• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    CHORCHEOS: To je zajímavá otázka. Vzhledem k tomu, že s ptáš na loayalitu, jde očividně o dotaz na "pocit". Nuže, mám pocit (možná mylný ale mám ho), že v pravoslaví je loayalaita a vůbec úcta k biskupům větší než u katolíků. Protože na jednu stranu "zezdola", ční biskup nad množství ženatých kněží jako někdo, kdo nese těžký kříž svého mnišského života, zatím co u katolíků jsou celibátní všichni a biskupové většinou mniši nejsou. Na druhou stranu, "seshora", není moc biskupů omezována papežem, což u katolíků vede k jakémusi podmíněnému chápání biskupů.
    Takže pravoslavní si asi svého vladyky váží více než katolíci.
    Ale můžu se v tom mýlit...
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SANTAL: na mě právě blízkost platí, v tomto případě je holt odpudivá.

    Tady ale nejde o celistvost církve, ptal jsem se, jestli je v pravoslaví jiná loajalita k patriarchům než u katolíků.


    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHORCHEOS: Nebudu diskutovat o subjektivním pocitu "na mě blízkost neplatí" - to může být pravda, nebo jen sebeobraz a nelze to posoudit.

    V každém případě blízkost vliv má, což ví každý politik, co před volbama obráží okrsky a podávají si ruce s kým jen mohou. Věděl to Jan Pavel II., když taky jezdil všude - a ti lidi se setkáním měnili - byť to byly jen mezi tisíci lidma na stadionu, a ne... v malém chrámě, kde přijímají z rukou toho představitele, kde od něj dostávají požehnání, kde dojde k doteku... Nebo, když na svého vladyku teď na vzříšení křičíš z plných plic "Christos voskrese" :-)

    Věděli to Cyril a Metod. I proto uspěli. Stejně tak to věděli vladykové, co jezdili po vesnicích východního Slovenska ve 20. letech minulého století. Přišli do těch malinkých dřevěných kostelíků OSOBNĚ. A získali si lidi. Papež tehdy v reakci poslal nuncia do Prahy, zkusit taky mši "v hlaholice". Na ty lidi z východu (tehdy taky Zakarpatské Ukrajiny) to pochopitelně vliv nemělo... :-) (informace z dobového tisku)

    Proto mluvím o psychosociálních aspektech, a platných pro naši situaci (malá země, malá církev).
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SANTAL: já nevím, mně rozhodně není bližší ten, koho občas potkávám a koho by třeba Gobers označil termínem "personální nouze". Jak říkáš, byť tihle lidi slouží mši, jsou daleko, předaleko.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHORCHEOS: Ze zkušeností z obojího: je JINÁ. Ve vícero směrech. Tak třeba je nám samozřejmě bližší ten, koho občas potkáváme - byť by to bylo i jen a pouze když slouží mši - než někdo, kdo je daleko, pradaleko, v jiné krajině za jinýma krajinama... že.
    Pokud svého arcibiskupa nepotkávám osobně vůbec (já jo), pak s vysokou pravděpodobností s ním byl ve styku někdo z mé obce. Což pak nutně funguje jinak, než v případě Říma. (Koneckonců, uznáváš že zkušenost "přijímal jsem z rukou papeže" posílí tento vztah řadový věřící-nejvyšší šéf církve v katolíkovi?)

    S tím se pojí fakt, že tady jde o malou církev. Bude tedy fungovat nutně, co se sociálních vazeb týče, jinak než třeba ta ruská (nebo římská).

    To pořád nemluvím o teologii (nejsem teolog) jen o tom, jak fungují psychosociální vazby (čemuž naopak docela rozumím).
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SAMUELARACHNID: "milovaný vladyka".... Já mám z katolickýho světa zkušenost, že skutečně věřící lidi jsou spíš pohroužení sami do sebe. Ani nepotřebujou něco někomu vykládat a milovat nižší autoritu.
    V pravoslaví je ta příslušnost k patriarchovi těsnější nebo se mi to zdá?
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    jo a k tématu klubu, nemáte někdo tohle?
    Youth of the Apocalypse - Home
    http://youthoftheapocalypse.com/

    punks 2 monks a už si to asi nekoupím... nemáte někdo PDF?
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHORCHEOS: tak ne proruská říkám proto, že mi v situaci, kdy ze všech patriarchátů nové vedení církve uznává jen Rusko ( a snad za chvíli i ukrajina) tak mi příjde divné říkat, kdoí je a není "rozkolník" a schizmatik a lhář popř. protestant ( páč mne argumenty ad hominem prostě serou)
    co jsem se dozvěděla samostatnost je podmíněná uznáním samostatnosti od 3 patriarchátů. To aby se ještě báťuška narychlo jel projet někam jinam.

    jj, rozkolníci lháři a donedávna milovaný vladyka.

    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SAMUELARACHNID: tak věřící, kteří se chtějí věnovat Kristu, přejdou do undergroundu a zbytek bude dělat politiku, nakonec nic novýho.

    "ona ne proruská strana" - to jsou ti chomiho rozkolníci?
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    SANTAL: Guyver si hlavně dělá skáju maříka z člověčenka (celkově) a z chomiho interpretace křesťanství, je to snad asi jeden z mála klubů. kde SOTM ještě může být svůj.

    My dva se shodněm na právo na život dítěte. i nenarozeného.

    tady se spíše jedná a o vhodnost protestu, jestli by nebylo lepší lobovat za školky a sociální politiku výhodnou pro rodiny. alespoň tak to vidím.


    jj tady je to občas srandovní ale do arény se t to obyvatelům moc řešit nechce, no. :)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SAMUELARACHNID: že já se sem vůbec... Já reagovala na Fritzla, kterého tady do diskuse zatáhl GUYVER. Ten děti prokazatelně měl. Má je spousta prokazatelných pedofilů, pederastů a ano, jsme-li u orientace, spousta homosexuálů děti taky má. Maj právo na život, jako jakékoli jiné.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    SANTAL: ono je těžké zabíjet děti lidí, kteří z principu své orientace děti mít nemůžou.



    Tady je to docela legrace v tomhle klubu, SOTM / úplně mi není jasné, proč by se jakýkoliv kristovec nechal nazývat Syn Člověka- ohledně pokory ale snad is sv. Petr nechal ukřižiovat hlavou dolů, aby neumřel jako jeho Mistr./ , což je férový mulťák, a jeho proruská homofobní propaganda, maskovaná pravoslavím.
    a Chomi, konzervativní the-log, kterému sice vadí pakora, stolování s židy, urážka vztahu Putin, Kiril za to na Sibiř ale spolupráce církve s KGB popř s fašisty ne-e. což mne sere hlavně proto, že v malých dějinách pravoslaví nás, jsou známi lidé, kteří v boji proti náckům prolili mučednickou krev( ještě že se nedožiuli období dost a pravoslaví).
    pár let po jejich smrti není problém se paktovat s fašisty a vlastně je to legitimní křesťanský názor.


    No když jsem se ptal na názor ohleně stavu v církvi oné ne propruské strany, , nepoužívala argumenty ad hominem, a dala mi dokonce i dokumenty, ve kterých jsem si mohl přrčíst proč se co děje a proč je to špatné.

    když jsme se ptal tady CHOMIHO, na stejné téma, jak to vidí praha a rusko, takt byly argumenty ad hominem a zlí lháři.


    upřímně, asi to fakt smrdí a dost


    Takový přístup opravdu pomůže vybudovat léčebnici, budeme kázat rusky? nebo rovnou napíšeme oslavnou ódu na Putina a Kiriila a přerozdělování moci v samoděržaví?
    dáme azyl lidem z lefebvristů? když už je zlý Vlk fňuk fňuk pomluvil?






    SANTAL
    SANTAL --- ---
    GUYVER: Ano, Hitlerova parta je kastrovala. Ani ONI však nezabíjeli nima splozené dítě (plod, chceš-li).
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Právo deviantů na rozmnožování? Samozřejmě. Jsou to přece heterosexuální devianti.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    Oficiálně se tomu říká "Pochod pro život".
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Formálně hotovo, obsahově se to bude plnit.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHOMI: ...potom přišli hárekrišnové s guláškanónem a vyhnali je všecky.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHOMI: Ať má pravdu jedna nebo druhá strana, jestliže uvnitř nějaké církve panují takovéhle poměry, tak jde opravdu jenom o folklórní soubor.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Jinak v reakci na ta obvinění, která zde Guyver uvedl:
    Za metropolitou Rastislavem a arcibiskupem Jáchymem stojí všechny orgány církve: Sněm, což je nejvyšší orgán samosprávy, Posvátný synod, což je nejvyšší kanonický orgán - sbor biskupů, obě metropolitní rady (pro slovenská i česko-moravská) a všechny 4 eparchiální rady. Lze mluvit o samozvanosti, když zde panuje konsensus celé církve?
    Veškerá argumentace protistrany spočívá opakovaně na tom, že vl. Simeon jako předsedající "neudělil slovo" a "nedal hlasovat" když se jednalo o jeho odvolání. On si totiž třeba na Posvátném synodu v době, kdy mu předsedal, počínal nikoli jako první mezi rovnými a dočasně (!) pověřený synodem (!) ke jeho řízení, ale hůř než doživotní římský papež. Není divu, že ho biskupové, kteří jej v dubnu dočasně zvolili metropolitním správcem, také sami v prosinci odvolali.
    Protože vl. Siemon jako první zatáhl do záležitostí naší církve Cařihrad, nezbylo ostatním biskupům nic jiného, než jako protiváhu do toho zatáhnout Moskvu. Aniž by z toho byl kdokoli nadšený. Nicméně tento krok nakonec zachránil autokefalit naší církve.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Opět jsem si potvrdil, proč tě mám mezi ignoranty. Děkuji.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    LEON_KOWALSKI: Nemám TV, takže jsem neviděl. Jenom jsem zaregistroval nějaké dění kolem vladyky Kryštofa a začalo mi to trochu připadat jako obléhání Karlštejna. Ovšem, obousměrné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam