• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ehm... tak co takhle zahájit diskuzi, teda ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tedy, tahle diskuze totálně umřela. takže jí asi přejmenuju na Sir Karl Raimund Popper (doufám, že rozpoutám debatu o otevřené společnosti, ve které se budu moci posmívat ID CHAJIM, který mi zabanoval v konferenci Marxismus :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: no ono kdo by chtel platit dane... Mne Svejnar prijde jako rozumnej clovek. Chyby ktere udelal imho prameni hlavne z jeho pocatecni dezorientace na nasi politicke scene.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: viz XCHAOS, to ze se Svejnarem nesouhlasim neznamena, ze jeho existenci a nazory musim ignorovat :-)

    XCHAOS: och! mas u me male manipulatorske plus! ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: On Benny se nezdá, ale on sleduje spoustu věcí, a umí je zařadit do nějakého kontextu.. u mě má plus už dávno... i když samozřejmě, má sklon k strašně sugestivní manipulaci :-) Ale neochotu platit daně s ním v zásadě sdílím...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: moc hezky. az se divim, ze ty jako Svejnaruv kritik sem vkladas tento clanek. Mas u me prvni plus ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dobrý nápad. asi taky založím think tank :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    schvalne koukam, kdo mel posledni slovo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale to je jen tvoje utkvělá představa. ve skutečnosti, slovo "sociální revoluce" označuje velice širokou škálu jevů. rozhodně to není o tom, že by ti někdo říkal, co máš dělat, a hlídal to (což ovšem lidi zneklidňuje - lidi ve skutečnosti chtějí slyšet, co mají dělat, sledují, co je "normální" dělat, co je "normální" si myslet).

    myslím, že zaměňuješ pojem "sociální revoluce", který jsem použil, s tebou nenáviděným pojmem "socialismus". jenže to je omyl. sociální revoluce je prostě změna ve společnosti, změna oproti současnému stavu. kdyby se realizovaly tvoje vysněné vize - i to by přineslo jistou sociální revoluci - tzn. převratnou změnu (a změny které by nastaly by zřejmě změnily společnost do hodně jiné podoby, než o které si snil... ale to je teď už fuk...).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ale hovno z voctem, cela socialni revoluce je o vetsi kontrole nad spolecnosti a otoceni kormidla tim "spravnym" smerem, tzn. vsechno kontrolovat, regulovat, danit a opet dotovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale toto je základ ! celá anarchistická sociální revoluce je o tom, že by bylo super, kdyby podobná šedá, nezdaněná ekonomika, věci dělané pro zábavu získala navrch nad "sektorem nucených prací". (ve středověku povinná robota na panském zabírala jen jeden den v týdnu... zlaté časy... )
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ale dyt ja vim, tos mi uz rikal. prosim zivotni nahody bych do ekonomickeho systemu netahal, ten funguje predevsim podle jasnych pravidel a teprve za nimi je seda ekonomika, "neocenene" domaci prace atp :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no ve skutečnosti, já po letech bruslení našel účetního, který nám to všechno řeší prakticky zadarmo. pokud nabídneš lidem něco co potřebují, a ne jenom nějaké šméčko, tak narazíš na lidi, kteří rádi dělají něco užitečného pro lidi, kteří pro ně dělají něco užitečného... tomu se neříká komunismus, tomu se říká barter.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a prave proto by mely byt smlouvy zcela proste a jednoduche! pochop, ze prave tento stav vsech moznych vyjimek a regulaci a povinnosti nahrava jen tem, kteri v tom umi bruslit, kteri si umi zaplatit danove optimalizatory a kouzelnicke ucetni...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: budiž - ale to nic nemění na tom, že s.r.o. se mi jeví jak hotový připravený, rozumný smluvní nástroj pro určité druhy podnikání.

    samozřejmě, že celý dnešní stát a všechny jeho "šablony" smluvních vztahů by bylo možné nahradit úplně jinými dvoustrannými smluvními vztahy... to ale nic nemění na tom, že kdo má víc peněz, má i více času zabývat se všemi právními kličkami těch smluv... :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: riziko je ovsem mozne si mezi sebou rozvrhnout i bez zalozeni spolecnosti s rucenim omezenim (pravni instrumenty na to jsou), tedy i bez prevedeni zodpovednosti za zdarny kontrakt na ty, kteri si maji overovat vysi tveho ruceni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam