• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    LURA
    LURA --- ---
    SELECTOR_IX: Mně se ten dům taky nelíbí. Podle mě je to hliněnobetonový bunkr a já bych ho nechtěla, ale na druhou stranu je potřeba zkoušet nové věci. A v takovémhle případě pak můžeme spolu s klasikem říci: "Někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu: Tudy ne, přátelé!"
    DAW
    DAW --- ---
    A vlastně je mi jedno, jestli ten dům nakonec budu stavět ze starejch pneumatik, nebo z něčeho jinýho. Nejdůležitější mi stejně připadá ta prosklená jižní stěna. (plus samozřejmě systémy - voda, elektrika, odpad..)
    DAW
    DAW --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo jo.. o tom už jsem slyšel.. a nakonec ještě to spojování pytlů ostnatým drátem.. prostě hotovej válečnej bunkr :)... Mě na tom nejvíc děsí ta zima a vlhko. Jeden z hlavních důvodů, proč mě zaujaly earthshipy jsou ve skutečnosti ty obrovský okna směrem na jih (samozřejmě ideálně do volné přírody :). Jednou jsem měl vlastní malou zimní zahradu a to je taková paráda, když v zimě vysvitne sluníčko a všechno se krásně prohřeje a vevnitř ti rostou kytky a ty tam můžeš sedět jen tak na lehko, nechat se prohřívat sluníčkem.. idylka..
    ILAB
    ILAB --- ---
    http://www.hostisovsky-festival.cz/news/a5-komponovany-hostisovsky-festival/
    prednasky dnes, zitra party, kdyby byl nekdo v okoli
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Když se zaměříš na historii tohoto typu stavění, tak zjistíš, že bylo inspirovány válečnými zákopy. Chápu, že ve válce, kde létají granáty, je výhodné mít stěny o tlouštce 40 cm a více. Nevidím ale důvod, proč něco takového stavět v našich poměrech. Pochopitelně, že takový dům je v mnoha ohledech mnohem lepší než konvenční dům, avšak nevidím příliš důvodů proto je u nás stavět. Čili tento typ stavby s sebou nese jisté potíže a navíc, selským rozumem vzato, vyžaduje zbytečně moc práce a tak vynaložené energie (jak dlouho asi trvá a kolik úsilí vyžaduje nakopat veškerou tu hlínu, naplnit ji do pytlů a dostat ji pak nahoru, samozřejmě že houfy dobrovolců odvádějí mravenčí práci, ne každý však jich bude mít tolik, přijde mi to krapet jako masochismus, kdyby však například opodál hloubili rybník a hlínu vozili odtud, pak by to nepochybně jistý smysl mělo, čili z principu zavrhovat takové stavění taky rozhodně nejde, na druhou stranu hlína z nově hloubeného rybníka se dá využít i k jiným účelům - např. zvýšeným záhonům, atdp.).
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Stavění ze slaměných balíků
    http://www.blisty.cz/art/53601.html
    DAW
    DAW --- ---
    ... takže jestli tomu dobře rozumím - v podstatě jde o to, že tyhle earthbag stavby nejsou vhodný pro naše klima ani podmínky okolního prostředí..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    "To, co vím, je, že stěny, jak bylo zjevné z médií, neměly žádnou izolaci, což rovněž zmínila dívka, která v domě bydlela: byla tam strašná zima. Vím, že je tento rok zamýšlel izolovat zvenčí, ovšem jejich tvar způsobuje, že izolovat je něčím přírodním je nesmírně náročné. Musel bysto pokrýt dřevěnými šindely či něčím podobným, což by asi znamenalo postavit kol dokola dřevěnou konstrukci? Jeho řešení neznám.
    Navíc nevidím vůbec žádný důvod proč dělat hliněné zdi o tloušťce větší než... řekněme 16 cm pro budovy z nepálené hlíny (adobe)... (Jak Minke tak Heikki zjistili, že se teplo akumuluje v horních 3 cm), Duškova musí být min. 35 cm... a když už jsme u toho, kdo by chtěl žít v plastovém sáčku? Neříkala ti máma, abys do něj nestrkal hlavu?
    Moje kolegyně Kelly Hart si postavila dómy z earth-bagů ve vysoko položené prérii a pytle naplnila struskou/škvárou, druhem kamene, který plave (drží vzduch a izoluje). Velmi příhodný dům pro takové prostředí. Což neplatí pro Duškův dům... (A zajímalo by mě, zda onen Petr, který si staví větší verzi téže katastrofy, není onen permakulturní starosta Jindřichovic.) K tomu připoj cedulku s cenou pro tento "opravdu levný způsob" a začneš se divit tomu, proč umožnili tomuto člověku dělat to co dělá... a poskytli mu prostor ve vysílacím čase."
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    přelož prosím...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SELECTOR_IX: Tady anglicky, kdož byste nerozuměl, případně přeložím...
    "What I do know is that the walls as were apparent when medialized did not have any insulation, which was also mentioned by the woman living in it: mighty cold. I know he intended to insulate it from outside this year, however the form in itself is extremely difficult to insulate with anything natural; you'd have to cover it with wooden shingles or something like that, which means construction a wooden frame work around it? Don't know his solution.
    In addition I don't see any reason what so ever to make earthen walls more than ...say 16 cm thick for structure as with adobe... (Minke and Heikki both found that heat accumulation is in the top 3 cm); Dusek's must be min. 35 cm.....and while we're on to it; who wants to live in a plastic bag? Didn't your mum tell you not to put your head into one?
    My colleague Kelly Hart made his earth bag domes in the high prarie, and filled them with scoria, a type of rock which can float (eg; it holds air and insulates). Very appropriate house for that area. Not so with Dusek's.... (And I wonder if it isn't the permaculture Mayor of Jindrichovice who's the 'Petr' who's building a large version of same catastrophe?)
    Add to that the price-tag for this 'really cheap approach', and you gotta wonder why they let that man walk free...and give him air time!"

    Čili tak kritika je převážně za ten polotovar v médiích...
    KOKES
    KOKES --- ---
    VSOUKOLOHLOR: s tímhle názorem se docela ztotožňuju, něco podobného mě napadlo, když jsem se doslechl, co Dušek staví a jak se to medializuje.
    Každý se učí, ale nemusí to hned vytrubovat do světa.
    Na druhé straně má můj obdiv, ač laik zkusil si to, o čem já zatím jen teoretizuju.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    VSOUKOLOHLOR: povídej, co je tam dalšího špatně?
    DAW
    DAW --- ---
    stačí tak.. díky
    vono když o tom člověk čte, tak se zdá, že opravdu by to dokázalo postavit i malé dítě (obřích rozměrů:).. že je to něco jako lego..
    A nakonec to tak jednoduchý teda asi nebude..
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DAW: To jsem si krapet naběhl... Adobe earthbags technice příliš nerozumím, tudíž to byl jen odkaz na hlasy druhých. Ačkoliv když se podíváš například na http://www.greenhomebuilding.com/earthbag.htm můžeš si doslova učinit obrázek... Předně to zčásti připustil Dušek sám, když řekl, že začali se stavbou pozdě a že tudíž dům nenachytal dostatek tepla a na zimu byl studený a vlhký. Že se to tolik nedaří mi potvrdila i jeho dcera, ale neznám ji dobře, pouze se o tom zmínila a příliš to nerozváděla. Hlavní dojem z průšvihu mám od svého kamaráda Maxe Vittrupa Jensena z PermaLotu (možná jste se s ním někteří setkali), který tu v ČR mezi některými svými není zrovna dvakrát oblíben (chápu dílem proč, mě však některého jeho vlastnosti nebrání v tom se s ním dlouho přátelit). Max, kterého považuji po praktické stránce za největšího odborníka na přírodní stavitelství u nás (stavěl domy z cobu a slaměných balíků v USA a Dánsku v době, kdy o nás o něčem takovém vědělo sotva pár lidí), nad Duškovým domem doslova bědoval, jeho hlavní důvod byl ten, že kolem domu se strhl velký mediální zájem, různé články a tv reportáže, a do toho si vemte hlad, který po tomto typu staveb zvlášť po uvedení Garbage Warriora, ale i jiným důvodům, vyvstal. A vemte v potaz to, že dům vlastně staví amatéři a diletanti, je to ze značné části fušeřina. Fušeřina, na základě níž si pak veřejnost činí názor. Konkrétní přehmaty a chyby ti nepovím, ale budou jak estetického tak nepochybně i technického rázu. Samotnému mi nejvíc vadí tvar domu, kruhový půdorys a dóm. Minke takové taky oblibuje, jenže on často navrhuje a staví ne-rodinné domy. Pokud chceš, mohu se optat na podrobnosti.
    DAW
    DAW --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jakto? co se stalo?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SELECTOR_IX: No, ten jeho dům je prý mírně řečeno průšvih...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    LURA: mě se ten Duškův dům nelíbí... vadí mi tam ten ostnatej drát... ale chystám se udělat worshop an svým pozemku a třeba se mi ho tam podaří pozvat taky...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DAW: Souhlas.
    LURA: A ne úplně daleko od Vás je http://www.inexsda.kosteleckehorky.cz/cze
    http://www.podorlicko.cz/
    Právě jsem si uvědomil, že jsem kdysi vaším krajem šel... Z Ústí n. O. do Bezpráví. Pěkné, jen co je pravda. Brandýs n. L. mi přijde být velmi podmanivé místo.

    Myslím, že velmi příhodný kraj na lidi nakloněné žití jinak je Valašskoklobucko. Další taková zatím spíš potenciální kapsa je kolem Litovle-Bouzovska. Potíž center jako jsou Jindřichovice či Hostětín často tkví v tom, že alternativy, které představují, byly zbudovány jen díky opravdu tučným dotacím z EU či odjinud, na druhou stranu to pak umožňuje vybudovat těmto vesnicím určitou prestiž, že je pak poctí svojí navštěvou například jeho veličenstvo Charles, a tudíž i obyčejný člověk jinak na slovo "alternativa" příliš neslyšící je spíš ochoten otevřít se i jinému.
    DAW
    DAW --- ---
    LURA: Koukám, že žijete na dobrým místě :) Bejt tebou, nebral bych to jako samozřejmost, ale hodně bych si toho vážil.
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: Což odpovídá i na tvou otázku, kde bydlím... A myslím, že takových vesnic je určitě víc - třeba ty Jindřichovice pod Smrkem (chacha, teď koukám, že to založili naši předkové) a určitě i další.
    U nás je výhoda toho, že vesnice držela pohromadě za války i po ní. Co vím od starousedlíků, tak za války se psala falešná kronika pro Němce a ta skutečná byla ukrytá. Po válce nikdo nebyl označen za kulaka, ale bylo založené družstvo, takže nevznikly žádné křivdy mezi lidma. Tm pádem je tu ještě předválečná tradice, která se nezničila za bolševika a bylo na čem stavět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam