• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VESTIGIA: nas jednou vyhmatli na GR na Malorce, spaly jsme pred prespavaci boudou, co byla zamcena…ukecaly jsme to, ale zadna puma.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    FRDK: a v Portuglasku i Španělsku jsou zakázané pláže, zbytek nevím. Čerpala jsem jen z různých skupin na FCB, kde o tom lidi psali. V tom odkazu od Ultreia se zmiňuje právě ten problém, že místní nejsou nadšeni, když jim bivakuje x lidí týdně na jejich soukromém pozemku.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    FRDK: https://www.hanibal.cz/clanek/16764/prespavani-v-ceskych-horach-nocovani-nebo-taboreni/

Osobně mám zkušenost s noční přepadovkou od ochranářů (pokutu jsme nedostali, ukecali jsme to, ale příjemní teda nebyli). Konkrétně v Českém ráji, na Křivoklátsku a v Jeseníkách. A to jsme spali jen ve spacáku pod stromem. Žádný oheň.
    V Národních parcích se to nesmí vůbec, od toho jsou tam různá nouzová nocoviště, nebo útulny.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: Ja akurat pred tyzdnom zistila, ze existuje a rozmyslam nad nou mozno ako dalsou.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    FRDK: protoze vetsina cesty jde pres soukrome pozemky, nebo je to regulovane oblasti, statem. Wild camping je no go, nektere utulky maji zahrady, kde po domluve muzes, popr po domluve s majitelem pozemku.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Prosím vás - odkud berete tu informaci, že bivakovat se nesmí? To tady fakt slyším prvně. Vždyť spát pod širákem se běžně může i v národních parcích a CHKO a podobně, proč by se zrovna na caminech nesmělo? Nějaký odkaz? Marně gůglím...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VESTIGIA: nesla to id feferonie?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    GRANTORINO: vsak tam pisu i o zkusenostech a odvaze.. ja ji nemam. Bala jsem se spat sama venku, kde to neznam a oficialne se to nesmi. 💁🏻‍♀️
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Mohla bych se tu zeptat na trochu jinou cestu, a to Fisherman's trail (Rota Vicentina)? Šel jste to někdo? Mám to v plánu na příští jaro, tak budu ráda za sdílení zkušeností. Nenašla jsem na Nyxu žádné auditko, kam bych mohla dotaz poslat :-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: hele jednak jsem to střídala s alberqy, ale jako ta pláštěnka byla taková ta velká kvalitní pončo, pod to se schová všechno, určitě jsem občas měla promočené věci, ale byl červenec, takže na tom severu u moře a potom vnitrozemí se střídalo hodně slunečno a vysoké teploty s občasným deštěm a mlhou. Takže jsem nosila obyčejný trekový sandále nejvíc za 400,- (ty šli teda po caminu úplně rozpadlé do popelnice), po ránu s nějakýma lehkýma trekovýma botama do mokré trávy, když bylo mokro. Jako dalo se, ale byl to občas hodně freestyle a nepohodlí, neříkám, ale vždycky to nakonec uschlo :) a část oblečení jsem nakonec opravdu na konci spálila v ohni, překvapilo mne, jak rychle to hořelo...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: a kdyz treba byly bourky a celou noc prselo? ja si to moc aspon bez tarpu neumim predstavit.. tyden v desti treba chodit a spat jen pod kusek igelitu tak to musi byt vse promocene, ne?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ACIDQA: speciální vybavení na spaní venku byl spacák, karimatka a pláštěnka přes sebe :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRDK: to prece nevadi... ja bych byla rada kdybys to taky napsal.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Viete niekto, ktora z ciest sa da ist v zime, ked je sneh?
    FRDK
    FRDK --- ---
    TRAMEK: A pokaždé Francés? Bo tam už je toho národa fakt fest. Na Primitivu nebo del Norte byla v tomto ohledu o dost příznivější situace. A jsou i další - Inglés, de Madrid, Sanabrés, via de la Plata...
    Mě by do budoucna třeba lákalo zkombinovat camina Lebaniego, Vadiniense, san Salvador a do Santiaga pak z Ovieda po Primitivu, to bych si klidně dal znovu, těma horama to bylo fajn.

The Most Spectacular Variant of the Camino del Norte - The Camino Lebaniego 2024
    https://youtu.be/q6Y41JWTYZc?feature=shared

Most Spectacular Camino Primitivo Alternative - The Camino Vadiniense - Camino del Norte Variant
    https://youtu.be/7DKBAmRE0nU?feature=shared

Camino Lebaniego+Ruta Vadiniense, S Vicente B-Mansilla M-León-09-2015.
    https://youtu.be/4ckRuzh5m7A?feature=shared

...atd.
    TRAMEK
    TRAMEK --- ---
    S tim spanim ve Spanelsku je to vselijake. Ja sel petkrat z poslednich sesti let. Spani jsem vzdy kombinoval. Prevazne jsem spal venku ve stanu, ale rad jsem zasel i do albergue. Pokecat s ostatnima, co člověk zna z cesty, i s temi, co jsem nevidel. Ty jednotlive pribehy kazdeho na ceste me vzdy strasne zajimaly a bavily. Kazdopadne ve Spanelsku se stanovat smi jen v kempech, ale toleruje se to. Vzdy jsem zalezl nekam mimo cestu a problem nebyl. Jsem trochu asocial, ale ve finale jsem rad popovidal s lidmi, kteri sli stejnou trasu. Posledni roky ale poutniku razantne pribyva. Loni jsem z toho byl uz vylozene otravenej a ani jsem se nechtel moc bavit s ostatnimi. Kazdopadne camino je srdcovka, na kterou se budu vracet, ackoliv si od ni ted dam chvili pokoj.
    FRDK
    FRDK --- ---
    KRISKA: Právě, už tak než sesmolim na mobilu jeden příspěvek, tady jich deset přibude a už se mluví úplně o něčem jiném :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KRISKA: Ja ked je toho vela, tak pride shutdown a prestanem rozpravat uplne. Coz ale ked som sama a nie je na vyber, nejak este prekonam. A potom niekde v tichosti vecer sama chcipnem. :)

Spala som v par hosteloch, kde sa vecer ludia bavili spolocne na dvorecku, ale ja od nich uz po celom dni proste utekala. Jako dufam, ze to nabuduce bude zas o kusok lepsie. Ale presne, ta predstava 40 ludi v jednej miestnosti ma fakt hodne desi. Tam sa proste neschovas pred nikym a pred nicim.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRDK: tak to muzes nadatlovat, ja si to s chuti prectu akorat kvuli vam ponocuju:D jak to musim precist vse:D (fakt moc rada!) a rano vstavat ve 4 bude bolet:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SHARKIE: dekuju, ja se nekdy po 20. naucila mluvit s lidma ale je to tak strasne vycerpavaji, a navic se to poslednich 5 let viditelne zhorsuje, takze zachvaty castejc a horsi... (taky pas). to spani na ubytovnach bych dala kdyby nas na prostoru pro 40 bylo 10, ale ne kdyz je tam 40 lidi a vsichni hluci, mluvi, dychaj, existujou, pipaj mobilama, sviti, vrzou, smrdi (vonavky, deodoranty,aromaticky jidla a kremy)...

zivot mezi lidma boli, i kdyz je svym zpusobem zajimavej a plno tech lidi je hrozne inspirativni, tak to proste "kurevsky boli" ta jejich pritomnost, i kdyz jen mlci a dychaj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam