MONELLE: aktivisti to myslí dobře, ale nespěchala bych :-D
v klidu si pročti si stránky centrum nadání
http://www.centrumnadani.cz/
a případně zajdi (i s dítky) na nějakou jejich akci, omrknout, zda ti přístup vyhovuje.
tam mám zkušenosti, že se na děti nespěchá a pracuje se i s těmi, které jsou na jednu stranu mimořádně nadané, ale na druhou stranu mají nějaký problém - dyslexii, Aspergera, řečové potíže atd.
můžu tě ujistit, že řadové učitelky v MŠ ani na ZŠ mimořádně nadané dítě nepoznají. považují za nadané takové dítě, které všecko umí, s ničím nepotřebuje pomoci, všecko řídí a ve škole má samé jedničky. to je zásadní omyl. já jsem měla u staršího syna štěstí, že zrovna v tu dobu se dělalo na školkách v našem městě (OL) testování pro výběr dětí do nově zřizované třídy pro mimořádně nadané, takže jsem si letáku všimla a šla tam (organizovala to Mensa). Učitelky ve školce naše dítě vůbec nedoporučily, protože je nemehlo. Umělo sice číst a psát už ve 4 letech, ale to paní učky ani nevěděly (dítko není chlubivé). Bohužel si neuměl zavázat tkaničky a tím pádem byl na odpis :-D
do třídy pro mimořádně nadané děti na ZŠ se dostal bez potíží a bez pochybností Mensy i psychologů. Z páté třídy pak přešel na osmiletý gympl (projekt třídy pro nadané je jen na první stupeň).
Dle mého budeš potřebovat poznat víc rodičů s mimořádně nadanými dětmi, abys měla rozhled a sama si vybrala. Pro některé nadané dítě je vhodné, aby šlo do školy v 5 letech, pro jiné v 7. To se nedá paušalizovat. V Praze máš neskonale více možností, tak jen si tam zajdi, omrknout a seznámit se :-D