THE_MIRACLE: Schwarzenberg 2013:
"Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta ) Beneše ocitla v Haagu". V prohlášení konstatoval: " Nezpochybňuji poválečné uspořádání, je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen," (iHned 19. ledna 2013).
Kavan 2002:
Pro nás ty dekrety jsou vyhaslé tak, jak se na tom shodli předseda vlády Zeman a kancléř Schröder v březnu 1999. Nejsou použitelné, čili nemohou být aplikovány, žádné nebezpečí konfiskace německého majetku v České republice nehrozí. (Tisková konference Ministerstva zahraničí, 2. dubna 2002)
Zeman 2002:
Každý dokument, a Benešovy dekrety jsou takovým dokumentem, musíte posuzovat v daném historickém kontextu. Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé a byl jsem za to mnohokrát kritizován a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda. (ČRo Radiožurnál 28.února 2002)
Klaus 2003:
"V České republice i v Německu bychom si měli umět říci: Toto se stalo, dnes už minulost nezměníme, z dnešního hlediska šlo o činy nepřijatelné," uvedl. Za Klausova premiérství byla v roce 1997 podepsána česko-německá deklarace. V ní byl odsun nazván vyhnáním. (MfD 15. března 2003)