• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.

"Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: Co já osobně je jedna věc - druhá, co bych chtěla aby dělal kněz (místo řvaní pod okny tam, kde je navíc jaksi pozdě).

Přála bych si, MOC, aby alespoň jednou za rok byla mše za nenarozené děti. Mše za ty naše chtěné nenarozené - opravdu hodně by to leckteré ženě pomohlo a pro ně církev nedělá, z mého pohledu nic - i za děti zabité, nechtěné... Leckterá žena později opravdu lituje, má jiné dítě "namísto" zabitého. (Jejich žal a celoživotní trauma je taky něco, co by mělo fungovat při prevenci - myslet na to co bude potom, ne jen řešit aktuální situaci a ... nepohodlí). A jsou děti, kterých se matky zbavili a nemodlí se za ně nikdo. I za tyto by měla být obětována...

Existence takové mše pak taky funguje jako prevence, výchova - myslet na nenarozené děti s láskou, ale - nedopustit, aby tak dopadly jednou ty naše...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: to co jim může reálně zabránit, například jsme dělali petici, která leží v parlamentu (už skoro deset let) a která upozorňuje na rozpor mezi ústavou ČR - listina základních práv a svobod
    Článek 6
    (1) Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením.

a současnou zákonou praxí, která potraty umožňuje. Na té petici bylo dost podpisů, petiční výbor se jí zabýval, a výsledek je - potraty jsou pořád.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Neodpovíš, viď? :-)

CHOMI: Já třeba používám prezervatim, předpokládám že jsem tím udělal proti potratům víc než vy všichni dohromady.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Tak je otázka, jestli je lepší dělat to, co o. Halík, nebo nedělat nic.
    Mohu se zeptat, co jste třeba vy udělali proti potratům?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LEON_KOWALSKI: predpokladam, ze kdyby tam byli pouze zeny pred potratem, tak to za heroickou praci ppvazujes.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    kdyby jste mel nekdo info, kdy a kde tady magorova zena rodi, dejte vedet, rad bych ji pod okny odcitoval par zalmu v pripade ze bude na oddleni nejaka pani co chce na potrat.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    THE_SON_OF_MAN: já ztratila dvě děti. Chtěné, plánované, milované. Taky jsem "tam" ležela, brečela, krvácela a čekala na zákrok, který zvýší šanci že ještě dítě mít budu (odebrání mrtvého plodu a vůbec toho, co ještě krví neodešlo). Měla jsem potvrzení 4 doktorů, že není co zachraňovat... Tomu, že žena potratí (dítě-plod zemře) a přitom zůstane v ní se říká zamlklý potrat (zamlklé těhotenství) a ať už dojde ke krvácení nebo ne, dělá se vyčištění dělohy (kyretáž). Věřte, že se cítíte hrozně - a celou dobu hledáte naději - a pociťujete strach, aby "nedošlo k omylu" - proto já třeba měla 4 ultrazvukové vyšetření, že má noční můra je skutečně pravdivá....

Takových jako já jsou tisíce, bez přehánění. Má teta přišla o 6, než sedmé donosila (ležíc "tam" od druhého měsíce hlavou dolů, až do porodu).
    Ani nevíte kolik žen kolem vás má tohle za sebou - o tom se totiž nemluvívá! Statisticky takhle končí 40-65% těhotenství - v prvním trimestru, tudíž si toho na ženě nevšimnete... Statisticky jedna ze tří žen, co "tam" jdou na "potrat" je jedna zoufalá s mrtvým plodem (skutečně mrtvým, ne třeba s indikací postižení!).

Dobré úmysly bývají cestou do pekla, a cíl neomlouvá prostředky. Třeba v případě člověka, který třeba posune ženu jako já z ataku deprese do chronické deprese svým řvaním!
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ano, tím že řve pod okny porodního sálu, a pod okny kde leží čerstvě narozené děti a jejich maminky po porodu, tak tím dělá vskutku heroickou práci.
    HARALD
    HARALD --- ---
    CHOMI: :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HARALD: Takže šáňo, chlebíčky, rachejtle? Ještě že pak v neděli můžete dlouho spát...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: 15. listopadu (který v juliánském kalendáři připadá na gregoriánský 28. listopadu) začíná předvánoční půst pro ty, kdo slaví vánoce podle juliánského ("starého") kalendáře. Jen na okraj: pravoslavné jsou jak vánoce podle gregoriánského kalendáře (slaví je ta k Řekové, Rumuni, Bulhaři, cařihradský patriarchát), tak podle juliánského kalendáře (jak je slaví Rusové, Srbové a jiní).
    V tomto půstu se nesmí jíst masoo, mléko a vejce, mohou se ale jíst ryby, samozřejmě kromě střed a pátků (to jsou postní dny celý rok).
    20. prosince (převeď si to případně na starý kalendář:o) začíná předsvátek, kdy už se nesmí jíst ani ryby. Půst končí 25. prosince, v den narození Páně.
    Viděl jsem i mírně odlišná postní pravidla, takže praxe se asi liší podle místních církví..
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: Aha, tak jsem blbec. Půst začíná 15. listopadu. Takže to už nestihneš, ale nevadí, "naskočit" se dá kdykoli:o)
    Jasně vánoce slaví plno lidí podle nového kalendáře, já taky:o)
    HARALD
    HARALD --- ---
    HARALD: Západní křesťané slaví v sobotu liturgického Silvestra.
    HARALD
    HARALD --- ---
    SANTAL: Teď v neděli 1.12.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: Raději se tady ještě jednou blbě zeptám/ujistím:

Když tedy chci slavit vánoce dle státního kalendáře, tedy 24.12. u nás, v souladu se státním volnem: půst začíná AŽ 15.12.?

(Rodině jsem již posunula Velkou noc, Vánoce posouvat nebudu...)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LEON_KOWALSKI: u staryho capa?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    COCKROACH: já sice nepiju, ale moje žena tam rodila :o)
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    LEON_KOWALSKI: Ja moc dobre vim kde, chodival jsem chlastat ke starymu Capovi ;)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    COCKROACH: ano, přímo pod okny porodních sálů a tam kde leží maminky s miminy, jak normální, tak po těžkých porodech.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Btw, blizi se zacatek (28.11 naseho kalendare) vanocniho pustu. Nemohl jsem dogooglit, jaka jsou jeho pravidla. Co se ji, co se neji. Jen sjem se docetl, ze se pust s blizicimi se Vanocemi zprisnuje, ale podrobnosti jsem nedohledal. Mhl by nekdo poskytnout treba nejaky odkaz (prosim, ne v rustine, kdyz tak krome cestiny v AJ nebo FJ).
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Ten knez se jmenuje Halik a demonstrovaval pred porodnici (nikoliv potratovou nemocnici) v Brne na Obilnaku. Je to vysinuty magor. Akorat by me zajimalo, jakym zpusobem je "pod kridlem" vladyky Simeona.
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: On je nyní velký kamarád vladyky Simeona...
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    ICXC: z Freimanna už se dělá oběť ... viz obvinění Bartáka z plánování vražd ...
    ono se najde (nebo vymyslí) na každého něco, je-li zájem, ale holt někdo se přes ty morální zábrany přenést dokáže (či je vůbec nemá - balast jeden hnusnej zbytečnej) a jinej ne ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam