• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    MIGHT: mno jo, já měl s sebou nekompromisního kámoše co na tom trval. Pure štýlo tomu říkal:-)) čili úplně má volba to nebyla ale nakonec sem byl rád. Zažil sem mnoho druhů spaní. Měli sme s sebou spacáky a karimámy, spali sme na kořenech stromů, v brázdách na poli, u supermarketu na kartonech, pod kartónama- proti ostřikovačům:-)-kterejch je ve Špáňu ve větších městech plno, na louce kde se pásl kůň, u kostela u bezďácké ubytovny, v letištní hale...:-) Dík tomu sem schopen, jestli se ocitnu v krizi, přespat kdekoli. Hygiena - no, vlčky sme nechytli, zažil sem i tři dny jedny ponožky na sobě, mazec:-)) praní jednou za 5 dní apod.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    ZUZKAOU: Cestou sem videl vznik pomerne velkého poctu vztahů... i jednonocni :) ..
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    GAABA: Jj Navarrská cesta začínající z St. Jean Pied de Port pak je Aragornská ze Somportu myslím. Schází se to v Puente la reina.

SOLIVAGANT: Buen camino :-), paráda .. já spal venk ujen párkrát, ale občas to mohlo být příjemnější než "přechrápané ubytovny", ale umýt si s odpuštěním každý den prdel, abych neulovil vlka sem potřeboval. I když sem spal venku tak sem došel do nějaký alberge se umejt :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kdybych se někdy (nedejbože či kdokoliv jiný) dala na bojový feminismus a sháněla otce náhodným výběrem, tak to možná tohle je dobré loviště - poutníci asi splňují základní požadavky na tělesnou zadatnost a úplně vypatlaní taky nebudou.

:-)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOLIVAGANT: no otec by měl být plánovaný a měl by tam být se mnou... ale možná jsem trošku naivní...
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    ZUZKAOU: do toho běž, po cestě pobíhá spousta nadržených poutníků:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOLIVAGANT: Ta severní skoro u moře vypadá pěkně...

Sama mám takový lehce patetický plán, že až budu vysazovat antikoncepci za účelem zplození potomka, tak že by to mohlo být spojeno právě s poutí do Santiaga...
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    Apropo, velmi doporučuju detailního anglického průvodce, co jsme si obědnali z
    anglie (došel za 6 dní), asi za 6 liber. Je tam zpousta nezbytných věcí, jako např. v které vesnici je pitná voda a kde ne, kde sou v městě razítka do Credenciálu, kolik je a kam vedou rozcestí (někdy se původní cesta překrývá s dálnicí proto je možnost jít třeba delší, ale zajímavější úsek), a také kolik je v dané vesnici obchodů, kolik míst v ubytovně, její otevírací doba, kdy je už plná atd atd. Jo, průvodnce je velmi lehkej:-)
    http://www.csj.org.uk/acatalog/The_CSJ_Bookshop_Pilgrim_Guides_to_Spain_23.html
    celkově http://www.csj.org.uk/ je dost fundovaný odkaz.
    SOLIVAGANT
    SOLIVAGANT --- ---
    zdravim vás poutníci, Buen Camino:-). šel sem francouzkou cestu ze St. Jean Pied De Port až na Finisteru, přes Burgos, Leon, Astorgu, Santiago až k oceánu teď v létě s dvěma kamarády. 17.7.-31.08.07. Dohr. 900 Km. Spaní pouze pod širákem, očista v studené vodě, drsná krásná dřina. Pár fotek - mám jich mnohem více, tohle jen ochutnávka:
    http://solivagant.rajce.idnes.cz/Santiago07/
    AETHER
    AETHER --- ---
    ty cesty jsou videt na tomhle linku http://www.santiago-compostela.net/

a tady jsou take zajimave informace http://www.caminodesantiago.me.uk/caminomaps.html

GAABA
    GAABA --- ---
    Ja Camino nasla uplne nahodou, v 1 rano jsem vylezla na Santiagskem letisti a kdyz jsem chtela najit misto na spani nekde v krovi,tak me zastavili policajti a nechali me bejt z me nepochopitelneho duvodu a pak rano mi to doslo,ze jsem na Caminu:) tak jsem sla chvili v protismeru a apk se v Meride otocila a sla z5.cekala jsem totiz 5 dni nez se mi do Santiaga vrati kamaradka,tak jsem to takhle vyuzila a nelituju toho.

SVA: nekde u Biarritz ve Francii zacina jedna z cest,je to cca 780km,bude to nespis to,co rika MIGHT:
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    Pres Pyreneje jsem sel (ve dvou) pres Gavarnie a Ordesu. Pet dni bourky a mlhy, spanelsky mapy nic moc.. nakonec z toho bylo solidni navigacni cviceni s buzolou-
    REVAN
    REVAN --- ---
    MIGHT: Já jsem si, borec, vyrazil z Lourdes přes Pyreneje vlastní cestou, načež jsem tam ještě zabloudil :) Výsledek: přespával jsem ve své letní výbavě na nějaké dvoutisícovce (přespával, hmno, spíš jsem se klepal zimou a čekal na svítání :), a St. Jean Pied de port jsem nějak úplně minul. Napojil jsem se až v nějakém městečku, tuším Jaga? Ale Pyreneje jsou krásné, ty nádherné vodopády, průzračné potoky a svěží zeleň za to stála. To mluvím o francouzské straně. Zajímavý úkaz: od hraničního bodu ta zeleň končila a španělská strana byla červená, vysušená pustina :) Bylo dost zajímavé stát na tom hraničním bodě a porovnávat.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    REVAN: jj camino francés .. taky sem to šel když bylo vše uplně žlutý :) meseta žluto dole, modro nahoře :) ....
    SVA: Camino Norte začíná v Bilbau mám pocit asi 650km? a Camino francés v St. Jean Pied de port 800Km. Já šel z SJPDP a je to asi nejvíc klasická trasa ... První den na pyreneje mě trochu zabil sice, ale bylo to parádní :) ...
    REVAN
    REVAN --- ---
    SVA: Mně dali průkazku v prvním refugiu, kde jsem přespával - ani jsem nevěděl, že nějaká existuje :). Nevím, jestli je mají ve všech refugiích, ale v těch ne úplně malých určitě (a myslím, že asi ve všech). A tuším, že je také mají v poutních zastávkách, kde dávají razítka - různé katedrály, kostely, apod.
    Já tam zas tak moc razítek nemám ;), přespával jsem většinou pod širákem.

Když jsem měl camino za sebou, stavil jsem se u moře - a našel jsem v něm krásnou mušli, přesně tu poutnickou :-) To je potom daleko silnější vzpomínka než razítka v průkazce.

A tak mně napadá, že mám vlastně doma ještě mapy z té pouti.....
    SVA
    SVA --- ---
    ja to chci jit letos taky buhuzel mam na to cas leda o prazdninach, takze bych rada sla spis pres hory..zda se mi ze je to ta severni cesta, ale defakto nic nevim, ..ani jak je to s prukazkami do kterych budu dostavat razitka, kde je dostanu, v prvni ubytovne?
    REVAN
    REVAN --- ---
    Já jsem šel tu jižnější hlavní ze dvou cest, nevím jak se jmenuje. Nešla ani tak po asfaltce, jako spíš dloooooouhými lány polí, kde nebyl ani strom kam se schovat do stínu - jako na tom obrázku v záhlaví, jen barvy naprosto nesouhlasí :) Šel jsem z Lourdes, kde jsem si vyšlápl vlastní cestu přes Pyreneje, což jsou ovšem nádherné hory, které stojí za to.
    Osobně jsem neměl rád všechny ty běžce, vytrvalostní chodce, cyklisty, a podobné sportovce - podle mne na poutní cestě nemají co dělat. Ti si mohou jít sportovat kamkoli jinam. Uznávám camino jen pro poutníky, ať už je jejich důvod religiózní nebo sebepoznávací. Camino není sport a neměl by být.
    Jednoznačně platí rovnice, že čím blíže k Santiagu, tím více lidí. A roste to téměř exponencielně.
    Moc se mi líbilo, že jako poutníka vás mají místní v úctě :) Chovají se k vám tak a vždycky vyjdou vstříc.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    SVEJK: jestli sem neco nesnášel tak cyklisty, kteří to valí v 10ti lidech po originalni ceste ktera je uzoucka akorat na cloveka a nemuzou jet po silnici 5m vedle, rvou hulakaj, nedekujou kdyz nekdo uhne.... No ale nic proti gustu :) ...
    SVEJK
    SVEJK --- ---
    to si chi dat na kole:)
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    OOM: Camino Norte si plánuju na další rok, co sem se tenhle rok bavil s lidma co šli tak říkali, že cesta je skoro pořád okolo asfaltek a že to neni nic moc. Primitivo je dobré, ale to je jen kousek - návaznej vlastně přes Camino Norte z ovidea na Camino francés do Palas de rei ... Já na druhou stranu sem si na lidi tolik nestěžoval, pokud člověk nevyráží ve stejnou dobu jak všichni a nenocuje ve všech provařených místech může se mu i na camino frances stát že bude v albergue sám :) - jako já ... Nejhorší ovšem posledních 100Km - docela štrůdl :) ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam