• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALISTAIRAdolf Hitler
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    COLOMAN: Nás třeba jako zástupců euroamerické kultury... nebo jako lidí žijících na přelomu 20/21 století na severní polokouli...

    nevím, ale mám dost bohatou fantazii abych si dokázal představit několik (jistěže) ujetých úhlů pohledu z nichž jsme naprosto ujetí...
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ALISTAIR: "nás" akoze koho? Prazakov, slovanov, hippisakov, obyvatelov 21.stoleti,..?
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    ZUZKAOU: Ano, slovo EFEKTIVITA je něco, co tady tak trochu viselo ve vzduchu. Není efektivita ve své podstatě démonická?
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    COLOMAN: Schválně jak bude historie hodnotit nás - z estetického hlediska :)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..aj Hitler aj Stalin obetovali na oltary krvy..
    ..morova epidemia-fasizmus-komunizmus su akoby synonyma. Zpolitickeho hladiska ani nie, skor z estetickeho hladiska :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Řekla bych že základní rozdíl oproti ostatním historickým vůdcům s plánem ovládnout svět je ten, že hitler měl za zády skvěle fungující byrokratický systém, který mu umožnil efektivitu o které se zbytku případných vládců světa ani nezdálo.

    Když se srovná Hitler se Stalinem ( a to je oba beru jako reprezentanty něčeho, ne jako jedince co měli nápad a svedli nebohý národ ke zvěrstvům), tak Hilter byl trochu béčko. Vydržel kratší dobu, měl pod vlivem méně lidí, historie se o něm vyjadřuje hůř.
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    COLOMAN: Ja nevim, ja z nej mel vzdycky spis pocit zamindrakovaneho ourednicka, takovy ten americky ideal muze, ktery se nevzdal, tvrde pracoval a nakonec dosahl sveho :)

    Nietzscheanske "zvire" by to obavam se nikdy nedotahlo do politiky. Nebo ano, ale jinymi kanaly, rekneme pres kult osobnosti v ramci nejakeho nove zalozeneho nabozenstvi, ale ne pres mitinky stranickych smudlu.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..je realna aspon troska predstava, ze Adolf vpodstate uskutocnuje volake nordicke blekmetal ideje??: "velike zviera sa prebudi a ide sa nazrat masa"?
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    COLOMAN: No jakému asi? Sieg Heil! Prostě chtěl dobýt svět, jako každý normální dobyvatel. Navíc byl ale ještě křísnutý děsivou směsí moderní rasistické "vědy" (která, pozor! v té době kvetla víceméně všude na Západě) v kombinaci s judeokřesťanským pocitem vlastní výjimečnosti a pohanským smyslem pro hekatomby.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..necital predchadzajuce prispevky, ale nech je hocjake velke zlo ten Adolf, kazde zlo sluzi dobru zevraj... k akemu dobru teda konkretne sluzil Adolf??
    ..Absolutno sa na zemi moc nevyskytuje a okrem toho zlo neni absolutne vraj..
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    ZAMOTEK: No vida. Takže Hitler podle tebe není ztělesněné Absolutní Zlo od něhož je třeba se pro jistotu na začátku každé věty povinně distancovat?

    Co se týče panovníků jako byl Aurangzéb, Nero nebo Commodus tak tam si myslím, že se exemplárně setkáváme právě s otázkou historické interpretace. Nebyli vykresleni tak negativně právě proto, že máme jejich vlády uchované perem těch, kteří zrovna náhodou slízli jejich nevoli?

    Když si vezmu příklad Nerona, je celkem známo, že byl ve své době miláčkem lidu a že lid věřil, že se někde skrývá a že se ještě vrátí, ač byl již mrtvý. Dokonce existovali impostoři, kteří se za Nerona vydávali, aby na sebe strhli popularitu a vášně římského lidu. Nero byl vlastně fajn, jenom si příliš nerozuměl se senátorskou třídou a shodou okolností právě senátoři typu Tacita nám o něm zanechali ten nelichotivý obrázek. V reálu jeho vláda mohla být pro obyčejného Římana klidným údobím plným prosperity a super kulturních atrakcí.

    Jak to tedy bylo s Hitlerem? Není celý problém prostě v tom, že historii píší vítězové?
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Mimochodem, jeden z možných pohledů na Hitlera nabízí britský dokumentární film: Hitler: The Comedy Years
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    SATAI: Jak se zdá, Godwin's law je klíčem k pochopení jednoho on-line rozhovoru, jehož jsem byl před pár lety svědkem. Ta zkratka se patrně příliš nepoužívá, a tak jsem tehdy její smysl neodhalil. Cituji:

    User A: Good things come to those who wait. Thanks.

    User B: Either that, or somebody invades Poland while you wait.

    User C: Wow, I think this is the fastest TTH (Time to Hitler) I've ever experienced in an online discussion.
    IVANHOE
    IVANHOE --- ---
    Zatial len jedna myslienka - A.H. sa dava do porovnania so znamymi dobyvatelmi, ktori boli s urcitostou kruti a tiez boli vedomi plienenia uzemia vlastnymi vojskami. Boli to tiez diktatori, mali vsak tiez v plane a aspon ciastocne realizovali plan tak masivnej likvidacie inych narodov?
    A ak aj ano, je to dovod, aby sme Hitlera na zaklade tejto relativizacie okamzite rehabilitovali a povazovali len za dalsieho z vojevodcov, ktoremu len nevysiel plan na ovladnutie sveta?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZAMOTEK: Ze své zkušenosti ti mohu říci, že od Alistaira se tady těžko dočkáš něčeho takového jako je čitelné vyjádření postoje. Myslím, že mu jde právě o debatu okolo téhle postavy a jednoznačným vyjádřením postoje, který by jaksi shora nakazoval směr diskuze, by veškerou debatu v počátku přidusil.
    IVANHOE
    IVANHOE --- ---
    ZAMOTEK: Tazko mozes niekomu obmedzovat slobodu slova, pokial len prispievas. To by si musel zacat mazat prispevky inych alebo konta na zaklade nazorovych rozdielov alebo ineho neakceptovatelneho dovodu.
    Takze sa kludne vyjadruj. :)
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    ALISTAIR: svobodu slova bych tu nerad rozebíral,protože je to dost ošemetná záležitost - ani ve společnosti neni moc jasný,kde jsou hranice. Zákon sice mluví jasně,ale....ale pokud máš pocit,že ti svejma příspěvkama narušuju svobodu slova,tak to se omlouvám :)
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    ALISTAIR: díky za snahu, ale mně by opravdu stačilo čitelnější vyjádření tvého postoje vůči Hitlerovi v pokud možno prosté řeči. Klidně můžeš i zjednodušovat,to mi nevadí.

    Otázka z nástěnky - můj osobní názor je takovej, že jeho "morálka" se odlišovala i od standartů jeho současníků. Zřejmě ne nějak moc,protože to se možná k moci nedostal. Ale taky to byl pěknej chameleon,kterej uměl skrýt svoje cíle a navenek se tvářit jako "lidový" vůdce, uměl manipulovat s lidma a dokázal využít ve svůj prospěch určitý rysy lidský osobnosti,třeba strach a pohodlnost myšlení.
    K těm ostatním historickejm postavám se stavím víceméně chladně, protože chtěli něčeho dosáhnout násilím namísto diplomacie. Přidal bych k nim třeba ještě Aurangzéba....
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    SATAI: Ano, ano, to byl jeden z inspiracnich proudu. :) Tenhle klub je takovy meta-godwin :)
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    ZAMOTEK: Tak jsem se pokusil Ti na nástěnce vyjít trochu vstříc... ale nejsem si jist, jestli tebou vytčenému úkolu dostojí mé přirozeností omezené intelektuální možnosti...

    Budu rád za tvůj názor k této otázce a také k otázce svobody slova: kde končí a kde začíná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam