• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEVáclav Havel *5.10.1936 - +18.12.2011
    NEVERMIND
    NEVERMIND --- ---
    TIM0__: no tak na zaklade amnestie byl propustenej treba tenhle clovek http://www.spsmvbr.cz/muzeumzla/lubas/lubas.html
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    JACHYMKO: když ono bohužel za všechno nemužou JEN komunisti. Jinak je pravda, že se měli pozavírat. O tom žádná...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    JACHYMKO: nikoliv. Myslim si, ze spousta lidi by privatizaci udelalo lepe. Mozna i Svejnar, mozna ne. Legislativa je v urcitych sektorech spatna porad, ale tehdy byla uplne kaput.
    ALESH
    ALESH --- ---
    TIM0__: jen poznamka, pedofili je neco jako homosexualita. Neznamena to, ze pedofil je nekdo, kdo zneuziva deti.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    TIM0__: Ty si hodně stavíš ego na tom, že s někým nesouhlasíš, co? :)))

    Přesná Lonestarova definice... :-).
    TIM0__
    TIM0__ --- ---
    LONESTAR: Ty si hodně stavíš ego na tom, že s někým nesouhlasíš, co? :)))
    Jak jsem psal, je otázka, kdo přesně byl puštěn. Podle této stránky http://iuridictum.pecina.cz/w/Amnestie byli puštěni tito (a komentář k tomu):

    Svou první a nejrozsáhlejší amnestii vyhlásil president Václav Havel 1. ledna 1990 u příležitosti svého zvolení do funkce (rozhodnutí presidenta republiky č. 1/1990). Při ní byly prominuty tresty do dvou let u úmyslných trestných činů, resp. do tří let u nedbalostních trestných činů a v případě trestů úhrnných a souhrnných. Masivní nárůst kriminality, k němuž po propuštění 23 260 osob (více než dvou třetin všech vězňů) došlo, se stal důvodem široké kritiky Havlova rozhodnutí.

    Nejsem právník, takže nevím, co přesně znamená úmyslný trestní čin do dvou let. Zda to znamená, že do odpykání trestu zbývaly 2 roky nebo při rozsudku byli obžalovaní odsouzeni na 2 roky. V případě dvou let do konce trestu, by byli puštěni za dva roky. V případě odsouzení na 2 roky se asi nejednalo o pedofily a vrahy!!

    To, že masivně narostla kriminalita může souviset s puštěnými vězni a nemusí. Recidiva je celkem bězná, ale po revoluci tu byl dost chaos a pokud si třeba někdo spojil komunistické: "Kdo nekrade, tak okrádá rodinu!" s "Máme svodobu!" (ve smyslu můžu všechno) nedivil bych se. Navíc, máme někde doklad, že trestnou činnost páchali právě ti propuštění vězni? :)
    DOP
    DOP --- ---
    THE_MIRACLE: Ja Havla nevinim za jeho bratrickovani se s Calfou - koneckoncu ta jeho banda intelektualu a humanistu potrebovala nejaky zkuseny profesionalni politiky, kteri maji nejakou zkusenost s vladnutim a moci (a Calfa bez debat patril mezi ty rozumnejsi komunisty). Rezim nezmenis pres noc a banda lidi, kteri do te doby akorat tlachali po hospodach dost dobre nemuze jit ze dne na den do vlady. Navic je otazka, jestli by revoluce byla tak sametova, kdyby Havel od zacatku hlasil "komunisty povesit".

    Nicmene vadi mi napriklad jeho pozdejsi pokrytectvi, kdy odmital s komunisty komunikovat. Vadi mi, ze si hraje na humanistu a pritom jeho amnestie a konkretni milosti nadelaly vic skody nez uzitku. Vadi mi, ze bez debat byl hodne videt, ale nejaky konkretni ciny jaksi chybi.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: Vzdy se nekdo takovy najde. Cesi jsou vychcani. Mnoho majetku rozkradli lide, kteri byli treba v cizine... Mafie je vsude a za kazdeho rezimu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Byla to primarne chyba legislativy

    Ne, chyba byla v tom, ze na svobode zustali ti, kteri "v tom umeli chodit".
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOP: Koukam, ze o tom vis skutecne dost. Zajimalo by me, zda to mas z vlastni hlavy...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: Kdyby delal privatizaci Svejnar, tak by k tomu TREBA nedoslo. Byla to primarne chyba legislativy. Co se tyce urazek, od tebe to sedi, ale budiz. To, ze sem te oznacil za natvrdleho plynulo z toho, ze jsem ti toto jiz psal a ty si na to nereagoval. Taky si porad meles svou. Proste hledas chybu jen u druhych, nikoliv u sebe. Ono uz jen to, ze lezes do tohoto klubu s jasnym cilem a predsudkem neco naznacuje, ze?
    DOP
    DOP --- ---
    ALESH: Trosku nadsazky tam je, nicmene predstav si ty stovky lidi, kteri za mnohem mensi provineni proti statu ci strane dostali nesrovnatelne drsnejsi tresty nez Havel, ke kteremu byl rezim v podstate velmi tolerantni - prehlizel jeho styky se zahranicnima tajnyma sluzbama, nechal ho od nich brat penize. Vzdyt s Havlem mohli zatocit kdykoliv, ale nikdy to ani nezkusili.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Bud tak laskav a neurazej mne, ano? To, ze s tebou opakovane nesouhlasim neznamena, ze jsem natvrdlej. To muze totoz znamenat to, ze opakovane meles hlouposti. Navic Klaus je tady tak trochu off topic. Chapu ale, ze potrebujes nejakyho univerzalniho nepritele, na kteryho bys mohl vsechno svest. Nekterym lidem staci jednoduche "reseni".

    Tvoje tvrzeni neni pravdive. Na Klausovi v ty dobe uz vubec nezalezelo, k rozkradani by doslo, at by tam byl misto neho kdokoliv, treba i svatej Petr.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOP: Ok, dotaz. Jak bys to v te dobe udelal ty?
    DOP
    DOP --- ---
    THE_MIRACLE: Havel je autorem vyroku "Nebudeme jako oni" a skutecne to byl pouze on, kdo zaridil, ze vuci komunistum a komunisticky strane nebyly absolutne zadny represe. Tedy kratce po tom nize zminenym rozhovoru s Calfou, ktery mu otevrel cestu na hrad.
    ALESH
    ALESH --- ---
    DOP: to myslis vazne?
    DOP
    DOP --- ---
    THE_MIRACLE: JJ, Havel je takovy nas maly unikat - rezimem utiskovany disident, jenz byl rezimem nucen od zacatku jezdit v Mercedesech, rezim ho utlacoval velkym a luxusnim bytem na nabrezi (a hradeckem k tomu). Ono kdyz si srovnas Havluv osud (ktery bez debat byl jedna z nejvetsich osobnosti disidentu, neco jako verejny nepritel cislo 1) s osudy stovek mene dulezitych osob, ktery se presto rezim nerozpakoval zlikvidovat mnohem drsnejsim zpusobem - dostaly provaz nebo desitky let, tak mi tech jeho par let v lochu prijde - no skoro jako spatny vtip.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: Jsi fakt tak natvrdlej? Už sem to říkal, že Havel budiž možná přispěl k tomu, že nebyli potrestáni viníci, ale Klaus jim umožnil páchat zlo dál.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Zlo? Kvuli cemu, prosimte? Nemuze mit snad clovek svuj vlastni nazor?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE:

    1) s Calfou se dohodnul on, tohle na nikoho jinyho neshodis
    2) "demokracie zvitezi?" pokud pro tebe demokracie znamena "vlivni zustanou nadale u moci, nikdo nepujde sedet, zmenime nalepku a pojede se dal, jak jsme byli zvykli", tak za takovouhle "demokracii" pekne dekuju
    3) to jo, perfektni obraz zeme, kde zlociny bolsevismu zustaly nepotrestany a estebaci se mohou obycejnym lidem jenom smat. taky perfektni obraz zeme, ve ktery diky jeho (imho hezky zaplaceny) benevolenci doslo k tunelovani atd. vynikajici obraz, diky vasku :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam