• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: jenze domy z kameni spajene hlinou delali, protoze nic jineho neumeli. dneska mame rozvody elektriny, vody, odpadu (coz drive nebylo), takze neni vetsi slasti, nez sekat v sutrove zdi drazky na ne. stejne tak jsem slysel, jaka je radostna prace, kdyz se v sutrove zdi meni okna treba za vetsi - to musis prakticky tu zed rozebrat a pak zase jinak poskladat (a kamenne zdi se delaly v tloustce 0,7-1m!). ja mam kameni rad - mame z neho vetsinu piliru ve stodole, pouzivalo se ve chlevach, mame kamenne sklepy.. ale na druhou stranu jsem rad, ze zdi na domech (grunt+vymenek) jsou cihlove, protoze kdyz jsem predelaval barak, tak jsem si to udelal cele sam a najebal jsem se s tim i tak dost, pri predstave, ze bych to mel vsecko mit v kameni me mori.

    za skromny peniz to mozna bylo, protoze meli pozemek zalevno nebo zadarmo, dum bez poradnych zakladu a cele to bylo male - moc nepestovali a moc nechovali. proste chudina. kdyz se podivas na to, jak vypadaly grunty sedlaku, kteri meli aspon 10 hektaru, tak ty zadne male nebyly. vsechny byly podsklepene (jeden sklep kobzole, druhy jabka), velke chlevy, kulny, velka stodola (protoze v male bys pri mlaceni z toho prachu zdechnul). a to uz jsme zase v jinych dimenzich.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jedna vec sou snilkove ktery sjizdeji vselicos na netu,a libi se jim casto grafickej disajn respektive architektura(oblibene sou domecky pro trpasliky).Jina vec je prakticka realizace,ktera se da zisdkat jedine praxy,a souziti v takovihdle domech.na ceskem trhu je uz par knizek ale sou drahe,a a jejich kvalitu proto nemuzu posoudit.Mne se libi myslenka aby si jako kdysy mohl kdokoliv za malej peniz postavit skromne bydleni.kdyz si to vemu jak to bylo kdysy, ze v kazde vesinci byl clovek co vedel delat dosky atd,a staveli se baraky se dreva kamenu a cihel spajene hlinou...jasn ebylo spoustu chorob atd, ale tydle evci se uz snad daji vyresit ze jo.....
    MR_FUNNYSHOES
    MR_FUNNYSHOES --- ---
    TADEAS: dobreee, tak takhle nejak by rozvaha o stavbe domu mela vypadat :)
    a zacit pekne od Podlahy, ubrouskama :)
    jeste by mozna bylo dobre zvazit jak dlouho v tom dome budeme bydlet a jestli to tak dlouho vydrzi...mozna pripadna dalsi udrzba, treba drevo je nutne jednou za cas natrit nebo ne?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    COLOMAN: Nojo. Kopirovala jsem to ze stranek mestsky knihovny, ted tam ten seminar nemuzu najit.. tak nevim:-(
    MR_FUNNYSHOES
    MR_FUNNYSHOES --- ---
    INSTINKKT: zřejmě by to bylo právě kvůli obsahu vápna/snížení kyselosti půdu; případně jak tu někdo psal na odlehčení půdy, a to kvůli obsahu písku

    množství se v této diskuzi zřejmě nedozvíš; navíc bude dost specifické pro každou plodinu/rostlinu, kterou bys na té půdě chtěl pěstovat; závisí na požadavcích rostliny, pH pudy a pudnim druhu
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    SOUTHGOER: 25.4. není v sobotu... preklep??
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    prosim vas, ztratil sem se tu ve vasi debate. Nekdo tu psal, ze je prospesny pridavat starou omitku do zahonu. Nenapsali byste i proc a jak, atd? Dik, moc me to zajima
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    KITIARA: Patrně bude k užitku, když si nejprve ujasníme pojmy a kritéria, o něž se tu každý z nás po různu opírá. Předně z toho, co jste zde někteří psali, vyšlo najevo, že maltou myslíte tu a tam maltu starou, která neobsahovala cement. Já maltu znám především jako směs písku, vody, vápna a cementu. Beton se od malty liší pouze, že obsahuje větší množství (v poměru) cementu a že neobsahuje vápno (popřípadě se do něj přidává kamenina, příměsy a přísady).
    Označení "eko" je v zásadě nicneříkající, respektive nicmocneříkající. Když budu vozit echt přírodní bambus přes půlku světa, tak je veškerá "přírodnost" pochopitelně ten tam. Stejně tak nezáleží u staveb pouze na "ekologičnosti" materiálů, že si můžete dát starou maltu do záhonku je sice moc pěkné, nic to však nemění na tom, že výroba cementu je vůči životnímu prostředí ve srovnání s jinými materiály značně nešetrná a dlouhodobě neudržitelná. Cement je totiž prefabrikát, i proto o něm kupříkladu není v Chybíkově knize samostatná kapitola. Důležitý je právě celý proces výroby daného materiálu jaké materiálové a energetické vstupy jsou zapotřebí na výrobu toho kterého konkrétního materiálu. Jinými slovy je třeba uvážit tzv. externality. V tomto ohledu pak kupříkladu i mnoho pasivních domů vychází jako vůči životnímu prostředí nešetrných, ony jsou sice velmi nenáročné na spotřebu energie, ovšem běh rekuperační jednotky si žádá své pravidelné dávky energie, a stejně tak samotná stavba jakož i likvidace domu vyžaduje mnohdy enormní energetický vklad (v rámci celého 50 let dlouhého životního cyklu domu). Tzn. je potřeba vzít v potaz i tzv. vázanou energii (embodied energy), tj. energie vloženou a spotřebovanou v průběhu stavby a rozebrání a likvidace té které stavby.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    sou dva druhy zedniku bych rekl.vetsina funguje tak ze prides na stavbu a zamstnavatel nebo zadavtel ti jasne rekne tady bude zed , tamhle mas vapno tamdle cement pisek a postav zed a staveji a nezjima je to.pak sou ty vetsinou na vesnicich a podobne ze si bud delaj neco sami pro sebe od navrhu az po stavbu to ua ale neni zednik ale stavitel.a nebo dela nekomu ten zednik barak ci opravuje a pak vysvetli ajitovi-zadavateli-platci ze lepsi je nehasene.Sam osobne a to uz zednicim 12 let sem se s nehasenim setkal na posledy ve skole.vapno jakko takovy skodlivi neni to uz sme psali, ale jeho vyroba, tezba vapence a pak paleni.pro to jelpsi jil.je velikej rozdil mezi zednikem a zednikem.vetsinou co sem potkal sou to jednoduchi lidi bez fantazie a tvorivosti,sou nauceni delat a ne planovat.nas ve skole ucili i hlinene onitky ale o tvorivosti nas nikdy nic neucili.ucili nas plany,proste zednik je ten kteremu das plany a on ti to postavi, zajimaho vydelek a ne jestli tam je takove vapno ci takove.dalsi vec je ze budes li lidem moc kecat do toho co je prirodni co ne, a zacnes navrhovat jine reseni stavby ty jako zednik, tak vetsinou te s prace vyhodi,takhle se uz flakam par let.ze zednika ktery ma vlastni nazor potvrzeny skusesenosti nemuze inzenirovy do toho kecat.a inzenir je vysokoskolak ktery prakticky vi strasne malo.vse se vlastne toci o penezic.harmonicke stavby sou o harmonii o tom ze ten clovek ktery chce v baraku bydlet si ho sam navrhne, te objekt je obrazem jeho duse, jeho potreb a tuzeb a proto se v nem citi dobre.lidi kteri si to dokazi jak navrhnout i postavit je strasne malo,boji se chyb atd, ale chybama se ucime.a nebo dame se dokopy jako particka zednik tesar majitel a zharmonizujeme se s predstavama zadavatele a pak to postavit jde.
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: A ještě jsem chtěla říct, že na rozdíl tam od toho vašeho kraje (aspoň podle tvých informací), tak u nás zedníci a stavebníci normálně vápno hasí, protože ho považují za kvalitnější, než hašené kupované, které používají jen v nouzi...
    LURA
    LURA --- ---
    DRUDRIGER2: Já bydlím na malé vesnici v pohůří a tady mají nehašené vápno ve všech okolních stavebninách...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    hele kua vy ste snad prazaci nebo co.ziji tady kde sem v nejblissich stavebninach ho nemaji.kua kazdy rok mi projde rukama nekolik tun malty stavime tady u nas nebo po okoli a nehasene vapno neni sranda sehnat.nejsem z velkomesta ale uz par let zijeme na vesnici.na klasickich stavbach se uz nehasene vapno nepouziva pekne dlouho.nehasene vapno se pouziva pri restarovani starych objektu kde pamatkari chteji mit pouzite stare tradicne hmoty(kazdej stavitel by tam dal stejne hasene ma min prace).mam pocit ze se tady bavim s teoreitkama.muze mi nekdo rici kde se ve stavebnictvi pouziva nehasene vapno...?kromne alernativcu, starejch zedniku kteri si opravujou neco sami na svima chtej to mit kvalitne, ale nikde jinde asi moc ne.jasni muzete na mne vybehnout s cenikem s googlu at si objednam.ma pak ale vyznam pouzivat neco co sem si objednam cez celou republiku?to asi moc harmonicke neni.harmonicke je pouzivat ty materialy ktere sou v okoli.jasny ste mozna s nejakeho jineho kraje a mozna tam to nehasene vapno maji ale to neznamena ze ho museji mit tady taky.stejne vapno se pri hlinenich stavbach skoro vubec nepouziva(mozna malba),a namisto toho je jil, ktery ma podobne vlastnosti a to je ze dokaze danou smes stmelit podobne jako vajicko.vapno ma take dobre propustne vlastnosti ohledne vlhkosti, stejne jako jil.Do jilove omitky se pridava jil a pisek kdyz je moc jilu.pak omitka praska stejne jako kdyz date do klasicke omitky moc vapna.jilova omitka je taky malta aspon ze zednickeho pohledu,akorat je organicky cista a nepotrebujete k tomu nic moc kupovat.jil si vykopete a pisek maji vzdy nedke na blizku.je velikej rozdil bydlet nekde v horach na vesnici a ve velkomeste velikej rozdil.
    LURA
    LURA --- ---
    DRUDRIGER2: No tak v sámošce ho nemají, ale jinak opravdu v každých stavebninách, jak píše KUATO. Proč by se proboha nemělo vyrábět???
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: nehasene vapno se da urcite koupit v kazde prodejne se stavebninama.

    jinak bych Te chtel poprosit, abys prestal psat jak mongol, protoze castecne tomu neni rozumet. z tohohle "vim jak se to dela, ale nechtel jsem tady u nas s tim zacinat kim si i to vapno tady sam neudelam celi to myslim i s vyrobou a vypalovanim vapna. nehasene vapno mam tady v okoli sehnat uz se moc nevyrabi(jasne vygooglovat)" nejsem moc chytry :o/.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    presne tak stim ze to hasene vapno uz vpytli je na prd.jak sem psal omitka nema zadnej problem, psal jsem jen ze vapno ve velkim mnozstvi je skodlive respektive neni moc eko. ohledne haseni vapna navod nepotrebuji,vim jak se to dela, ale nechtel jsem tady u nas s tim zacinat kim si i to vapno tady sam neudelam celi to myslim i s vyrobou a vypalovanim vapna. nehasene vapno mam tady v okoli sehnat uz se moc nevyrabi(jasne vygooglovat).starou omitku taky recykluji dal.
    KOKES
    KOKES --- ---
    LURA: ale zase je odleželej, to by děda měl uznat. A výrobní nešvary, kdy se míchaj různý druhy vápna a při hašení se pracovníci opijou, to už by dneska snad být nemělo. Proč tedy ne kupované?
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Vápno je nejlepší nechat odležet do druhého roku, ale chápu, že na to opravdu čas být nemusí. My ho taky používali část už dřív...
    Jinak podle našeho dědy ten hydrát, co se prodává, je dobrý tak akorát na posypání zahrádky, ale ne do malty.
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    MR_FUNNYSHOES
    MR_FUNNYSHOES --- ---
    KITIARA: Jen takové drobné poznámky, vzhledem k vývoji celé diskuze, trošku mimo mísu. Z videa to není moc patrné, ale pán tam vápno nepřidával, takže zůstáváme u betonu. Rozbitými lahvemi jsem myslel ty, které se rozbijí už zabudované ve stavbě. A jedna opravdu hnidopišská na závěr - 100% a recyklace nejde dohromady, ani u skla - dohodněme kompromis: sklo lze znovu využít z 91-99,9% :)
    VSOUKOLOHLOR: aspoň to tady trochu ožilo, ne? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam