• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: navíc ta "transparentnost" v našem pojetí "transparentních účtů na internetu" je bohužel jenom drobný technokratický detail - pouze tím posuneme "práh nezbytného mlžení" o kus dál.... i když ta myšlenka "rozkliknutelnosti" by tomu měla pomoci, tak nakonec se dojde k velkým soukromým dodavatelům, do kterých už nebude vidět, dovnitř...

    (popravdě, já v podstatě nebyl schopen udržet "transparentnost" ani ve vlastní firmě: první, co se lidi se sklonem šplhat vzhůru a ujímat se vedení naučí, je jak mlžit a agregovat různé dílčí výdaje dohromady do velkých nerozklíčovatelných položek... protože přece "jen blbec by chtěl platit daně a zbytečně tak zvyšovat náklady, když přece je lepší ty peníze rozdat kamarádům"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: v podstatě se dá říct, že je to podobné jako u GNU/Linuxu:

    Richard Stallman je cool americký hipísáckomunisřický guru z MIT, který přednáší po celém světě, dělá poradce Chávezovia, apod., dtto Thorvalds je geekovská ikona - a neviditelný český matfyzáci jim to tiše po nocích zadarmo programujou (hlavně teda Thorvaldsovi kernel)

    no a stejně tak německý Piráti jsou cool viditelné mládežnické hnutí, kterých jsou plná média - a pár "provinčních" českých snaživců jim tiše v koutku vymýšlí program transparentnosti, který by mohli převzít a exhibovat s ním na CNN :-)

    Neberte to ve zlým - já jen abych nerejpal pořád jen do Pirátů :-) (jako trochu jsem asi cyničtější, když jsem zjistil, že nejsem dost ikonická online osobnost, aby na mém vlastním transparentním účtě taky přistál nějaký transparentní příspěvek... :-)
    SHM8
    SHM8 --- ---
    KEDRIGERN:
    KEDRIGERN: teď už se do toho spíš zamotáváš, mohl si skončit u toho původního a stačilo by .) ...já jen, že mám dojem, že se dřív nebo později vidíte ve vládě a přitom děláš normální lidský chyby, za který by tě média sežraly .) ..normálka, tady o nic nejde..
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SHM8: I když občas je těžké vyrovnat se s protichůdnými požadavky voliče. Zvláště pak:
    a) Být čestný, upřímný, otevřený
    vs.
    b) Být úspěšný, neustoupit z požadavků programu
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SHM8: Upřímnost není protiřečení si. Něco je samozřejmě zkratkovitost rychlých písemných odpovědí. Nemyslím si, že bych byl v jádru rozporuplný.

    A napadla mě ještě jedna důležitá věc u LM. Opět jsme dokázali, že jde naše principy aplikovat. Ze začátku se Zelení i KDU transparenci vysmáli. A my to dotáhli (samozřejmě to není dokonalé, ale jádro je splněno). IMHO velký skutek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    S_TEJK: v podstatě Zelení jsou už poučení tím, že rázová vlna po příliš velkém volebním úspěchu je může odpálkovat zpět dokonce i pod hranici státního příspěvku za odevzdané hlasy :-)

    (aneb tao politického surfingu na tenké vlně přesně mezi 3 nebo kolika a 5% :-)
    SHM8
    SHM8 --- ---
    KEDRIGERN: jedna z nejdůležitějších schopností politika - umět se z toho vykecat, i když si protiřečim .))
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    S_TEJK: Podporoval jsem, protože je to člověk se zkušeností. Pokud selže, tak osobně, ale ne z nezkušenosti (což bych se u našich lidí občas bál). A také jsem považoval za důležité nabídnout voličům "nadějného" kandidáta. Nadějný kraj by byl super, ale nezbyly by síly. Zde se opravdu nešlo vymlouvat na to, že "hlas nemá cenu".

    V tomto ohledu považuji situaci za dobrou. Máme rovnoměrnou podporu. A jednoho kandidáta v čele, který je zkušený úředník. Ale zároveň prokázal jisté kvality a dohlíží na něj ještě dvě strany.

    Vše nepovažuji za ideál, ale nevidím lepší cestu jak to dělat.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    KEDRIGERN: ad
    "Zcela upřímně. Mě žádné mandáty nezajímají. Už jsem řekl, že bych třeba s Jihočechy (just example) neměnil. Raději rovnoměrnou podporu, než mandáty"

    z tohodle pohledu, jak se stavis ke kandidature Libora Michalka?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: Jo, to je on. Dost vtipný chlapík.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak já znám (okrajově) ze Svobodných Karla Zváru a ten byl online ještě v časech Fidonetu (jestli nemluvíme o tom samém).

    Navrhoval jsem na Twitteru, že ho směníme za našeho Roberta Adámka, to je jasný Svobodný... ale zatím nějak bez odezvy :-)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KEDRIGERN: 1. Ty koalice, co uspěly, jsou jen dvě a programově rozhodně rozbředlé nejsou.

    3. Jo, o tom ten "můj" místopředseda mluvil. :-) Kdesi teď kandidoval.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Jo to byl omyl - v některých krajích jsem je nedokázal identifikovat v koalici. Ale zas dost často jsou ty koalice už dosti rozbředlé. Myslím, že celkem jim to vyšlo, že se nějak udržely.

    VSOUKOLOHLOR: Zcela upřímně. Mě žádné mandáty nezajímají. Už jsem řekl, že bych třeba s Jihočechy (just example) neměnil. Raději rovnoměrnou podporu, než mandáty. Ale je to dáno zaměřením Pirátské politiky.

    Samozřejmě bych mandát uvítal. Ale nechtěl bych třeba mandáty v jednom kraji a ve zbylých silný propad.

    Jinak nás opravdu zajímala absolutní čísla (začal jsem s tím já). Protože jsme chtěli vědět, kolik máme nových core voličů. Jiní nás zatím moc volit nebudou. A to je pozitivní. U sebe na profilech jsem to tak i prezentoval.

    VSOUKOLOHLOR: Pak se nabízí otázka proč je v té straně :-D :-D. My (Piráti) jsme měli také jednoho oblíbeného místopředsedu Svobodných - příjemný pirát. Ale nějak jsem o něm déle neslyšel.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: Jasně.

    BTW, seděl jsem v okresní volební komisi s místopředsedou Svobodných, dost mě zaujal, vzdělaný a slušný člověk, mistrný diskutér, i když na mne si nepřišel. Mimochodem velký znalec IT.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak pochopitelně... tím, že je to součet pouze přes ty kraje, kde SZ i Piráti kandidovali sami za sebe, tak to docela vypovídací hodnotu má a z poměru těchto čísel si SZ velmi snadno může správným dosazením do "trojčlenky" svůj skutečný výsledek mimo koalice (na volby.cz je to zkreslené tím, že v "koaličních" krejích se těm stranám tvrdě počítá výsledek 0%)

    jinak ale poměr vítězství je podle našeho místopředsedy 4:4

    (sledujeme to u Pirátů spíš trochu jako výsledky nějakého sportovního utkání.... nejsme nějak fanaticky anti-ekologičtí, jako třeba Svobodní - pouze nám Zelení přijdou neefektivní v prosazování svých programových cílů...)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: To jsou absolutní čísla, ve výsledku rozhodují ovšem relativní čísla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: bohužel pro nás Piráty jsem dopočítal, že máš asi pravdu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - xChaos: Zajímavost: výsledky souboje SZ vs. Piráti v 8 krajích, kde SZ nebyla součástí žádné koalice.
    http://teckacz.cz/-/22343
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KEDRIGERN: K tomu komentář Lexe.

    Moc pěkná statistika, ale nic neříkající. Důležité je, kolik z těch hlasů bylo “přetaveno” v mandáty. Nic moc. Mnohem důležitější než členění na parlamentní a neparlamentní strany (nešlo přece o celostátní ale regionální volby) je, kolik mandátů získaly subjekty, které mandáty obhajují, tedy byly v roce 2008 “krajskými parlamentními”, a kolik subjekty, které v roce 2008 žádný mandát nezískaly, nebo dokonce vůbec neexistovaly (i když i to je pofiderní – viz zrova ti SLK, což jsou z nemalé části vlastně straníci z jiných partají, kteří ale “spáchali” účelové sdružení.
    A tady mi to vyšlo, že subjekty kandidující i v letošních volbách získaly v roce 2008 648 mandátů a letos 607. Jen o 41 méně.
    No, a konečně, pokud se jedná o levici, tak ČSSD a KSČM získala v roce 2008 394 mandáty, kdežto letos o celých SEDM!!! mandátů méně, tedy 387. Jenže oni přišli také Zemanovci, které nemohu nepčítat k levici (s níž ve Sněmovně a Senátu zásadně hlasují), a ti získali – hádejte kolik mandátů – BINGO!!! – sedm. A 387 plus 7 je, no, kolik? No přece 394. Přesně stejně jako před čtyřmi roky.
    Takže všeliké ty báchorky….
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KEDRIGERN: Že by SZ ziskem 9 mandátů v krajských zastupitelstvech a 2 kandidátů (Michálek spolu s KDU a Piráty) propadla je divné a v případě Kotrby obávám se že účelové tvrzení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam