MATEEJ: Surofrom Hybrid si naopak myslim, ze je dobrej design.
Nechapu pointu toho, ze vyslo "ulitly commonovy one-dropy" s tim, ze "ulitly" znamena, ze nebyly uplne k nicemu a daly se hrat. To je za me dobre. Cim min unplayable crapu v boosterech tim za me lip.
Dalsi tvuj point o tom, ze jsou funkcnejsi a snadneji draftovatelny arechtypy mi prijde uz uplne mimo, protoze to je za me naopak dobre (trochu za carou byl z myho pohledu nedavny cycling deck, ale to byl obecne design fail jednomanovyho cyclingu).
Ja z toho mam pocit, ze ty si v podstate stezujes na to, ze formaty jsou hlubsi a maji silnejsi duraz na archetypy, coz beres jako vadu, ale za me je to naopak daleko lepsi, protoze archetypy meni silu karet a celej ten format je zajimavejsi nez treba 10. edice a core sety kolem ni a pred ni, ke kterejm bylo uplne zbytecny psat nejaky limited guides, protoze jak kdysi nekdo trefne poznamenal - core sety se vyznacuji tim, ze karty, ktere vypadaji jako dobre jsou dobre a naopak.
Pokud hodnotime karty na skale 1-10, tak ja daleko radsi vidim karty, ktery maji hodnotu ve vakuu 2-3 a ve spravnym decku 8,9, nez aby mela karta hodnotu 6 vicemene bez ohledu na archetyp.
To ze nejsou jednotlivy mechaniky vyrovnany neni nic novyho. V limited to vyvazuje ten fakt, ze silny archetypy bejvaj overdrafted. Doted si pamatuju jak nejakej pro v Odyssey rikal, ze forcuje bilou, protoze je tak spatna, ze ji vzdycky bere u stolu sam.
To ze online hrani a statistiky + internet dramaticky deformuje metu vime uz dlouho. To ze odehrajes daleko vic draftu nez driv je sice zajimavej fakt, ale pro ucel tyhle debaty naprosto irrelevantni.
Me vadi proste karty s nizkym CC, ktery dokazou generovat fakt velkou value a utect se hrou. Tomluhle konkretnimu typkovi staci udelat presne 1 token aby to byla fakt dobra value se kterou uz se da utect (nevim kolik odpovedi bude format nabizet na 5/5 letadlo) ano jasne, je to jen 2/2 a 5/5 letadlo neni tak dramaticky. Me vadi prostej fakt, ze je to two drop generujici value. Kdyby to bylo tak, ze se za 5 man na to 5/5 letadlo zmeni mel bych s tim daleko mensi problem.