• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: to je asi pravda - vzhledem k tomu, že nám v podstatě lidi věří uměrně tomu, nakolik Němci věří svým Pirátům (což je trochu klasický "optický klam" - u nás má strana daleko méně masovou členskou základnu a tudíž je daleko snáze zmanipulovatelná směrem k zájmům nějaké loby, protože prostě "víc očí víc vidí").

    v podstatě je to smutné - ale trochu mám pocit, že my čeští Piráti se dostaneme do parlamentu v závislosti na tom, jestli se tam dostanou ti němečtí - a ne v závislosti na tom, jak moc se budeme sami snažit. protože ta kritická masa voličů se nakonec rozhodne podle nějakého kritéria "přiměřené masovosti ve světě" ...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: Cim pozdeji budou volby, tim lepe pro piraty a vetsi sance na zmenu. Protoze se jasne ukazuje ze plati "cim hure tim lepe".
    Moje zkusenost z navstevy rodiny na vesnici. Brachove vi o piratech a vi o ACTA ( oba jsou 30-40). Jeden z nich co nechtel drive volit, tak chce podporit piraty - kvuli internetu. Druhy to same.
    Pokud Pirati vyuziji tematu generecniho rozdilu, prevzeti vlivu mlade generace v politicke sfere a budou i vyrazneji populistictvi, zapoji do sve kampane predevsim male obce a vesnice, je tu velka sance na nejmene 10% zisk.

    Otazka k insiderum: Je sance ze Pirati zahrnou do programu tyto temata?
    - dolozeni zpusobu nabyti majetku od nejake urovne treba 50 milionu
    - presne definovani lichvy a zamereni na zakony spojene s exekutory
    - definovani hmotne odpovednosti statnich uredniku a politiku
    - zmena ustavniho zakona, kdy prezident za vlastizradu bude odsouzen na vice nez jen zruseni moznosti vykonavat urad prezidenta?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Proč? Skutečně nechápu proč. A s parlamentem mám docela zkušenosti. Jsou to prostě jen cesty, které nikdo 20 let nevyužil...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: já jsem vůči tomuto popravdě velice skeptický - ne, že bych byl proti tomu, aby se prosadily zákony tak, jak je vymýšlí Piráti, ať už se toho dosáhne jakkoliv - ale spíš se obávám, že to bude nějaké "něco za něco".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: popravdě - ono to dost rezonuje i v mainstreamových médiích.. možná mají pár profesionálů, ale dokud neodstoupí lidé jako Řápková (koupený titul, apod.).... i když zase většinu populace spíš pobaví, že si titul jde koupit... možná to pokládají spíš za frajeřinu

    to je právě to: hrstka intelektuálů nemůže pochopit, jak vlastně politiku vnímá většinová populace. jako oni na to z větší části kašlou, z menší části vnímají excesy, které se dokáží např. rychle rozšířit po Internetu a Facebooku, kde je téměř každý - ale masové vyznění těch excesů může vyznít úplně jinak, než si my krasoduchové připouštíme ("co na tom, že si Řápková koupila právnický titul, když díky tomu u nás může lépe zatočit s Cikány")

    vůbec vysvětlit aspoň 50% populace, proč principálně není dobré, když si klíčový vš titul, otevírající dveře k určitým klíčovým postům ve státní správě a spol., lze zakoupit, není vůbec snadné: většina lidí bere jako normu, že právní spory ve světě obvykle vyhrávají lépe placení právníci, kteří dokáži najít více skrytých zádrhelů a kliček - v rámci této logiky je ovšem úplně jedno, jestli si váš dobře placený právník titul koupi nebo zasloužil: podstatné je jen to, aby vyhrál spor ten klient, který svému právníkovi zaplatí více peněz - a lidé toto berou jako fakt - a i díky tomu, že v EU na rozdíl od USA neexistuje trest smrti, je to podle mě ani moc neděsí - protože to jenom potvrzuje hodnotu peněz, což je opět něco, v co spousta lidí chce a potřebuje věřit.

    přiznávám, že je to depresivní - ale prostě to, co nám všem (kdo vůbec jsme na net ochotni psát víc jak 10 řádek v kuse) přijde samozřejmé, je často pro někoho jiného "složitá myšlenková konstrukce".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: já myslím, že předčasné volby nebudou. ale volební kampaň v roce 2014 (pokud nebude letos konec světa, což snad nebude) bude podle mě nejzajímavější a nejintenzivnější v historii naší země vůbec: protože právě proto, že do té doby nebudou, to už bude docela pekelně ostré (pro některé lidi)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KAILASH: Velký :-D
    win-win myslím opravdu win. Příklad: Piráti prosadí svobodný internet a např. SocDem ho podpořila, čili ta z toho má:
    1) populární zákon
    2) dobře mediálně hájený (lépe než to zvládnou oni)
    3) bez práce (jen budou hlasovat)
    4) jim neuškodí (dokonce ani grázlům od nich)
    5) budou mít pocit, že si Piráty zavázali

    Věřím, že Piráti to takto dokáží vysvětlit leckterému partnerovi. Koneckonců smetli jsme zákony a to bylo dosti podobné.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    KEDRIGERN: jaký vnímáš rozdíl mezi win-win strategií a mezi politickými ústupky : "my vás podpoříme tady a vy nás necháte udělat toto" ?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KAILASH: 1) Nikdo neví, kdy budou volby a jaké budou výsledky (a může to být dost překvapivé)
    2) Situace se pro politiky zhoršila. Krást za dob dejme tomu před Grossem byla fakt sranda - podívejme se na Klause, že? Ale dnes jsou lidé mnohem nasranější. Možná se zhroutí část ODS...
    3) Ty malé strany samy nic nechtěly, ale ostatní chtěly něco po nich. Čili si je ostatní koupili.
    4) Piráti vědí přesně, co chtějí (v tom, co je důležité). A jsou jistou zárukou úspěšnosti takového tahu. Navíc oslovují někde, kam si jiné strany už dlouho nejsou schopny šáhnout.

    Hodně v tom hraje roli ta win-win strategie, která je zcela nepředstavitelná pro klasické "kapitalisty".
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    KEDRIGERN: Zeleni urcite neprojdou do parlamentu, lidovci mozna - ale ti jsou kam vitr tam plast
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KAILASH: Uvidíme.
    Je zde spousta stran, kde hodně záleží na konkrétních lidech. A když budeš spolupracovat na konkrétních tématech s konkrétními lidmi, tak to není nebezpečné.

    Vesměs tak lze vnímat všechny, ale na některé (TOP, ODS) bych já osobně neměl žaludek a velmi bych je hlídal.

    My teď jednáme o ústavním zákonu o svobodném internetu a vypadá to, že opoziční strany souhlasí, Zelení taky, nejméně část Lidovců též... Samozřejmě jsou to velmi předběžné souhlasy, ale po tomhle vládním fiasku ho nebude chtít nikdo opakovat. Ten kdo nás podpoří na tom neuvěřitelně vydělá ze strany "karmy", čili win-win strategie.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    KEDRIGERN: jake strany budou mit tendenci uprimne spolupracovat s Piraty? Treba budou predcasne volby uz tento rok, a to by byla pro Piraty docela smula...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KAILASH: Spolupráce. Narozdíl od jiných stran Piráti jsou schopni spolupracovat. Nezaměňovat s podlejzat či poslouchat.

    A myslím, že tu bude dost stran ochotných jít do boje s Piráty a dost upřímných (dost, nikoliv absolutně) na to, aby pomohli s těmi nejdůležitějšími kroky.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: ja myslim ze budou predcasne volby takze to bude tema 2013. To ale bohuzel jeste asi nebude CZ spolecnost tak zradikalizovana aby to odstavilo uplne ODS a TOP od vlady.
    Verim ze Pirati jsou schopni ziskat do 10%, ale na to aby byl posun ve zpusobu vladnuti je treba ziskali aspon 18%. Jak na to?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: pokud je pravda, co se o nich říká, ani jim nic dojít nemůže. a ani o to nejde... jedna věc je harm-reduction do konce volebního období - a potom prostě odejdou do důchodu, užívat si co nakradli, bez jakékoliv odpovědnosti - protože to je prostě demokracie, tak to je.

    podstatné je řešit, kdo převezme moc v roce 2014 - aby to nebylo z louže pod okap, aby musel plnit program, se kterým kandidoval, aby se zavázal zabudovat do systému lepší mechanismy zpětné vazby (více prvků přímé demokracie, možnost lepšího odvolání usvědčených podvodníků, apod.). víceméně - ty dva proškrtané roky lidi nějak přežijou - mě zajímá, co přijde potom.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: kdyz se o tom pise verejne, je to ukazka , ze to napeti se zvetsuje a otevrene se mluvi o konfrontaci se nejasnym vysledkem, avsak vladnim strukturam, kteri jsou momentalne nahore to nedochazi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: v tom je podle mě problém, v přesvědčení, že stávající model zastupitelské demokracie je schopen člověk změnit u voleb. Nebo že stávající systém je demokratický.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLUMO: s tou ústavou je to přesně tak: Island jí v podstatě neměl. ostatní evropské země nejsou ve stejné situaci - navíc jsou daleko větší, takže je složitější jasně formulovat společných zájem - zvlášť ve větších zemích jako Španělsko, u nás je to ještě relativně dobré (tedy samozřejmě... klasický střet "metropole vs. regiony", ale tomu by se vyhnul snad jen městský stát)

    KAILASH: proboha, proč je hned zabíjet: tohle mi imponovalo na změnách roku 1989 - že nešlo o krevní mstu. nestačilo by těch 300 lidí jednoduše zcela demokratickou cestou odstavit od moci? (hlavně od té politické... přesun ekonomické moci bude následovat posléze) pomsta nikdy nic nevyřešila...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLUMO: ... leda by na své vlajce měli zkřížené asijské jídelní hůlky :-) jinak nevím, co myslíš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam