VLADUSKA - moje zkušenost se smrádkem:
samečci smrdinkají o něco víc, samičky míň. Ale hodně je to o tom, jak moc dodržuješ "hygienu".
Koupání - s tím bych to nepřeháněla - freťulkám to moc dobře nedělá, ale...
Fretky smrdinkají minimálně když:
denně (min. 2x - ráno a večer) jim vyčistíš záchůdek
jednou týdně vyčistíš klec a vypereš věci co tam mají (my pereme všechny hamaky a pelíšky a občas i plyšáky).
K Tvému příspěvku: VLADUSKA --- --- 14:16:39 9.11.2008No, to je ten problém... Naši by asi nebyli nadšený. :o) Ale zas je fakt, že bych to vyřešila třeba tak, že dám klíče od bytu kámošce, aby ho občas vypustila.
Třeba by ses divila - naši se taky ofrňovali, že si budeme pořizovat fretky, ale přece jen už u nich dost let nebydlím. Zvykala jsem je na holky odmalička a zamilovali si je tak, že pak už není problém jim je strčit, kdybych jela na dovču (jenže já jsem workoholik a mimo do budoucna plánované svatební cestě o žádném delším výletu bez fretek neuvažujeme)
Náročnost - rozhodně (až na venčení) mi přijdou trochu náročnější jak pes nebo kočka. Není to zvíře kterému by se člověk mohl nevěnovat. Když si fretku pořizuješ, chce to zabezpečit celý byt. I tak je potřeba je raději hlídat - nikdy nevíš co vyvede. Fretky jsou děsní lupmpíci a hlavně neskuteční zloději :-D Každá díra co je větší jak 3 cm musí být zacpána a zajištěna. Náročná je i výchova fretky pokud ji chceš mazlivou. To popíšu níž.
Procházky - není problém venčit, jen fretky nejsou psi a nepůjdou za Tebou. Ono to naučit jde, ale chce to časté procházky a hodně trpělivosti - to ostatně chce s fretkou ve všem. Trpělivost je asi to hlavní pro majitele těchto bestijek. Když ale jdeš, tak správnej postrojek a neustále pod dohledem a na vodítku (bez něj NIKDY i kdyby se Ti freťule zdála sebeposlušnější a sebevychovanější). V obdobích klíšťat pořídit na procházky protiklíštěcí preparát (Stronghold).
Mazlivost - fretky jsou a nejsou mazlivé. Hlavně je to o výchově a povaze každé fretky. Přítelova fretka (máme je tak pěkně "rozdělené") se pomazlit nechá max. když je k smrti unavená, ale jinak ani náhodou. Moje freťule je můj milovaný mazlíček a nechá si líbit úplně všechno. Na druhou stranu ale k přítelovi se chová jako k cizímu :-D On něj se nechá chytit, pohladit, pak ho hryzne a odejde :-)))
Jména - naše fretky se jmenují Kamiko (to je ta šampaňka) a Bishou Itachi (moje tchořinka - v překladu z japonštiny by se to dalo volně přeložit jako usměvavý tchoř)