• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: jsem zil v domneni ze liturgie sv. Jana Zlatousteho je ze 4 stol.

    Tak to je v podstatě pravda (z přelomu 4. a 5. a uchycovala se postupně, Basilova je asi o něco starší). Nicméně jde o text liturgie v hrubých rysech, její jádro, nikoliv konkrétní podobu jednotlivých úkonů, bohoslužebných předmětů, rouch atd... tam má spoustu věcí na svědomí byzantský dvůr a jeho protokol... a řadu dalších věcí pak různé lokální tradice ze středověku nebo novověku. To se týká třeba i pořadí částí v liturgii - třeba prothesis/proskomidie původně nebyla na začátku, ale na přelomu liturgie katechumenů a liturgie věrných (jako to zachovala část západních ritů, ale třeba i některé rity orientálních církví).

    Obecně k dějinám liturgie existuje docela dost literatury. Sice nejsou dějiny pravoslavné liturgie od byzantského období dál tak dobře kriticky prozkoumány jako liturgie západní, ale pořád je z čeho vycházet... dokonce i v češtině/slovenštině se leccos najde.

    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ...a tedy málo se ví, že liturgické lžičky se (sice zřídka, ale přeci jen) užívaly ve středověku i v západním ritu. Tady je jeden krásný vlámský příklad z Metropolitního muzea umění. Obecně jsou ty západní více "lžícím - podobné" než východní z téže doby - ty nemívají v podstatě skoro žádnou rukojeť. Předpokládá se (na Západě) použití v souvislosti s udílením viatika... zrovna na to mám rozpracovaný takový malý článeček...

    The Metropolitan Museum of Art - Liturgical Spoon
    http://metmuseum.org/Collections/search-the-collections/70011806?rpp=20&pg=1&ft=*&deptids=7&where=Europe&what=Flatware&pos=12
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: ...pardon, 861... na konstantinopolském synodu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ...a v kánonech je prvně zmiňována v roce 864.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Samozřejmě, že ne... je to produkt byzantské dvorské ritualizace v 7. století - jako ostatně kde co v současné pravoslavné liturgii.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Podává se na lžičce a úplně běžně se jí člověk dotýká rty a jazykem. Neslyšel jsem, že by po tom někomu něco bylo. Asi je to trochu zázrak. Ovšem někdy to může být zkouška víry, nepopírám. Na druhou stranu Ježíš také obcoval s malomocnými...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: No, nemám úplně širokou empirickou zkušenost, ale co jsem viděl a zažil, tak kněz namočil lzičku v kalichu, čímž vznikla taková eucharistická kašička a tu pak zručným pohybem "cvrnknul" do úst, takže se lžička v podstatě ani nedotkla rtů... ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Volba pražského arcibiskupa proběhne na eparchiálním shromáždění pražské eparchie a volba metropolity proběhne na místním sněmu církve. Obojí po cyrilometodějských oslavách.

    (A ještě jedna malá přátelská lekce užívání nyxu - když klikneš na něčí ikonku u příspěvku, tak se Ti objeví kolonka "odpovědět" - velmi užitečné, pokud chceš, aby si někdo všiml, že na něj reaguješ...)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Já bych věděl o jednom igumenovi, který by se hodil k osvícení až přeosvícení. ;)
    ICXC
    ICXC --- ---
    COCKROACH: Asi víš víc než já...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Vladyka odstoupil "pro klid v církvi", ale nějak se mu nepovedlo jej obnovit... Popravdě se o to ani moc nesnažil.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    ICXC: Pulec odstoupil, aby se ocistil a bojoval proti tem "dukazum", ktere, jak se ukazalo, byly vymyslene...neni pravda, ze od rezignace bylo vse vyreseno a biskupove od te doby nic neresili, to je preci nesmysl....
    ICXC
    ICXC --- ---
    Včera se objevil důkaz, kdy emeritní biskup Kryštof 22.4.2013 zrušil zákaz duchovenské činnosti o. Freimannovi (kterému ji zakázal před samotným vypuknutím skandálu). Přitom jeho rezignace byla učiněna a přijata 12.4. a tudíž neměl jakoukoliv pravomoc tak učinit. Učinil tak v rozporu s rozhodnutím Synodu.

    (Freimann přitom, podle většinového přesvědčení, stál za žalobou na Kryštofa, která mu nakonec zlomila vaz. A velice pravděpodobně stál i za tím, že Xenie R. odvolala své obvinění, protože její dopis napsaný rukou a mozkem jiného se objevil přesně mezi těmito daty)
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: já už se to snažil vysvětlit více lidem, a už mě to ani nebaví, vysvětlovat to dalším. Radim Pulec odstoupil až po druhém zasedání Synodu a to nikoliv z dobré vůle, ale pod tíhou důkazů svých přestupků proti kánonům. Všichni ostatní biskupové ho nechali odejít se ctí, jako čistého, a od té doby jeho kauzu neřeší. Vše je totiž jeho rezignací "de jure" vyřešeno. Jediný kdo to jeho rozhodnutí ignoruje je Pulcův fanklub.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Tak otazka zni co by poznal treba takovy Hippolytus, zejo... ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Hmmm... to je zajimava otazka. Co na pohrbu podle Tebe nemuze vykonavat neknez? V zapadni teologii je to jasne - pohreb neni svatost a nepredpoklada nutne zehnani (vykrop neni zehnani), takze se zasobou svecene vody neni duvod, proc by to nemohl delat neknez - jestli laik nebo jahen je celkem lhostejno.
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: třeba naše církev má teď jiný problém - rozkolníky a sektáře, kteří se snaží vytvořit kult osobnosti nejmenovaného arcipastýře, který nachází především u Rusů (asi k tomu mají genetické dispozice) vcelku překvapivý ohlas... a kánon je jen cár papíru i Synod je zbytečný, pokud chodí po světě takový duchovní vůdce jako Kryštof. už mě tím ti sektáři tupí opravdu serou... a nedaj pokoj a nedaj. otravují s tím i tuto sobotu, holt je vidět, o co jim jde, co jejich mysl naplňuje v takový významný a svatý den.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ICXC: Privátní neznamená tajné. ;) Konec konců jsem u toho býval měl být také, ale zabránily v tom jiné povinnosti.
    ICXC
    ICXC --- ---
    MALAMUT: chceš snad naznačit, že neomylný arcipastýř, který vykonal pro naši českou církev tolik, že ho nikdo jen tak nepřekoná, udělal něco špatně? to je jistě jen ta jeho pověstná naivita... (konec ironie)
    ICXC
    ICXC --- ---
    GOBERS: evidentně už to tak privátní vyjádření není jak vidím... ale svěcení žen si nedovedu představit.
    THE_SON_OF_MAN: žádný další sněm není potřeba, všechny důležité a stále platné sněmy už byly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam