SAMUELARACHNID: to je i proto, že je pravoslaví na našem území vlastně ve fázi misie. takže jsme všichni celkem hodní a vstřícní. až to tu ovládneme jako Polsko, Rusko nebo Irsko, tak začneme diktovat a ofrňovat se... ;)
SAMUELARACHNID: A s posty opatrně. Na začátku do toho každý vlítne po hlavě a pak se diví, když po pár měsících přestane a už se k tomu nechce vrátit a ještě si to vyčítá. Důležité IMHO je to, co se nazývá theosis. K tomu patří především modlitba jako základní kámen všech ostatních ctností. Modlit se pokud možno neustále. Tak jak se o tom zmiňuje právě i Filokalie. To mě osobně při seznamování s pravoslavním před x lety přišlo asi nejzajímavější a nejtajemnější a imho to mělo největší vliv na naprosté změně mého dosavadního života a na nový začátek. Já jsem sice hříšník, ale můžu opravdu potvrdit, že ta osoba, která žila před křtem a já, jsou dvě různé osobnosti a ta první je opravdu mrtvá. A vše co se dělo před křtem, všichni tehdejší lidé, situace, zážitky, to vše je jako v mlze, jako dávný sen. Jakoby to ani nebylo. Pravoslaví ti může pomoci, můžou ti pomoci i pravoslavní. Ale nakonec budeš přeci jen stále sám v určitých momentech a rozhodování, ale my ti když tak můžeme poradit, abys sis to nakonec udělal podle svého :)