ekonomika celkově má tendenci chovat se jako nelineární, chaotický systém.

    budiž - ale přijde mi, že v době ve které nejspíš publikoval klíčová díla ještě museli o nelineárních systémech vědět celkem houby:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rothbard
    a tohle už mi vůbec prijde jako trochu úlet, když si o něm přečtete (o cyklech tam není žádná zmínka...)
    http://en.wikipedia.org/wiki/George_Reisman
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: víš co, měl jsem doma učebnici Samuelsona a učil se podle ní (kde je jí konec, to nevím). to je víc, než většina zde přítomných diskutujících. (můžu takhle aspoň posoudit, zda ty informace na wiki odpovídají něčemu jinému, co jsem už dřív četl)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: nechci se hadat, ale srovnavat ekonomii s matematikou mi prijde dost podivny. Matematika je cista veda, kde je vsechno na 100 %. Ekonomika takova neni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: jasne, ja mam zase jinej nazor na matematiku, vzdycky jsem si myslel, ze jedna a jedna jsou tri, jsem snad proto spatny? :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: jako jsem v teto oblasti celkem laik, ale to ze ma nekdo na ekonomii jinej nazor prece neznamena, ze je spatnej...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tedy Rothbarda ani Reismana jsi ani neotevrel a wikipedie je pro tebe jediny uzitecny ekonomicky zdroj (tedy az po sci-fi) - vyborne :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENERALLZ: Hmm, mě přijde jako použitelná část ekonomie hlavně http://en.wikipedia.org/wiki/Marginalism - naopak snahu popsat a shrnout chování komplexních nelineárních systémů do nějakých jednoduchých všeobecně platných zákonitostí pokládám za předem ztracenou...
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    XCHAOS: správné odpovědi na původ hospodářských cyklů nabízí rakouská škola. nastuduj si třeba Rothbarda nebo Reismana.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENERALLZ: Neoliberálové stále ještě reagují, jako by šlo o krizi likvidity. http://www.blisty.cz/2008/3/28/art39804.html - Švejnar: Bernanke dobře ví, že jednou z hlavních příčin velké krize ve třicátých letech byl nedostatek peněz v ekonomice. Tomu se proto snaží předejít a zaplavuje finanční trhy novou likviditou - původní rozhovor zde: http://ekonomika.idnes.cz/svejnar-americka-krize-nas-urcite-zbrzdi-fpz-/ekonomika.asp?c=A080324_225634_ekonomika_dp Švejnar nemluví úplně z cesty, Liberální institut jeho slova zkresluje, on říká Selhaly ratingové společnosti, jako je Standard & Poor’s či Moody’s, které nedokázaly nové produkty správně ohodnotit. - jinými slovy, jestli rating je produkt, tak tyto firmy dodaly na trh nekvalitní produkt, to je vše.

    (na druhou stranu neříkám, že Blisty píší cokoliv rozumného - je jasné, že co si dnes může nejchudších 20% obyvatelstva koupit za svůj dolar je zcela nesrovnatelné - např. počítače, internet, to je dnes dostupné každému, kdo není bezdomovec... růst životní úrovně není popsatelný jen čísly a penězi).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ja v 8:30 prijel ze sluzebky z Amsterdamu, ja mam vyjimku ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    chjo co děláte všichni takhle v neděli brzo ráno na netu... pojeďte radši někdo na den na hory, je tam krásně a evidentně poslední víkend sníh...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam