• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CHIMERA: "můžu tě ujistit, že i když s mimořádně nadaným dítětem pracuje poučený pedagog v obyč třídě, vždycky to dopadne špatně. dítě se vždycky odlišuje, je vyřazeno z kolektivu, dělá jinou práci... a vytváří to velmi špatné klima. dítě samo se nemůže rozvíjet podle svých schopností (to by se musel učitel věnovat hlavně jemu a tím by pak zanedbával ostatní děti) a ostatním dětem to taky nic nedá. jen mají pocit, že "ten vzadu, co si dělá něco jiného než my, je divnej"."

    Jak jsem psala, mám docela jinou zkušenost. Je možné, že je vyjímečná, je možné, že to nebyl "obyč" pedagog. Nevidím jako problém to, že má dítě třeba v matice částečně jiné zaměstnání. Nevidím důvod pro nějaké nutné vyřazení z kolektivu. Jasně, že je to víc práce pro učitele, to nikdo nepopírá. Není nutně pravda, že přítomnost nadaného dítěte ostatním nic nedá a že se ani dítě samo nic nenaučí. Může se naučit například prezentovat ostatním svoje objevy tak, aby tomu porozuměli (což je dost těžké a HODNĚ přínosné), naučit se učit ostatní (dovést je k tomu, aby na to přišli sami), vymýšlet další úlohy ("chytáky") a podobně. Přínos není jenom v tom, že dítě komunikuje a pomáhá ostatním, rozvíjí s nimi vztahy. Dítě se tím i samo učí např. tu matiku do hloubky - nic nepochopíš tak dobře, jako když to vysvětluješ ostatním. (Minulý týden mi takhle ve třídě přišel Daník docela do hloubky na principy desítkové soustavy mezitím co vysvětloval Dominice něco se sčítáním přes desítku - díky tomu, že tomu moc nerozumněla, jí to musel vysvětlit a ukázat asi ze čtyř stran a rozhodně nemám pocit, že by to pro kohokoliv z nich byl ztracený čas...)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ALDEMIK já jsem toho názoru (a níže jsem to psala), že všechny děti by měly mít nárok na super třídu a super učitele (ovšem viz ta zmíněná "optimalizace" - jak ušetřit? tj. tak, že jich nacpeme co nejvíc do jedné třídy) - protože potom by všechny děti měly mnohem lepší výsledky. jenže tak jako se snaží prosadit jinou výuku rodiče nadaných dětí, musí se snažit i rodiče "obyčejných" (nemám to slovo ráda, každý je něčím kouzelný) dětí, aby jejich děti měly dobré podmínky. ono to bojování není lehké. pro nikoho.

    můžu tě ujistit, že i když s mimořádně nadaným dítětem pracuje poučený pedagog v obyč třídě, vždycky to dopadne špatně. dítě se vždycky odlišuje, je vyřazeno z kolektivu, dělá jinou práci... a vytváří to velmi špatné klima. dítě samo se nemůže rozvíjet podle svých schopností (to by se musel učitel věnovat hlavně jemu a tím by pak zanedbával ostatní děti) a ostatním dětem to taky nic nedá. jen mají pocit, že "ten vzadu, co si dělá něco jiného než my, je divnej".

    když děti nebudou mít ideální podmínky pro rozvoj svého nadání, nikdy nerozvinou své nadání do maxima. už 100 let jsme jako ČR nedostali Nobelovu cenu (mimo umění).
    potřebujeme nadané děti.
    sportovci, umělci i vědci utíkají do zahraničí. proč asi? je potřeba to změnit od základu.
    nárok na to nadané děti mají. ony jsou naše budoucnost. ony to této společnosti stonásobně vrátí.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CHIMERA: No nevim, možná budu označena za "škarohlída" nebo Marťana, ale mám rozhodně pocit, že pokud se s nadaným dítětem přiměřeně (přiměřeně dítěti) pracuje, normální třída je pro něj velkým přínosem. Tohle přesvědčení opírám o příklady, které jsem viděla v několika třídách a o svoji zkušenost. Samozřejmě je to "těžké" v tom, že to od učitele vyžaduje hodně jiný pohled na dítě, než jaký je ten starý (a než sám učitel pravděpodobně zažil). Vyžaduje to učitele, který ukazuje cestu k objevování, ne toho, kdo předává hotové poznatky.

    Jasně, že je supr, když má dítě supr školu se supr učitelem a když ho to rozvíjí. Nicméně mi nedochází, proč by na to měly mít "nadané" děti větší nárok než ty "ostatní"... (a takový pocit z téhle diskuze mám)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    přidala jsem na nástěnku knížku, kterou napsala Eva Machů pro učitele, aby uměli rozeznat nadané dítě. teď jen, aby si to učitelé přečetli.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Tak jsem se rozjela, že budu pokračovat a řeknu vše, co mám ještě na srdci...

    Ronymu zjistili v PPP IQ 142 V ČERSTVÝCH 4 LETECH - byli jsme tam posláni dětskou lékařkou - protože syn měl stále plenky na noc, pravidelně se v noci pomočoval do 6 let,takže nemohl jet s mš ani na ŠVP, zadrhával - ve 2 letech přestal úplně mluvit - pak mu zůstalo opakování poslední slabiky ve slově , někdy i první, byl v sociálních věcech za vrstevníky pozadu - sebeobsluha, oblékání, jídlo a veliká citlivost, až labilita, velmi často plakal... a psycholožka mi tehdy řekla, že takhle nadané a chytré dítě mezi 4 a 6 léty tam za svou praxi neměla, a to měla kolem 50ky...No , kdybych neseděla, asi by to se mnou praštilo...To mě ani ve snu nenapadlo, spíš vzhledem ke všem trápením - i zdravotním , co jsem s ním měla od narození, jsem očekávala pravý opak... Je pravda, že o vše měl vždy obrovský zájem, od 2 let chodil do mnoha kroužků - ve školce do 3 , mimo ni ještě do tělocviku, do orientačního běhu - v mapách prý uměl číst lépe, než školáci, do flétny na ZUŠ - znal hned noty, rád maloval, počítal, tvořil...Přesto, když člověk vidí ty nedostatky, a nesetkal se s nadanými dětmi, nic o nich, jejich specifikách neví, chodí do práce, k tomu domácnost, starosti, nenapadne ho to...
    Ve škole - v první třídě - tyto děti obvykle už vše umí a co neumí - Ron neuměl číst, písmenka ho nezajímala, uměl se ve 3 letech podepsat, o to si sám řekl, a tím to končilo...- se naučí samy během měsíce, či dvou, Ron uměl za měsíc celou abecedu, už o vánocích se mě ptal, proč do této školy ještě chodí, že už se tu vše naučil, chce jít zas jinam...co mu na to říci..., ale v sociálních věcech byl stále rok dva za vrstevníky, navíc byl hodně pomalej klidnej - v jídle, oblékání, při psaní, ale ani čtení nebylo bůhví jaké...zato v matice se šílené nudil, v prvouce všechno věděl,kladl neustále nějaké otázky...
    Učitelé nechápou, že mozek dítěte, který se v některé oblasti vyvíjí o moc rychleji než je obvyklé, si to u těch malých dětí holt musí někde vybrat, že tyto děti mají tzv, dvojí vyjímečnost, někde potřebují individuál proto, že zaostávají...ale díky vrozené inteligenci to velice brzo doženou...a v něčem potřebují několika násobně rychlejší tempo, obzvlášt je to vidět u nadaných na matematiku a logiku - Rony ve 4.třídě by mohl dělat 6.7. možná i vyšší třídu, ale KDO to s ním bude dělat? Určitě ne průměrná učitelka, se 30 podprůměrnými dětmi, která má co dělat, aby udržela třídu v průměru!!!
    Tyto děti pak se ve škole musí šíleně nudit, a když se dostanou do třídy se 30 dětmi , kde většina je podprůměrná a navíc pěkní darebáci a p. uč. klidas s pomalým nezáživným tempem výuky,pak je to pro tyto děti neštěstí... ale znám i třídu s 21 dětma a energickou p. uč. která to s nimi umí a baví ji to...tam možná to přežití 5 let tak hrozné nebude,ale takových tříd ve státních školách je poskrovnu...
    Jak jsem se dočetla je v populaci dětí předškolních, tedy 4 -7 letých kolem 8 až 10 % nadaných dětí - většinou nerozpoznaných, v průběhu docházky se pak však už u starších školních dětí mluví jenom o 3 - 4% - kam se poděje těch 5 %.?! Řeknu vám kam, škola se jim tak znechutí během ABSOLVOVÁNÍ PRVNÍHO STUPNĚ STÁTNÍ ZŠ; že se po 9 letech zde nehlásí ani na střední školu, udělají si nějakej učnák, a vlastně nemají li štěstí, že se sami i bez školy nějak uplatní, mají nejspíš zkaženej celej život...Vím s jistotou, že takhle by dopadl i můj syn...Jen s tím rozdílem , že on patří mezi nadanejma k té menší - klidnější citlivější skupině, kteří se neperou, nemají rádi vulgární slova, jsou raději sami v klidu, nad něčím si přemýšlejí - není li co dělat, s kým se bavit... později ale mnozí skončí na neurologii, či u psychiatra... Druhá, početnější skupina nadanejch dětí jsou ti tzv. vůdci třídy, děti hyperaktivní, kteří tu nudu a nevyužitý intelekt dají do vymejšlení lotrovin, na 2. stupni už to jsou pěkní darebáci,umí většinu dětí nadchnout pro hlouposti, všichni s nimi chtějí kamarádit, nemine je většinou 2 z chování...a která střední je pak veme?
    Mnozí říkají, že je to věc rodičů, že by si měli všímat víc svých dětí, ale ti dnes mnohdy mají takové starosti a žádné zkušenosti, že s tím nic dělat nemohou... Toho si musí všimnout v první řadě učitel v mš nebo v Zš, pro tyto děti musí být v rámci normální ZŠ speciální třída a speciálně vyškolení učitelé...tak jak u tebe CHIMÉRO - kteří se budou věnovat tomu v čem jsou tyto děti napřed, ale i tomu, v čem jsou pozadu...budou si mít spolu co povídat, nikdo na ně nebude koukat jako kdyby spadli z Marzu, či jim nadávat, jen proto, že jsou ve svých projevech jiní, že se zajímají o jiné věci, že jsou chytří, vždyt můj syn se za to 3 roky styděl...přitom na těchle lidech - dětech stojí naše budoucnost...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI olala, když je nadané dítě ještě nadšené do učení, musí to být úžasný kluk.
    takové děti je naprosto úžasné učit, to má člověk konečně pocit, že nehází hrách na stěnu, že jeho snažení někdo ocení, že ty děti se radují!
    těším se, až Rona poznám osobně :-)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    mě to aniž to odešlu tam samo skáče...nevím proč?

    sám dojel...byla jsem na 5 školách A VŠUDE MĚ ODMÍTLI !!!! Důvody? Mají moc dětí (25 - 30), nemají zkušenosti s nadanými, nebudou s ním individuál dělat, nemají na to čas...mají spoustu dětí s poruchami učení, ty mají přednost...tak co dělat v tuto chvíli...Já o té soukromé ZŠ NIC MOC NEVĚDĚLA, PORADNA ANI P. PORTEŠOVÁ TAKÉ S NIMI NESPOLUPRACUJÍ, ALE VĚDĚLA JSEM, ŽE DĚTI OD TUD SE TÉMĚŘ VŠECHNY DOSTANOU NA GYMPL Z 5. TŘÍDY, TAKŽE ASI HLOUPÍ NEBUDOU, TAK JSEM TO RISKLA...NA 90 %JSEM SPOKOJENÁ...JÁ I RONY.
    Když tam šel před rokem na celý den na zkoušku - protože p. uč. chtěli zjistit, jestli je opravdu tak nadanej a všechno učivo za 3 roky sám dožene, a já zase jestli se mu tam bude líbit...čekala jsem na něj před školou a on se zářivým úsměvem v tváři mi přišel říct, že to byl jeho nejhezčí den za posledníc 3 roky, že ho nikdy ani ve snu nenapadlo, že se může ve škole cítit jako ve 12 (ne 7. !) nebi, že konečně má pocit, že škola k něčemu je, že se tam doví i něco co neví, a také že existují děti, které se
    snaží o dobré známky,chtějí také něco vědět, znát, že se konečně nemusí bát přihlásit, dokonce ho p.uč. i vyvolala, pochválila za správnou odpověd...byl tak nadšenej, že se mi chtělo brečet, jak musel v té původní třídě asi trpět! Když jsem se ho ptala, proč o tom se mnou někdy pořádně - do hloubky- nemluvil,řekl,že si myslel. že je on divnej, že za vše může, že je jinej než ostatní, že mi nechtěl přidělávat starosti, kterých už tak mám dost...Tak takhle náš stát přichází o nadané děti...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    dobře, žes to sem napsala.
    tohle je nejlepší argument proti všem škarohlídům, kteří nechtějí třídy pro mimořádně nadané děti.
    že prý mají nadaní chodit do tříd s ostatními dětmi.
    jo a dopadá to jako u Rona. Vždycky.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    počítači - velmi nadané, může nabídnout...protože další rok v lonské třídě by se velmi výrazně podepsal na jeho zdraví..o tom tu ale psát nechci, snad až se někdy uvidíme...
    Volila jsem raději půjčku, ty dva roky mě bude stát školné 50 000kč....určitě bych volila podobnou školu jako je ta u vás, protože je nejen zadarmo, ale děti se zde dělí dle toho, na co je kdo nadaný (jazyky - matika) mají individuál - a to je to, co by Ron potřeboval , to tady není, všichni jsou pořád spolu, pouze mají učitelku specializovanou na jazyky a další na matiku - ony učí celou školu (tedy 5 ročníků, po 1třídě). Po pobytu v nemocnici loni na jaře mi zdejší psycholog řekl, že PŘÍČINA VŠEHO je jeho nechut chodit do školy, kde se nic nenaučí, kde se snaží na sebe vůbec neupozornovat, aby měl klid od spolužáků, kde se nepředstavitelně nudí, kde nemá žádného kamaráda, neví, co se s dětmi má bavit, jak by rád pomohl všem těm hodně podprůměrným, hlavně v matice, protože oni mnohdy nepochopí to, co on během pár minut ani za několik týdnů, jakej má v sobě rozpor - na jednu stranu strašnou touhu naučit se spoustu nových věcí, na druhé ale kde - ve škole určitě ne, k té získával jen čím dál větší odpor...navíc je velmi citlivý, vše si moc bere, hned kvůli všemu pláče...i proto se mu často smáli, on se to pak snažil sobě dusit...Začala jsem tedy s PPP a také p. Portešovou hledat školu, někde na Brně severu, či středu, kam by snad ráno v 10letech už MHD
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    chiméra - já se - jak jsi se ptala - snažila vysvětlit, jak tato škola funguje, co mému synovi přinesla, že to není úplně to pravé ořechové, co by potřeboval, ale to nejlepší, co daná situace v Brná, pro dítě nadprůměrné, ale co se týká logiky , matematiky, práce na
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Ron by potřeboval individual na matiku, ted ve 4. třídě by klidně udělal 6.+7. třídu, příští rok 8.+9., ale co by sním pak dělali v 6. třídě - případně na Gymplu? To co dělají ted už dávno umí... V češtině a matice patří jen k nadprůměrným, už dostal i nějakou tu dvojku, je tam pár dětí, kteří jsou v jazycích lepší než on. I tohle potřeboval - to srovnání a vědomí, že není a nemusí být ve všem nejlepší, že jiné děti mohou být v něčem i lepší, a on se jim snaží vyrovnat...má v nich vzor...To vzhledem k tomu, že se jeho nynější spolužáci učí anglinu o 2 roky déle a zrovna jazyky nejsou Ronyho hobby, má jeho hlavička ale spon v některých předmětech co dělat...Na státní škole nebyl nikdo v ničem na jeho úrovni...a v matice a celkovými vědomostmi v různých oblastech lonským spolužákům připadal jako mimozemštan...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI no víš... vaše škola může přijímat děti podle vlastní vůle a bez PPP, protože se tam platí. na státní škole, aby se nemuselo platit, musí být dodržen ten stanovený postup se státním dohledem, a to zajišťuje PPP. takže sice musíme děti testovat dvakrát a škola si opravdu NEMUZE vybrat děti sama (to vybírá psycholožka), ale my nemusíme platit školné. všude je něco za něco.

    napiš mi prosím sem ty školy, které mají v Brně specializované třídy pro nadané děti... dám odkaz na nástěnku, děkuji.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    CHIMÉRA - V BRNĚ AŽ LETOS VZNIKLY VE 2 ŠKOLÁCH ASI PODOBNÉ 1.TŘÍDY JAKO CHODÍ TVŮJ SYN, je to ostuda, protože už mnohem dříve vznikly v mnohem menších městech, v Praze už před několika lety. A PPP Kohoutova ( p.psych Beníčková ) eviduje v Brně a blízkém okolí už téměř 100 dětí s IQ 130 a víc od 4 do 12 let... Klub rodičů nadaných dětí (KRDN) začínal v září 2005 , můj syn začínal 1. třídu. V jeho současné škole jsou dle mě děti nadprůměrné, ne vyloženě nadané, nejsou, aspon většina , na nic vyhraněné...proto individuál nepotřebují, mají prostě rozšířené učivo celkově, mají k nim učitelé jiný přístup, vyšší nároky...než na státní ZŠ. Ty děti nemají problém v sociální oblasti, jsou samostatnější...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    chtěla bych se ještě vrátit k synově škole. Není to škola, která by se prezentovala jako škola vyloženě pro nadané, ale škola s rozšířenou výukou jazyka - angličtina od 1. třídy - odpoledne, od 2. se známkou na vysvědčení, od 3. tř.němčina - odpoledne, škola, která připravuje děti na 8 letá gymnázia...čiže pro děti se studijními předpoklady.Do 1. třídy děti podstupují přijímací pohovory - bez rodičů a tam učitelé pomocí testů zjištují, zda dítě má studijní předpoklady, nic od ppp nevyžadují, rozhodují se sami. Naopak,stane se, že některé dítě nestačí a odejde, protože by gymnázium z 5.třídy nezvládlo a je tedy zbytečné si platit soukromou základní školu a proto syn sem mohl nastoupit do 4.třídy, měli volná 3 místa...Děti , které se na gympl nedostanou, jdou bud na jazykovou ZŠ - Slovanák, nebo na matematickou - Sirotkovu, ale loni to byli jen 3 z 16 dětí...Děti jsou zde dle Rona všechny chytré, až na 1-2 výjimky, které občes i tu 4 dostanou...přesto, jak říkal by v jeho bývalé třídě patřily k těm 2-3 nejchytřejším...jsou zde zcela jiné nároky na aktivitu v hodině, samostatnost, šíři učiva...je jich 17, v jeho bývalce jich bylo 30 !!! A VĚTŠINA prý hodně podprůměrná, p. uč. pořád dokola omílala to stejné, a oni stejně stále nic nevěděli...prý to pro něj bylo k nevydržení...Tato škola si udělala jméno, existuje už asi 15 let, nejprve brali každého, kdo byl ochoten zaplatit školné a měl jen trochu studijní předpoklady, posledních 7 let je o ni obrovský zájem, letos se hlásil 3 násobek dětí, než mohli vzít...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JOZEFEENA: zajdi na nejbližší osmiletý gympl a poptej se na nějké dítě vietnamské národnosti. Ber státní gymply, protože tam jsou děti těch rodičů, kteří jsou nuceni vydělávat si prodejem na stáncích, děti bohatších rodičů bývají na soukormých výběrovkách (povětšinou vícejazyčných)...
    JOZEFEENA
    JOZEFEENA --- ---
    ahoj hledám kvůli jedné reportáži dítě cizinců, kteří žijí v čechách, právě třeba mimořádně nadané, které dokázalo zvládnout nějakou výzvu, kerá před ním ležela. Mělo by mu být 10- 12 let. Nenapadl by vás někdo? Díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOFI: ne fungovala jsem v brně jako školní psycholog a asi před rokem jsem hledala něco pro jedno dítě u nás na škole - ale teda už starší dítě, chtěli jsme buď rozumnou střední, nebo alespoň svépomoc.

    Někde to tu je dole, dostalo se mi do ruky za ty dva roky několik nadprůměrně chytrých dětí, které se ovšem museli vychovávat sami, protože rodiny z nejdůznějších důvodů spíš nefungovaly.

    No a tak se ty děti vychovali v tom, že učitelé jsou debilové a nemá smysl nic dělat. A pokud ti hrozí s výsledkem 96 percentil z ISA (komplikovanější test) nedokončená základní vzdělání, protože jsi prostě v pubertě a skoro všechny učitele máš aktivně proti sobě, tak je to fakt blbý.

    Nebo mi tam jedna deváťačka (14 - raven 135) sice začala zabírat, jako že fakt chce na gympl, jenže zase se opila, vyspala se se mladším spolužákem a přijde řešit co s tím - těsně před pololetní písemkou, která díky tomu zase skončila mizerně.
    A protože je fakt drzá a učitele vytáčí s chutí, tak se to moc nedá uhrát...

    No a tak.

    Vaše děti to mají super, že mají rodiče, kteří se starají. Kdyby se někomu chtělo zakládat školu pro chytré grázlíky a přesvědčit je, že ne všechni učitlé jsou jen<censored> **** </censored> a že má smysl něco chtít dělat sám a aktivně.


    Ale uznávám, že to je ještě větší boj a já po dvou letech na ZŠ prchla ke schizofrenikům si odpočinout.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Nechápu, že mi to tam samo skočí, přitom nic nemačkám...
    ZUZKAOU nefungujeme rok, ale přes 3 roky, dala jsem sem odkaz, tak si naše stránky proštuduj, setkáváme se 1 v měsíci na hl. nádraží- od září....dříve v PPP. Ty máš také nadané dítě? Jsi z Brna? Ted už musím končit, ahojte snad večer...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Tak to já nevím, vím, jen, že tam učí...myslela jsem, že je profesorka, na střední škole jsme učitelům taky tak říkali.... O klubu ví moc dobře, poprvé jsem ji poznala, když nám před 2-3 roky dělala v PPP na Kohoutové v klubu rodičů v Brně asi 3 přednášky, rok na to syna na základě její výzvy, že hledá nadané děti s nějakou vadou učení k ní poslali ze ZŠ.Testy v její přítomnosti s Ronem dělali 2 její studenti...Byli jsme tehdy - zpočátku za ní několikrát, ted chodíme jednou za půl rok,ale jsme v písemném kontaktu, Ron ji velice zajímá...je jiný, než většina nadaných...Měla bych toho hodně co psát, snad večer se k tomu dostanu...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI tak ještě jednou: Šárka NENÍ profesorka. já taky učím na VŠ a nejsem profesorka. profesorkou se člověk stane až po velmi náročném vědeckém postupu (a ve vyšším věku :-). na VŠ seš napřed asistent, pak odborný asistent (když získáš vědeckou hodnost Ph.D.), pak docent (když se habilituješ) a pak teprve profesor (pokud ti univerzita schválí profesorské řízení a pan prezident tě jmenuje).
    /P.S: mám v tomto směru profesionální deformaci, tak se snažím info o titulatuře předávat všude, kde to neznají :-)/

    jinak určitě se v dohledné době uvidíme, protože do Brna to máme kousek a brzo začne jaro, takže my začneme výletovat. můj syn chodí do 2. třídy, takže s tvým Ronem nejsou věkově od sebe daleko. Navíc máme v Brně kamarádku tady z nyxu, takže určitě přijedeme.

    abych trošku uvedla, jak je to s naší třídou. Jsou tam děti, které prošly diagnostikou Menzy a potom odborným vyšetřením v PPP. Kolik se jich hlásilo, to fakt nevím, ale zájem bývá dost velký. Ve třídě je 16 dětí, mají dvě učitelky - dělí se na hlavní předměty do dvou skupin po 8mi dětech... angličtinu mají taky, počítače též. Každé z dětí má individuální plán, ale ty plány dětí v konkrétní skupině (červená je v daném předmětu rychlejší, modrá pomalejší) se hodně podobají. V první třídě to poněkud zadrhávalo, protože se musely děti trochu srovnat (některé ještě neuměly číst a psát), ale teď už jedou fakt hustým tempem, nemůžu si stěžovat, že by malému hrozila nuda. Navíc děti sedí v lavicích složených do tvaru U, takže na sebe pěkně vidí a uprostřed mají koberec, kde se tak polovinu výuky pohybují (pokud nemusí zrovna psát). Učitelka s nimi dělá spoustu mimoškolních aktivit, teď třeba mají projekt Středověk, tak si vyrobili vlastní luky a stříleli na terč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam