• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jasně! Když si je zvolí farnost jako delegáty. Bylo jich tam několik.
    ICXC
    ICXC --- ---
    CHOMI: a pro představu, při této sobotní volbě bylo přítomno dohromady 103 "volitelů".
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Do dalšího kola se budou navrhovat noví kandidáti, ale je možné, aby ti, kdo už kandidovali, kandidovali znovu.
    Biskupa nevolí posvátný synod, tedy ostatní biskupové, ale eprchiální shromáždění, tvořené duchovními a laiky.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Mrtvo, protožepravoslavní volili biskupa - a zatím nezvolili, takžebude druhé kolo...
    ICXC
    ICXC --- ---
    GOBERS: teda, to je úplná naběračka ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Nevím, v jakých čteš jazycích, tak ale můžeš začít s:

    Mirkovič, Lazar: Pravoslavná liturgika I, II, Prešov 1994 (staré jak Metuzalém - 60. léta a to je to ještě v podstatě jen přepracování starších příruček)
    a
    Kormaník, Peter: Pravoslávna liturgia I. a II. Prešov 1999 a 2000 (tady je snaha o jakous takous historickou metodu)

    Pokud jsi jako já toho názoru, že vzdělávání a poznávání k větší slávě Boží je více, než copyright, tak prosím:

    Prot. doc. ThDr. Peter Kormaník - PRAVOSLÁVNA LITURGIA I..PDF | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/xKhKrd1/prot-doc-thdr-peter-kormanik-pravoslavna-liturgia-i-pdf
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: jsem zil v domneni ze liturgie sv. Jana Zlatousteho je ze 4 stol.

    Tak to je v podstatě pravda (z přelomu 4. a 5. a uchycovala se postupně, Basilova je asi o něco starší). Nicméně jde o text liturgie v hrubých rysech, její jádro, nikoliv konkrétní podobu jednotlivých úkonů, bohoslužebných předmětů, rouch atd... tam má spoustu věcí na svědomí byzantský dvůr a jeho protokol... a řadu dalších věcí pak různé lokální tradice ze středověku nebo novověku. To se týká třeba i pořadí částí v liturgii - třeba prothesis/proskomidie původně nebyla na začátku, ale na přelomu liturgie katechumenů a liturgie věrných (jako to zachovala část západních ritů, ale třeba i některé rity orientálních církví).

    Obecně k dějinám liturgie existuje docela dost literatury. Sice nejsou dějiny pravoslavné liturgie od byzantského období dál tak dobře kriticky prozkoumány jako liturgie západní, ale pořád je z čeho vycházet... dokonce i v češtině/slovenštině se leccos najde.

    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ...a tedy málo se ví, že liturgické lžičky se (sice zřídka, ale přeci jen) užívaly ve středověku i v západním ritu. Tady je jeden krásný vlámský příklad z Metropolitního muzea umění. Obecně jsou ty západní více "lžícím - podobné" než východní z téže doby - ty nemívají v podstatě skoro žádnou rukojeť. Předpokládá se (na Západě) použití v souvislosti s udílením viatika... zrovna na to mám rozpracovaný takový malý článeček...

    The Metropolitan Museum of Art - Liturgical Spoon
    http://metmuseum.org/Collections/search-the-collections/70011806?rpp=20&pg=1&ft=*&deptids=7&where=Europe&what=Flatware&pos=12
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: ...pardon, 861... na konstantinopolském synodu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ...a v kánonech je prvně zmiňována v roce 864.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Samozřejmě, že ne... je to produkt byzantské dvorské ritualizace v 7. století - jako ostatně kde co v současné pravoslavné liturgii.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Podává se na lžičce a úplně běžně se jí člověk dotýká rty a jazykem. Neslyšel jsem, že by po tom někomu něco bylo. Asi je to trochu zázrak. Ovšem někdy to může být zkouška víry, nepopírám. Na druhou stranu Ježíš také obcoval s malomocnými...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: No, nemám úplně širokou empirickou zkušenost, ale co jsem viděl a zažil, tak kněz namočil lzičku v kalichu, čímž vznikla taková eucharistická kašička a tu pak zručným pohybem "cvrnknul" do úst, takže se lžička v podstatě ani nedotkla rtů... ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Volba pražského arcibiskupa proběhne na eparchiálním shromáždění pražské eparchie a volba metropolity proběhne na místním sněmu církve. Obojí po cyrilometodějských oslavách.

    (A ještě jedna malá přátelská lekce užívání nyxu - když klikneš na něčí ikonku u příspěvku, tak se Ti objeví kolonka "odpovědět" - velmi užitečné, pokud chceš, aby si někdo všiml, že na něj reaguješ...)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Já bych věděl o jednom igumenovi, který by se hodil k osvícení až přeosvícení. ;)
    ICXC
    ICXC --- ---
    COCKROACH: Asi víš víc než já...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Vladyka odstoupil "pro klid v církvi", ale nějak se mu nepovedlo jej obnovit... Popravdě se o to ani moc nesnažil.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    ICXC: Pulec odstoupil, aby se ocistil a bojoval proti tem "dukazum", ktere, jak se ukazalo, byly vymyslene...neni pravda, ze od rezignace bylo vse vyreseno a biskupove od te doby nic neresili, to je preci nesmysl....
    ICXC
    ICXC --- ---
    Včera se objevil důkaz, kdy emeritní biskup Kryštof 22.4.2013 zrušil zákaz duchovenské činnosti o. Freimannovi (kterému ji zakázal před samotným vypuknutím skandálu). Přitom jeho rezignace byla učiněna a přijata 12.4. a tudíž neměl jakoukoliv pravomoc tak učinit. Učinil tak v rozporu s rozhodnutím Synodu.

    (Freimann přitom, podle většinového přesvědčení, stál za žalobou na Kryštofa, která mu nakonec zlomila vaz. A velice pravděpodobně stál i za tím, že Xenie R. odvolala své obvinění, protože její dopis napsaný rukou a mozkem jiného se objevil přesně mezi těmito daty)
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: já už se to snažil vysvětlit více lidem, a už mě to ani nebaví, vysvětlovat to dalším. Radim Pulec odstoupil až po druhém zasedání Synodu a to nikoliv z dobré vůle, ale pod tíhou důkazů svých přestupků proti kánonům. Všichni ostatní biskupové ho nechali odejít se ctí, jako čistého, a od té doby jeho kauzu neřeší. Vše je totiž jeho rezignací "de jure" vyřešeno. Jediný kdo to jeho rozhodnutí ignoruje je Pulcův fanklub.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam