• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    Camino de Santiago

rozbalit záhlaví
    FRDK
    FRDK --- ---
    TRAMEK: Je to naprosto srozumitelné :-)
    Taky jsem asociál, ale na mém caminu jsem si samoty až vlastně do Le Pu ve Francii užil dost a pak ve Španělsku jsem už byl vyloženě lačný po společnosti těch ostatních poutníků a třeba se i trochu sblížit a vyslechnout si jejich motivace k cestě a pocity z ní a v několika případech se mi to i povedlo to vzájemné sdílení pak bylo... no hodně intenzivní.
    No jo, ono se to potom v té Arzui a Melide všechno sbíhá ty trasy, navic kupa Španělů taky vyráží ze Sarrii pro compostelu za ušlých nebo ujitých? Ujdených??:) sto kilometrů, na ty jsou pak nevrlí všici, co už putují měsíc nebo i vice z Saint Jean, San Sebastianu Ci Bayonne nebo z domova a tak, žejo, ten závěr pouti je takový zahořklý nebo jak to říct, píše o tom právě i ten níž zmiňovaný Zibura. Já jsem to poprvé na tom kole až tak nevnímal, když bylo na můj vkus lidí hodně, prostě jsem někde prozevlil dopoledne a pak už byla většina někde zalezlých a stezka byla má :)
    TRAMEK
    TRAMEK --- ---
    FRDK: ja to napsal asi spatne 🙂. Otravenost z poutniku jsem mel vylozene loni. Jinak ty cesty roky predtim byly skvele. Lidi jsem potkaval a bylo to fajn. Del Norte bylo paradni a byl jsem ve finale rad, ze jsem nekoho potkal a mohl pokecat. Az od Arzui to byla dalnice, ale to jsem "probehl" do Santiaga. A treba na Norte jsem potkal dvojici Cesek a bylo to to nejlepsi, co me tam potkalo. Ale kazdy to vnima jinak. Ja nejsem extra komunikativni a lidi mi ve finale vadi, ale pocitil jsem tu nechut az loni, ostatni roky predtim pro me byly skvele a cesta byla zazitek s poznanim novych lidi. Z kazde cesty mam cca 2-3 lidi, na ktere nezapomenu a s valnou vetsinou jsme v kontaktu i po tech letech. Promin jestli pisu nesrozumitelne, ale je pul treti a mam tri piva v sobe 😁
    FRDK
    FRDK --- ---
    TRAMEK: Aha, dobrý. A všude jsi vnímal jako že už lidí moc, jo? No já jsem třeba to del Norte jel v protisměru a ještě k tomu na kole, takže jsem byl de facto furt sám a poutníky jsem potkával hlavně na nějakých pointech jako u kostelů nebo v albergue a podobně, tak mi to tak nepřipadlo a Primitivo jsem šel pěšky a třeba přes Hospitales nebo kolem přehrady de Salime i další úseky jsem šel zcela sám, tam mi to přišlo úplně v pohodě, na to, že to bylo uprostřed sezóny. A na Muxíu a Finisterre už přece taky zdaleka nejdou davy, ne?
    No a Português a Češi - to je úplně jasné, u nás to je vyhlášená a oblíbená trasa, já jsem potkal našince dvakrát - v Santiagu v albergue matku s dcerou (dokonce krajanky z Ostravy) a podruhé manželský pár právě v Portugalsku. Když jsem jim řekl že jsem přijel na kole z domova, hned se se mnou chtěli fotit :-D
    Však ta oblíbenost je zřejmá i zde v auditku, že holky..? ;)
    Ty Pyreneje Ti závidím, letos nepojedu nikam, budu doma sedět (respektive v práci a na baráku) ale snad se někdy v příštích letech, až přišetřím, ještě i na to camino vrátim...
    TRAMEK
    TRAMEK --- ---
    FRDK: Frances jsem nesel. Dvakrat del Norte, jednou potugalskou cestu. Tam me hrozne stvalo to, na kolik cechu jsem narazel pocas cesty. A dvakrat jsem vyrazil z Bilbaa na Primitivo. Vzdy jsem to zakoncil cestou na Muxii a Fisterru. Letos jdu prechod Pyreneji, ale na cds se zcela jiste vratim, ale letos me to proste netahne 😔.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    FRDK: jo, asi je to o štěstí. Hodně lidem to projde v pohodě. Já už to teď riskovat nechci, byť mě sere, že dobám pohodových vandrů, kdy jsme sebou plácli večer pod stromem, nebo na pláži, tím tak nějak odzvonilo :-)
    FRDK
    FRDK --- ---
    Tyve já jsem i v tom Portugalsku týden chrápal po plážích a cajk 🤔
    A i potom na del Norte.
    No ještě že jsem to nevěděl.
    VESTIGIA: Mno, tak to mám štěstí, v životě jsem s tím neměl problém. Akorát jednou ve Slovinsku pod Alpama jsme platili, ale to jsme si naběhli sami, chrápali jsme vedle auta na profláklém místě, kde to každý den pod ránem jezdil kontrolovat chlapík z Redarstva. Napříště už jsem se i přímo v horách trochu schoval a v klidu :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRDK: Je to informacia, ktoru som dostala od X ludi tam aj online, behom tych 2 rokov. Ale neoverovala som ju dokladnejsie, pretoze sa ma netykala. Kazdopadne kazdy hovoril, ze sa to nejak plus minus toleruje. O tom Portugalsku som to myslim videla aj na nejakom oficialnejsom zdroji, ale uz neviem kde.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VESTIGIA: nas jednou vyhmatli na GR na Malorce, spaly jsme pred prespavaci boudou, co byla zamcena…ukecaly jsme to, ale zadna puma.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    FRDK: a v Portuglasku i Španělsku jsou zakázané pláže, zbytek nevím. Čerpala jsem jen z různých skupin na FCB, kde o tom lidi psali. V tom odkazu od Ultreia se zmiňuje právě ten problém, že místní nejsou nadšeni, když jim bivakuje x lidí týdně na jejich soukromém pozemku.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    FRDK: https://www.hanibal.cz/clanek/16764/prespavani-v-ceskych-horach-nocovani-nebo-taboreni/

Osobně mám zkušenost s noční přepadovkou od ochranářů (pokutu jsme nedostali, ukecali jsme to, ale příjemní teda nebyli). Konkrétně v Českém ráji, na Křivoklátsku a v Jeseníkách. A to jsme spali jen ve spacáku pod stromem. Žádný oheň.
    V Národních parcích se to nesmí vůbec, od toho jsou tam různá nouzová nocoviště, nebo útulny.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: Ja akurat pred tyzdnom zistila, ze existuje a rozmyslam nad nou mozno ako dalsou.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    FRDK: protoze vetsina cesty jde pres soukrome pozemky, nebo je to regulovane oblasti, statem. Wild camping je no go, nektere utulky maji zahrady, kde po domluve muzes, popr po domluve s majitelem pozemku.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Prosím vás - odkud berete tu informaci, že bivakovat se nesmí? To tady fakt slyším prvně. Vždyť spát pod širákem se běžně může i v národních parcích a CHKO a podobně, proč by se zrovna na caminech nesmělo? Nějaký odkaz? Marně gůglím...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VESTIGIA: nesla to id feferonie?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    GRANTORINO: vsak tam pisu i o zkusenostech a odvaze.. ja ji nemam. Bala jsem se spat sama venku, kde to neznam a oficialne se to nesmi. 💁🏻‍♀️
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Mohla bych se tu zeptat na trochu jinou cestu, a to Fisherman's trail (Rota Vicentina)? Šel jste to někdo? Mám to v plánu na příští jaro, tak budu ráda za sdílení zkušeností. Nenašla jsem na Nyxu žádné auditko, kam bych mohla dotaz poslat :-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: hele jednak jsem to střídala s alberqy, ale jako ta pláštěnka byla taková ta velká kvalitní pončo, pod to se schová všechno, určitě jsem občas měla promočené věci, ale byl červenec, takže na tom severu u moře a potom vnitrozemí se střídalo hodně slunečno a vysoké teploty s občasným deštěm a mlhou. Takže jsem nosila obyčejný trekový sandále nejvíc za 400,- (ty šli teda po caminu úplně rozpadlé do popelnice), po ránu s nějakýma lehkýma trekovýma botama do mokré trávy, když bylo mokro. Jako dalo se, ale byl to občas hodně freestyle a nepohodlí, neříkám, ale vždycky to nakonec uschlo :) a část oblečení jsem nakonec opravdu na konci spálila v ohni, překvapilo mne, jak rychle to hořelo...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: a kdyz treba byly bourky a celou noc prselo? ja si to moc aspon bez tarpu neumim predstavit.. tyden v desti treba chodit a spat jen pod kusek igelitu tak to musi byt vse promocene, ne?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ACIDQA: speciální vybavení na spaní venku byl spacák, karimatka a pláštěnka přes sebe :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FRDK: to prece nevadi... ja bych byla rada kdybys to taky napsal.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Viete niekto, ktora z ciest sa da ist v zime, ked je sneh?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam