• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOFI: ne fungovala jsem v brně jako školní psycholog a asi před rokem jsem hledala něco pro jedno dítě u nás na škole - ale teda už starší dítě, chtěli jsme buď rozumnou střední, nebo alespoň svépomoc.

    Někde to tu je dole, dostalo se mi do ruky za ty dva roky několik nadprůměrně chytrých dětí, které se ovšem museli vychovávat sami, protože rodiny z nejdůznějších důvodů spíš nefungovaly.

    No a tak se ty děti vychovali v tom, že učitelé jsou debilové a nemá smysl nic dělat. A pokud ti hrozí s výsledkem 96 percentil z ISA (komplikovanější test) nedokončená základní vzdělání, protože jsi prostě v pubertě a skoro všechny učitele máš aktivně proti sobě, tak je to fakt blbý.

    Nebo mi tam jedna deváťačka (14 - raven 135) sice začala zabírat, jako že fakt chce na gympl, jenže zase se opila, vyspala se se mladším spolužákem a přijde řešit co s tím - těsně před pololetní písemkou, která díky tomu zase skončila mizerně.
    A protože je fakt drzá a učitele vytáčí s chutí, tak se to moc nedá uhrát...

    No a tak.

    Vaše děti to mají super, že mají rodiče, kteří se starají. Kdyby se někomu chtělo zakládat školu pro chytré grázlíky a přesvědčit je, že ne všechni učitlé jsou jen<censored> **** </censored> a že má smysl něco chtít dělat sám a aktivně.


    Ale uznávám, že to je ještě větší boj a já po dvou letech na ZŠ prchla ke schizofrenikům si odpočinout.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Nechápu, že mi to tam samo skočí, přitom nic nemačkám...
    ZUZKAOU nefungujeme rok, ale přes 3 roky, dala jsem sem odkaz, tak si naše stránky proštuduj, setkáváme se 1 v měsíci na hl. nádraží- od září....dříve v PPP. Ty máš také nadané dítě? Jsi z Brna? Ted už musím končit, ahojte snad večer...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Tak to já nevím, vím, jen, že tam učí...myslela jsem, že je profesorka, na střední škole jsme učitelům taky tak říkali.... O klubu ví moc dobře, poprvé jsem ji poznala, když nám před 2-3 roky dělala v PPP na Kohoutové v klubu rodičů v Brně asi 3 přednášky, rok na to syna na základě její výzvy, že hledá nadané děti s nějakou vadou učení k ní poslali ze ZŠ.Testy v její přítomnosti s Ronem dělali 2 její studenti...Byli jsme tehdy - zpočátku za ní několikrát, ted chodíme jednou za půl rok,ale jsme v písemném kontaktu, Ron ji velice zajímá...je jiný, než většina nadaných...Měla bych toho hodně co psát, snad večer se k tomu dostanu...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI tak ještě jednou: Šárka NENÍ profesorka. já taky učím na VŠ a nejsem profesorka. profesorkou se člověk stane až po velmi náročném vědeckém postupu (a ve vyšším věku :-). na VŠ seš napřed asistent, pak odborný asistent (když získáš vědeckou hodnost Ph.D.), pak docent (když se habilituješ) a pak teprve profesor (pokud ti univerzita schválí profesorské řízení a pan prezident tě jmenuje).
    /P.S: mám v tomto směru profesionální deformaci, tak se snažím info o titulatuře předávat všude, kde to neznají :-)/

    jinak určitě se v dohledné době uvidíme, protože do Brna to máme kousek a brzo začne jaro, takže my začneme výletovat. můj syn chodí do 2. třídy, takže s tvým Ronem nejsou věkově od sebe daleko. Navíc máme v Brně kamarádku tady z nyxu, takže určitě přijedeme.

    abych trošku uvedla, jak je to s naší třídou. Jsou tam děti, které prošly diagnostikou Menzy a potom odborným vyšetřením v PPP. Kolik se jich hlásilo, to fakt nevím, ale zájem bývá dost velký. Ve třídě je 16 dětí, mají dvě učitelky - dělí se na hlavní předměty do dvou skupin po 8mi dětech... angličtinu mají taky, počítače též. Každé z dětí má individuální plán, ale ty plány dětí v konkrétní skupině (červená je v daném předmětu rychlejší, modrá pomalejší) se hodně podobají. V první třídě to poněkud zadrhávalo, protože se musely děti trochu srovnat (některé ještě neuměly číst a psát), ale teď už jedou fakt hustým tempem, nemůžu si stěžovat, že by malému hrozila nuda. Navíc děti sedí v lavicích složených do tvaru U, takže na sebe pěkně vidí a uprostřed mají koberec, kde se tak polovinu výuky pohybují (pokud nemusí zrovna psát). Učitelka s nimi dělá spoustu mimoškolních aktivit, teď třeba mají projekt Středověk, tak si vyrobili vlastní luky a stříleli na terč.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOFI: Chtěla jsem říct- hurá že něco vzniklo, ale koukám že už fungujete přes rok, tak mi potom není jasné, proč mě Jura Mudrák ( z týmu doktorky Portešové, profesuru vážně ještě nemá), tvrdil že v brně nic není... Ptala jsem se vyloženě na nějakou partičku rodičů.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    je i profesorka - psycholožka, my za ní chodíme na univerzitu, kde přednáší, její studenti s Ronem dělali několik testů...letos už je to s tím čtením v pohodě, ta inteligence to prej sama upraví, ale čtení ho stejně neláká... jedině na internetu...Ráda se seznámím, ty jezdíš do Brna? Jak máš staré dítě?Já mám Šáru P. také moc ráda, ale v Brně máme i dobrou psych. v ppp p. Beníčkovou - na nadané děti, ona klub 2 roky vedla - sem pozvala i P. Portešovou, i když k ní mě se synem poslala učitelka v Zš.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    nikdo nemá inividuál, jsou tam vybrané děti, letos se hlásilo do 1. třídy kolem 50 a brali 18 dětí, kdo nestačí, odejde, nač mít zde na vyzo 2, když na normální zš může mít samé 1, bez práce a zadarmo,odpoledne mají denně ještě dobrovolné vyučování...zájmovou matematiku, počítače, němčinu od 3. třídy, sportovní hry a dramaticko - výtvarnou výchovu...od 14 do 15h, PC jsou do 16 h., anglinu mají povinnou od 1. třídy...učitelky mají 3 - na matiku jednu, pro celou školu, učí je i počítače, na tělocvik jinou, třídní na vše ostatní... je hlavně angličtinářka, má také celou školu...učitelky jsou vytížené až do 15 h, v hodinách to musí odsýpat, než si Ron zvykl na jejich tempo, protože ve škole první 3 roky prospal, bylo to po něj docela náročné...v matice by potřeboval individuál, ale říkal, že to je o 90% lepší, než dřív, tak do toho učitelku nenutím...těší se už na matem. gympl, snad aspon tam to bude náročnější...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI nechci bejt hnidopich, ale Šárka Portešová je doktorka, ne profesorka :-)
    a asi se s tebou brzo osobně seznámím, protože můj syn je v projektu taky, ačkoli teda žádnou poruchu neměl - páč prostě Šárka Portešová je vědec podle mého gusta, ne ti amatéři, co pracují v PPP a moc tomu (dle mých zkušeností) nerozumí. Šárka dělá superkvalitní vyšetření a ty výsledkové zprávy k něčemu jsou.
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    čtu, že CHYMÉRA zná paní psycholožku a profesorku Portešovou z MAS.UNIV.v Brně. My ji navštěvujeme již 2. rok, jedno z dětí, o kterých píše studii je můj syn, ...v 1.2.třídě měl poblém se čtením, ne že by neuměl, ale nechtěl číst, měl nějakou blokádu, přesto ví o každé věci o které se učí, spoustu věcí, vnímá svět jinak, než ostatní...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI ano, já jsem správce diskuse a já mám přístup na nástěnku.
    už jsem tam Vaše info vložila :-)

    moc se mi líbí Váš brněnský klub, my v Olomouci nic živého nemáme (zpočátku jaxi vynuceně od psycholožky ten klub vznikl, ale nefunguje)

    a k té škole: můžeš ještě popsat něco podrobněji? kolik mají děti učitelek, jak jsou rozděleni, jaké mají indivindi plány?
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    http://krnd.blog.cz/rubriky/o-nas,
    píši odkaz znovu, jsme z Brna, syn má 10 let, 4. třída...soukromá základní škola v Brně, pro 1. stupen, připravuje děti na 8 letá gymnásia...
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    SAMO MI TO SKÁČE DO DISKUZE, NEVÍM PROČ...je člen MENSY ČR, loni ve 3.třídě odpoledne během 20 vyuč. hodin s p.učitelkou udělal 5. třídu - matematiku, baví ho počítače, letos už se učí programování, má extrémě dobrou pamět a perfektní logické myšlení, ve škole se šíleně nudil, nikdo ho nevyvolával, prospal dopoledne, děti ho začaly šikanovat, nakonec se to odrazilo na jeho zdrav. stavu, skončil na neurologii v nemocnici...Ted ve 4. třídě je na jediné soukromé škole v Brně,kam se dostane každý rok jen 18 dětí... naštěstí se ve třídě uvolilo během prvních let místo, takže sem mohl nastoupit, 3 roky dohnal během měsíce, na vyzo měl opět samé 1, v matice je i mezi nadanými nejlepší ze třídy...Konečně vidí smysl toho, že chodí do školy, konečně si ve třídě našel kamarády, konečně je štastný a do školy se těší.Z vlastních zkušeností tedy vím, že nadané děti potřebují sobě rovné, o 100% vyšší tempo, než průměrné děti,vyšší nároky, rozšířené učivo, jinak se jim škola znechutí...Přitom právě, tyto děti jsou naše budoucnost...Já jako samoživitelka musím nyní platit za roční vzdělání svého syna 25 000kč, které nemám, jsem nucena si půjčovat...přitom základní vzdělání má být zadarmo...V Brně jsme založili klub rodíčů nadaných dětí-KRND, jednou v měsíci se scházíme, níže je odkaz na naše stránky...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ZOFI napiš prosím ten odkaz ještě jednou, já ho dám na nástěnku.
    tebe se synem taky můžu? (a napiš kde bydlíte a kam chodí malej do školy).

    dále samozřejmě uvítám tvoje zkušenosti s výchovou a školou syna tady v auditku.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZOFI: na nástěnku může jen správce (myslím)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Neumím dát odkaz na nástěnku,jsem na nyxu nová. Mám 10 ti letého nadaného syna, IQ 140, od 9 let je člen
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    krnd.blog.cz/rubriky/schuzky-klubu
    J
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    přidala jsem na nástěnku jednu školu pro nadané děti (úžasná, ale bohužel Sokolov), odkazy na diskuse rodičů nadaných dětí a záznam televizního pořadu o mimořádně nadaných dětech z roku 2005.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    REN díky, dám mu to přečíst - neumím to reprodukovat :-)

    UNDER... máme tady absolventku, id ZUZKAOU... té se zeptej
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    CHIMERA: Nestiham cist, jestli uz ti nekdo odpovedel, mozna jdu s krizkem po funuse, ale - zjednodusene receno - mraky jsou para, tedy jsou plne vody. V mracich je ruzna teplota a tak v nich ta voda cirkuluje a srazi se na kapicky. A protoze mraky (vsechny) jsou ve vysce, kde je teplota mensi nez 0C, tak z vysrazene vody v mraku vznikaji krystalky ledu a ty padaji dolu. Pokud je teplota vzduchu v nizsich polohach teplejsi nez 0, tak cestou rozmrznou a dopadnou na zem jako dest. Pokud je nizsi, proste nerozmrznou a dopadnou tak, jak jsou, tedy jako snih. (mimochodem, kdyz jsou mraky vys, tak se cestou kapky vody vic pospojuji a je z toho lijak, ale kdyz jsou niz, tak jen mrholi, protoze se jich tolik nespoji)
    A ted kroupy - ty vzniknou tak, ze mrak (bourkovy, tedy nimbus nebo cummulonimbus) putuje z nizsich poloh do vyssich a naopak. Takze krystalka ledu nataje a namrzne a nataje a namrze. A tak se nabaluji "plaste" ledu, az vznikne velky kus ledu, ktery pri prutrzi mracen pada dolu, cestou sice taje, ale je prilis velky a prilis zmrzly na to, aby roztal cely. Proto jsou taky nekdy kroupy vetsi a nekdy mensi, podle teploty vzduchu a vysky, ze ktere kroupa pada.
    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    Ahoj, zajimalo by me co si myslite o gymplu Budanka?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam