• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Znáš ty lidi co v tom figurují?
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: já bych to právě to rozlišení pravdivosti nechal na čtenáři, ale poskytnul bych mu informace z obou stran.
    jinak už mi to smrdí demagogií.

    nic proti názoru, svobodné vůle si vážm asi nejvíc. Nicméně v jednom z těch odkazů byly o co se tady mihnul o Tobě byly také psané věci ad hominem a pokud by se ty věci měli měřit stejným metrem, a brát nějáké osobníantipatie opravdu vážně, tak se jakéz takéz intersubjektivity prostě nedoberem.

    tahat na sebe argumenty, že vl. Simeon má "ďábelský úsměv," popř je "zhusta senilní" pppř. " CHOMI je vlastně šílenec" ( parafráze) opravdu nemají v civilizované diskusi co dělat, ať si wiki říká co chce.
    Chci se v tomn řádně vyznat, takže chci argumenty obou stran. Nicméně ta moravská část se nesnažila podsouvat svoje stanoviska, a vlastně manipulovat mým úsudkem. připadá mi t argumentačně méně manipulativní.

    snažím se být co nejvíc upřímný, nechci nikoho urazit, nicméně vyznění zprávy je "mírně jiné". a úplně upřímně: smrdí mi to manipulací a to víc z té pražské strany.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Argument ad hominem nemusí postrádat platnosti, jak se můžeš dočíst zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
    Oba přístupy máš vedle sebe normálně dostupné: jsou stránky takové i makové, názor si můžeš udělat sám. Al přece nemůžeš chtít, abychom dávali stejný prostor lži jako pravdě?
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: üpřímně se mi tpo zdá spíše jako účelový výklad, ale nechcui se hádat. bylo by férey oba dva přístupy hodit vedle sebe a nechat čtenáře aˇ%t si udělá názor sám.
    argumenty ad hominem snad ne.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Dopis vl. Jáchyma k dnešní neděli smíření (kdo má FB)
    https://www.facebook.com/pcczs/posts/1476450529245202?notif_t=notify_me
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: My na pražských stránkách nechceme veškerou špínu tahat na veřejnost - proč taky? Některé jiné stránky toto korektivum postrádají.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: nechci být zlý, nicméně při srovnání pražských a olomouckých stránek, se zdá, jakoby na těch pražských echtovně něco zatajovali, a shrnout, stránky dělá XY proto je obsah špatný, se mi moc nezdá.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Ale kdeže, jsme autokefální církev, takže jenom my si určujeme, kdo je naší hlavou (jistě, kromě Krista :-) A tou je vl. Rastislav.
    Nehledě na to, že tyhle stránky dělá parta kolem vl. Simeona, takže tomu, co se tam píše, nelze věřit.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Komuniké Ekumenického patriarchátu k výsledkům jednání v Cařihradu
    http://sul-zeme.cz/...eho-patriarchatu-k-vysledkum-vcerejsiho-jednani-v-carihradu&catid=8&Itemid=101

    Takze Simeon je porad hlavou cirkve v Cesku a Slovensku...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Apokatastase byla zavržena na 5. koncilu. Protože je to v podstatě gnostická nauka. A silně pochybuju, že jí učil sv. Maxim Vyznavač, protože to by byl kacíř. Takže v tomhle bych Berďajevovi zas tak nevěřil.
    Všeobecné vzkříšení myslíš jako všeobecné spasení? Tak tomu nevěřím. ale bylo by to krásné, kdyby všichni spasení dosáhli. Ale myslím, že to to tak nebude.
    Berďajev má pravdu v tom, že tohle není otázka viny a trestu před Bohem a nějakých právnických kategorií. Ale někteří lidé se prostě sami svým životem přivedou do stavu, kdy nejsou schopni být s Bohem a tedy musí žít ve věčném zatracení. Bůh s nesmírnou lítostí jejich svobodnou vůli respektuje.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    New Page 2
    http://www.popjan.cz/pravda.htm
    Nikolaj Berďajev : PRAVDA PRAVOSLAVÍ

    "Proto centrálním svátkem v životě pravoslavné církve je svátek Paschy, Světlého Kristova vzkříšení. Zářivé paprsky vzkříšení pronikají pravoslavný svět. V pravoslavné liturgice má paschální svátek daleko větší význam než v katolicismu, kde vrcholem je svátek Kristova Narození. V katolickém prostředí se setkáváme především s Kristem ukřižovaným, v pravoslaví s Kristem vzkříšeným. Kříž je cesta člověka, avšak po ní spěje, jako i celý svět, ke vzkříšení. Tajemství ukřižování může snad zastínit tajemství vzkříšení. Tajemství vzkříšení je mezním tajemstvím pravoslaví. Tajemství vzkříšení je nejenom lidské, ale i kosmické. Východ byl vždy kosmičtější než Západ. Západ je lidštější, v tom je jeho síla a význam, avšak zároveň i jeho ohraničenost. Na duchovní půdě pravoslaví se projevuje tíhnutí k všeobecnému spasení. Spasení je chápáno nejen individuálně, ale i obecně (sborově), společně s celým světem. Z pravoslaví by nikdy nemohla vzejít slova Tomáše Akvinského29, který řekl, že spravedlivý v ráji bude pociťovat radost nad mukami hříšníků v pekle. Podobně na půdě pravoslaví nemohlo vzniknout učení o předurčení, nejenom jako forma krajního kalvinismu 30, ale i v té podobě, jak je vyjádřil blažený Augustin31. Velká většina východních učitelů církve, od Klimenta Alexandrijského32 až k Maximu Vyznavači33, zastávala apokatastasi - všeobecné spasení a vzkříšení. A to je charakteristické i pro (současné) ruské náboženské myšlení. Pravoslavné myšlení nikdy nebylo tlumeno idejí božské spravedlnosti a nikdy nezapomínalo na ideu božské lásky. A hlavně, nikdy neurčovalo člověka z hlediska Boží spravedlnosti, nýbrž myšlenkou proměnění a zbožštění člověka a kosmu."


    chtěl jsem se jen zeptat, jaký je váš názor na všeobecné vskříšení? doufáte v něj alespoň?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Tento týden byla zprovozněna nová podoba oficiálních stránek naší místní pravoslavné církve na www.pravoslavnacirkev.cz
    Oficiální facebooková stránka je zde https://www.facebook.com/pcczs?fref=ts
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: přestat kouřit, a žádný internet :D ( stejně to proberu s o. Josefem)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Nemocní jsou každopádně od postů osvobozeni. Takže jestli máš až takový problémy, tak půst vůbec neřeš. Ideálně to samozřejmě prober se svým duchovním otcem, máš-li jakého, třeba přijdete na nějaký způsob, jak se "postit" jinak. Třeba nekoukat na televizi nebo něco takového:o)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    jo chtěl bych se zeptat, jak to REÁLNĚ máte s postní praxí?
    (nejde o nějáké měření pindíků, spíšwe o to, žejsem echtovně zhubnul na infekčním s kapilobakterem a nějáká veganskýá strava se mne asi týkat moc nebbude, páč jak zhubnu ještě tak o 2 kila a jsem studený)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Orthodox Filmmakers and Artists
    http://www.orthodoxfilmmakersandartists.blogspot.cz/
    Krátké filmy s právoslavnou tématikou
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jasně, zdehle: http://www.orthodox.sk/
    Jsou tam i fotky v odkaze.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: Ano, chvála Bohu, vl. Rastislav působí jako tichý mnich, ale důležitých chvílích dokáže rázně jednat a hájit naši církev. Takto má aj ozajstny biskup vyzerať!
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    A příští neděli je intronisace Rastislava, v Prešově :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: To nevím. Určitě budou fotky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam