TEKKET:
TIGRE: je to jedna s těch stran, co mají pocit, že stačí sehnat peníze na debillboardy, a všichni debillové a volové je hned budou volit :-)
ve skutečnosti, samotné tohle uvažování ("budou nás volit, protože máme peníze") je obrovskou rezignací na myšlenky demokracie. sice jsem zaslechl názory, že strana má dát těmi billboardy najevo, že je schopná sehnat nějaké peníze - že je to vlastně demonstrace akceschopnosti - ale proboha - copak dnes fakt někdo věří, že kvalifikací politiků má být sehnat peníze na to, aby byli vidět jejich xichty ?
je tu sakra Internet. prakticky každá komunita (a lidé stále ještě fungují trochu komunitně - rodiny, party v práci, spolužáci, apod.) má dnes zastoupení na Internetu. je jasné, že názor někoho koho člověk zná osobně, má větší váhu, než nějaký billboard.
ekonomický konzervativismus bych popravdě nezatracoval (např. v sobě určitě bude zahrnovat prvky osobní odpovědnosti majitele, které v celém systému de-facto-anonymního vlastnění akcií chybí - jediné riziko, které takovýto "majitel" nese, je finanční - nikoliv trestněprávní...). konzervativní pojetí státu může taky zahrnovat myšlenku, že role státu mají být pevně vymezené a nemohou být libovolně rozšiřovány na základě požadavků různých lobbyistických skupin - viz duševní vlastnictví, autorský zákon, apod. ani myšlenky minimálního státu mi nejsou zcela cizí - až na to, že já bych razil spíše "minimální sociální stát", než "minimální ozbrojený stát" :-)
u nás je výhoda, že ty lidi co tohle zastávají jsou fakt spíše "figurky" - že za nimi nestojí peníze velkých zbrojařských firem, apod. (resp. to jsou neokonzervativci - a Strana Svobodných Občanů mi nepřijde přímo neokonzervativní.. ale nevím). ale celkově mě tenhle proud je zhruba stejně málo sympatický, jako obdobné pokusy vlevo.
já dávám přednost "středovému extrémismu" - České Pirátské Straně :-)