• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    EMZA
    EMZA --- ---
    New to Pauper:
    Abrade (Hour of Devastation)
    Alabaster Mage (Jumpstart)
    Ancestral Blade (Core Set 2020)
    Argivian Restoration (Weatherlight)
    Balduvian Rage (Coldsnap)
    Bone Picker (Jumpstart)
    Cast Down (Dominaria)
    Clear Shot (Eldritch Moon)
    Conclave Naturalists (Magic Origins)
    Crib Swap (Lorwyn)
    Everflowing Chalice (Modern Masters 2015)
    Frogify (Throne of Eldraine)
    Golem-Skin Gauntlets (Mirrodin)
    Heartless Pillage (Ixalan)
    Iron League Steed (Kaladesh)
    Kazuul's Toll Collector (Oath of the Gatewatch)
    Magnifying Glass (Shadows over Innistrad)
    Myr Retriever (Mystery Booster)
    Orcish Vandal (Dominaria)
    Rapacious Dragon (Jumpstart)
    Sanctum Spirit (Dominaria)
    Surge Node (New Phyrexia)
    Vedalken Infuser (Mirrodin Besieged)
    ASYD
    ASYD --- ---
    WIRUSS: + abrade + chalice
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    No když jsme u toho pauperu, tak koukám, že tu není nikdo moc hráč, když se neřešit, že bylo přidáno jedno kouzlo, které na tomhle formátu vlastně nemá slabinu (jelikož legendy se nehrají) a oproti terroru, který má navíc jen, že se nedá regenerovat (což na tomto formátu znamená max. Boa a Familiár) univerzální zabíjení + vydání Oubliette znamená renesanci Black Controlu.

    ASYD
    ASYD --- ---
    jo ale ty jejich decky byvaji prekvapive nevybalancovane, tak volte opatrne ;-)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Ještě jeden tip pro začátečníky:

    V eventech na MTGA každý pátek jede nějaký FNM at Home event. Nemají entry fee, za první a druhé vítězství je rare card a trvá to den nebo dva. Vždycky je to spojené s nějakými specifickými požadavky na deck, přičemž někdy to je požadavek, který nahrává začátečníkům (třeba formát Pauper, tj. deck pouze z commonů).
    A někdy (jako třeba teď) si účastník může vybrat z x preconstructed decků, čímž se stírá rozdíl mezi začátečníkem a pokročilým úplně.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    COGNIZE_COKE: Jako uznavam, s karetnim MTG to nema co delat, ale je to priznanana vec a v BO1 je working as intended. Osobne s tim nemam uplne issue, protoze z dlouhodobyho hlediska je to vybornej balnce system pro BO1.

    Furt te muze pojebat, ale mas o jeden pokus vic :)
    COGNIZE_COKE
    COGNIZE_COKE --- ---
    PSYCHO: Načtu si to. No a příště to zkusím bez emocí. Dik
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    PSYCHO: Vice zde

    MTG Arena's Opening Hand Algorithm and Smoothing: Finding the Ideal Land Count for BO1 • MTG Arena Zone
    https://mtgazone.com/finding-the-ideal-land-count-for-bo1/
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    COGNIZE_COKE: Prakticky v BO1 (hra na jednu vyhru) ti Arena zamicha dva decky a rozda dve hendy (jednu z kazdyho, ty to nemas moznost ninak ovlivnit). Ta drawing hand, ktera bude mit blizsi pomer landu k nonland spellum a deck k ni prinalezici ti pak pristane v ruce a s tim hrajes. Jsou na netu tabulky, ktere ukazuji jake handy pri jakem poctu landu v decku hra preferuje.

    V nekterych situacich tak muze byt lepsi jit pro mana stone misto landy, protoze ovlivnuje ten pomer landu na zacatku. (Vetsinou nejakej aggro control, ktery ale skoro nejsou)
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    prichazim k te diskuzi trochu pozde, ale vzhledem k tomu, ze tady zda se je nekolik lidi, kteri zacinaji s arenou, tak bych taky v rychlosti poslal par svych (od dost zakladnich po mirne pokrocilejsi) tipu (za ktere bych byl sam vdecen, kdyby mi je pri mem startu do areny nekdo rekl, proto to tu spamuju...)

    jen pro relevenci - arenu hraju od bety, investoval jsem do ni 4.99 USD (welcome bundle), ale presto mam min ~75% rare/mythicu ze vsech sad, ktere na ni vysly. navic mam ~50 mythic wildcardu, ~150 rare WC, asi 150k goldu a asi 10k gemu. tudiz je z toho asi zrejme, ze pokud jste ochotni investovat cas a drzet se par zakladnich pravidel, je F2P na arene vic nez mozne

    obecne rady:
    1) nenechavejte si utikat daily questy! (pokud mate plne vsechny 3 sloty, uvolnete do dalsiho dne aspon jeden)
    2) rerolujte vsechny 500g daily questy (at mate vetsi % tech za 750g)
    3) sledujte daily deals. predevsim boostery za levno, gemy za levno, a podobne "rozdavani penez"
    4) snazte se kazdy den stihnout jednu vyhru (pokud mate vic casu, tak 4 vyhry. pak vyhodnost celkem strme klesa. nejzasadnejsi je ale ta prvni)
    5) sledujte nove eventy (staci na home screen). pravidelne na arene vyskakuji docasne eventy, kde za free vstupne dostanete nejaky odmeny (typicky dve rare/mythic random karty, nebo nejake skiny)

    "constructed" rady:
    6) ranked ladder je celkem k nicemu (na druhou stranu je dost easy dopracovat se v nem na gold, resp ted uz je myslim "postup po dvou hvezdach" az do platinum. tudiz vyrankovat tyhle "easy ranky" pro ty boostery zdarma na konci sezonu asi neni na skodu). pokud mate solidni constructed deck a chcete budovat kolekci pres constructed, hrajte spis constructed eventy
    7) jako novy hrac identifikujte nejaky levny kompetetivni deck, ktery vas bude bavit, a sypte svoje wildcardy jen do nej. ten bude odrazovym mustkem pro dalsi "constructed grinding". uplne nejlepsi je na zacatku se odrazit od nektereho z tech precon decku (ja treba na zacatku postupne ladil precon merfolk deck. bacha ale, at svoje drahocenne rare/mythic wildcardy na zacatku nevypalite na nejake fringe playably! chce to craftit nejake univerzalne silne karty, pouzitelne ve vice tier1 decich)

    "limited" rady:
    8) pokud umite limited (a bavi vas), hrajte limited! predevsim na zacatku dane edice, kdyz z ni jeste nemate zadne karty, je to nejlepsi zpusob, jak zacit budovat kolekci
    9) pokud neumite limited, tak na zacatku nove edice stejne dejte par limited eventu. kdyz budete krast rera/mythicy, stejne se vam to vyplati (ja teda cherrypicking zvazuju obecne vzdycky - neni problem si pred kazdym pickem zkontrolovat, jestli mi dana karta chybi. sice si tim pochopitelne snizujete silu sveho limited decku, takze to chce delat s rozmyslem. ale jakmile najdete spravnou miru, jde rychlost stavby kolekce strme nahoru. ja vetsinou zvladam infinite drafting i s cherrypickingem, ale to uz chce asi dost praxi. a navic to nejde porad, viz bod 11)
    10) dokud hrajete limited, neotevirejte boostery dane edice! (aneb 5th card problem)
    11) s tim, kolik % karet dane edice mate uz v kolekci, se primo umerne limited prestava vyplacet. v tehle situaci byste navic uz meli mit vyssi limited ranking, takze by se vam umerne i melo snizovat win ratio. takze v pravy cas prestat, pokud nejste vyslovene god level drafteri a nejste schopni dat kazdy draft uplne na max (kdyz clovek nepocita otevrene karty a boostery, tak se kazdy draft opravdu vyplati snad az na nejvyssim stupni)
    MATHES
    MATHES --- ---
    FORACE: tyhle "mechanice" se primo rika "fetch tutor":))
    MATHES
    MATHES --- ---
    XAKROO: 0 - 16
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    Hoj, po roce jsem zase začal trochu více hrát Arénu, zdá se mi že potkávám teď hodně deků kde je na můj vkus moc planeswalkerů. Chtěl bych se zeptat, kolik používáte planeswalkerů v decku?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TMA: Čas 5:25 v tom linkovaném videu. Jo, podívat se na ně nesmí, ale při troše šikovnosti zahlídnout může. :-)
    FORACE
    FORACE --- ---
    jak rika kamos, fetchka to je proste tutor :] prohlidnes, pripravis, a mas nahore co chces.

    me tohle totalne sere. A je to dalsi rozmer papirovyho magicu, stihat kontrolovat jestli souper nepodvadi, a je to jeden z tech tezsich skillu. pocitat karty, hlidat pri michani, hlidat pri michani tvyho balicku, pac sou lidi se kterejma s liznes klidne 6 landu po sobe :D
    TMA
    TMA --- ---
    MATEEJ: Pokud sam nepodvadis pri michani, tak by souper nemel mit moznost tohle udelat (protoze se na karty podivat nesmi a z nahodneho poradi se nenahodne bez dodatecne informace nestane). Mas k tomu nejake odkazy?

    (Zajimalo by mne to, protoze jsem parkrat potkal protihrace, kteri rozmichavali stylem "dvakrat rozdelit na 5 hromadek", coz je znamy zpusob jak udelat neco, co "vypada" nahodne, ale ve skutecnosti kazdych 7 po sobe jdoucich karet ma "spravny" pocet zemi. Tak chci vedet, na co davat pozor.)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: To si nejsem úplně jistej.

    "If the opponent does not believe the player made a reasonable effort to randomize their deck, the opponent must notify a judge. Players may request to have a judge shuffle their cards rather than the opponent; this request will be honored only at a judge’s discretion."

    A články, které to pravidlo vykládají, to formulují jako "judge shuffles instead of opponent".

    Podle mě to je tak, že když máš podezření, že soupeř při míchání tvýho decku udělal nějakej scam, upozorníš na to rozhodčího. Ten může zamíchaný deck zkontrolovat a posoudit, jestli tam scam je, nebo ne (a případně trestat). Ale v tu chvíli ho nemůžeš požádat, aby to zamíchal potřetí. Nicméně před druhou hrou můžeš říct, že nechceš, aby to po tobě míchal soupeř, ale rozhodčí, kterej ti může a nemusí vyhovět (teoreticky to můžeš říct ještě před první hrou, pokud máš důvod nebo jsi paranoidní).

    Tenhle výklad a postup zaručuje, že soupeřovi scam neprojde a zároveň se hry neprodlužují třetím mícháním navíc. Ale mám to jenom vyčtený z internetu, ne z turnajové praxe.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: afaik ale mas pravo zavolat judge a nechat judge to jeste premichnout,)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    MATHES: máš naprostou pravdu, ale na malým REL nebo úplně friendly turnaji to za ten výraz když to soupeři dotece stoji a efektivně je to pro něj jen mulligan a lekce:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam