jako zní to logicky, ale XY krát jsem měl v záběru slunce a nějaké poškození chipu jsem nepozoroval. (canon G12, vyndaný filtr z chipu + nasazený filtr na sklu) Asi kdybych to slunce exponoval pravidelně, tak to nebude ok. Ale z vlastní zkušenosti si myslím, že klasický výcvak tomu nějak zásadně neuškodí.
I do toho sluníčka jsem se přes filtr podíval a kupodivu stále vidím. Jako popravdě ono se ani s klasickejma slunečníma brejlema nedoporučuje koukat přímo do slunce. Nehledě na to, že pokud nemáš opravdu 100% jistotu, že máš super skla, tak tý škody v létě napáchaš více než když se letmo podíváš co udělá slunce vs. tvůj filtr ;).
Podobný případ je podle mě to, jako třeba když sleduješ se zrcadlovkou přes tele letadlo, a mihne se přes slunce. Tak taky prostě neoslepneš. Bude to nepříjemné, ale ne zničuící.
Prostě a jasně když máš zdravej pud sebezáchovy, tak asi není úplně nutný se řídit nějakejma USA dogmatama.
Ale aby to nebylo chápáno nějak milně, tak rozhodně nikoho nenabádám, aby se koukal, pozoroval, fotil nebo nějak jinak dementnil se sluncem. Pokud k tomu nebude mít adekvátní vybavení. Což IR filtry vs fotoaparát rozhodně není!