• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    Máte jednu z těchto nemocí vy nebo někdo ve vašem okolí? Změnilo vám to život? A pokud ano, tak jak moc? Podělte se o zkušenosti, informace. A pokud si chcete postežovat, tak také neváhejte. Netoleruji zde pouze jedinou věc a to jakékoliv navážení se do lidí.

    užitečné odkazy:
    http://www.crohn.cz/
    http://www.cgs-cls.cz/cps/rde/xchg/cgscls/xsl/index_21159.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Crohnova_choroba
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    DJFRACTAL: Díky moc, stránky jsem neznala a vypadají výtečně :-) Aplikace zní velmi užitečně. A to s těmi ořechy je zajímavé. Pomazánky mi podle všeho nevadí (tedy... 100% kešu mi nevadí), ale nerada bych to pokoušela, to je jasné - jenže jsem ve fázi "nemůžu nic" a tak bych se zároveň něčeho nerada vzdávala zbytečně :-))
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    SARGO: nevím, nejlepší výsledky u lidi s UC a Chronem co znám, a není jich málo, má FODMAP dieta, která bohužel ořechy ve větších množstvích vylučuje

    Co je to low-fodmap dieta? | Lowfodmapdieta.cz
    https://lowfodmapdieta.cz/low-fodmap-dieta/

    Existují i aplikace, které ti to pomůžou hlídat, třeba FODMAP A to Z

    Některé fodmap návody si trochu protiřečí, nebo se vzájemně vylučují v případě některých surovin. To je způsobeno tím, že v různých biotopech/zemích, díky jinému slunci, teplotě atd. mají suroviny různě zastoupené živiny a stopové prvky, nebo se liší ve vypěstované variantě.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Prosím pěkně, mám technickou otázku.
    Předpokládám, že se všechna taková ta rostlinná mléka - ovesné, mandlové - počítají jako bezezbytková a jen doufám, že v tom není nějaký chyták. Ale co ořechové pomazánky, takové to rozmixované kešu a podobně?
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, je tu nekdo se zkracenym tlusty strevem nebo pouchem? Je docela pravdepofobny, ze budu muset na chirurgii, tak bych rad vedel nejaky detaily. Diky!
    VOD_KA
    VOD_KA --- ---
    Ahoj, zbylo mi asi 10 baleni klizmat Asacol a Entikort. Nevyuzije nekdo, nez to vratim do lekarny?
    Kdyztak posta.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    Jste tu někdo na biologické léčbě (já Crohn + Remsima) a máte od té doby problém s polykáním stravy? Nevím jestli to spolu souvisí, ale mám poslední rok a půl dost problém se normálně najíst.
    POOKA
    POOKA --- ---
    Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s emigrací a Crohnem? Nabízí se mi příležitost ke stěhování ať už do Londýna nebo do Toronta, ale nikde se mi nedaří najít informace o tom, jak bude reagovat tamní zdravotnictví na chorobu, kterou si přivezu s sebou. V případě Toronta teď nemám na mysli získání víza, to může být další problém, ale celkem bezvýznamný, jestli se tam vůbec nedostanu k lékům, případně k biologické léčbě.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MONROE: No nakonec se to nepotvrdilo, tak mi to zase vysadil. Ale diky za info, budu na to davat pozor, kdyz se to bude opakovat.

    Pred 10 dny jsem dostal poprve Prednison, ale taky to nejak extra nezabira. Nemelo by to fungovat hned? Chodim uz 2 mesice 6x denne, s krvi. Jsou nejaky jiny kortikoidy? Nebo jak to jde dal? Imuran? Takhle blbe mi jeste nebylo, poslednich 8 let jsem si vystacil s asacolem a pentasou...

    Nejhorsi je, ze jsme se prestehovali do Nemecka a tady maj jiny leky, ktery mi asi nesedej, nebo ja nevim.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, nemate nekdo zkusenosti s klostritidou (clostridium difficile). Jak dlouho to muze trvat? Je tezky se z toho dostat? Mam na to Metronidazol, ale po necelym tydnu zadny zlepseni. Z relapsu mi to preslo rovnou do tyhle podivnosti...
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    Diky moc vcem za reakce, po nasazeni leky vse ustupuje jako mavnutim kouzelneho proutku a jsem zvedava na ty vedlejsi ucinky. Zkousime tu bezzbytkovou, taky varenou zeleninu, kure, rybu, polivky. Nikdy mi neprislo, ze by mel nejake vyrazne reakce na nejake jidlo, ci piti - krome piva :).
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    7FLAMES: vlastne souhlasim s tim, co pises:) kdyz mi bylo blbe, tak jsem si cerstvou zeleninu dala jednou, coz se pro mne stalo jasnym varovanim, ze priste pri relapsu si ji nedam. jinak na raw jsem ja osobne fungovala nekolik mesicu a bylo mi moc dobre, je to ale dost individualni a jak jsem psala niz, byl to muj osobni pokus. nedovolila bych si to nekomu doporucovat, je to na vlastnim povazeni, stejne jako kazde dalsi konkretni stravovani. v tom je imho uskali techto nemoci, a to, ze prakticky neexistuje jedna spravna dieta (krome bezezbytkove, ale tu bych osobne dlouhodobe drzet ani nechtela). kazdy si musi prijit sam na to, co mu dela a nedela zle... mne konkretne treba smetana, cesnek, a dalsi. raw strava byl muj experiment a zkusenost s nim jsem mela dobrou, telo pri teto strave funguje jinak. na zimu bych ji ani nedoporucovala.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    OFFINKAA: Já mám ulcerozní kolitidu. Kortikoidy (Medrol) mi zatím zabraly vždy v relapsu, někdy víc někdy míň. Obecně je to ale sračka, kterou není dobré se dlouhodobě cpát. Kromě oteklosti, třesu rukou, loupání kůže a podobných 'drobností' jsem ale větší problémy neměl. Určitě ne nadváhu.
    Když je relaps (průser), tak je potřeba střevo co nejvíc šetřit a pak je nejlepší jíst jen vařenou kašovitou stravu. Určitě bez slupek, semínek apod.
    Když je remise (pohoda), tak můžu skoro všechno bez omezení.
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    Priteli zjistili Crohna, tak ted zjistuju, co mam vlastne varit a nakupovat a mam v toho trosku gulas. Nekde pisou - vyradit gluten, nekde vyradit mlecne vyrobky, urcite ne cerstvou zeleninu a ovoce, ale tady pisete, ze jedete na raw. Vyvarovat se cerstve zeleniny, smezenin a sladkeho jsem cetla asi nejvic. Je to vylozene tak individualni, ze se to musi vsechno otestovat?
    Nemate nejaky tip na web s recepty?
    Zkousel nekdo na lecbu THC a jake mate zkusenosti s kortikoidy? Dekuji za jakekoliv info predem.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    VERKULENT
    VERKULENT --- ---
    CHARVYBURGER: Ta mouka je myslím jedním z viníků takže u ní jsem už začala, mastného se taky snažím vyvarovat a s tím cukrem jsem taky opatrná, stejně jako se solí. Tak uvidíme! Každopádně děkuju
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Je krasne videt, jak kazdemu dela blbe neco jineho :D Ja varim casto lusteniny a pouzivam i indicke koreni a je to v pohode. Jinak na tu mouku mam taky podezreni, hlavne kdyz snim nejak vic peciva, tak je zle. To maso nemuzu vubec posoudit, uz ho nejim par let...

    Kdyz jsme tady rozjeli tu debatu... Tak mam taky jednu otazku, mel jste nekdo snizene hodnoty b12? Docela casto premyslim nad tim, nakolik za to muze crohn a nakolik moje (vegan) strava. Vetsinou suplementuju, ale mela jsem obdobi letos na jare, kdy jsem byla prevazne na raw strave, doplnky nebrala zadne a b12 jsem mela v dobrych hodnotach. Nutno jeste dodat, ze jsem byla takrka po celou dobu bez priznaku.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    VERKULENT: Mastne veci nedavam, naopak dobre maso neni problem. Docela mi pomohlo se zdrzet bile mouky, co to jde. Curry a vubec jakekoli koreni z Asie taky nepripada v uvahu. A pak takova ta klasika jako zadny pridany cukr. Z pocatku se nektere veci zdaji jako scifi, ale treba ten cukr si nemuzu vynachvalit, vubec nemam chut pres den na sladke, krasne se to vyrovnava. Drzim palce, je to casto o celkovym zprehazeni jidelnicku a nejde to vzdycky samo. Me treba pomohlo prestehovani.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    ja zas treba vubec nemuzu lusteniny a mastne veci jsou take smrtelne. S prichazejici zimou prestavam zvladat cerstvou zeleninu.
    VERKULENT
    VERKULENT --- ---
    ABAYO: To jsem si myslela :) Děkuju - já mám podezření ohledně pečiva, syrové zeleniny (hlavně paprika) a u těch mléčných výrobků je to různé. Poslední měsíce mívám křeče skoro každý den a střídají se mi střevní potíže, skoro jakoby se domluvily kdo kdy bude mít směnu. Většinou mají dvoudenní turnusy a mezitím mám tak den relativně klid...
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    VERKULENT: Tohle je podle mne dost individualni a nevyhoda techto nemoci je prave nejednotna dieta, ktera se prakticky neda nejak univerzalne doporucit... Takze metoda pokus omyl. Ja po letech zjistila, ze mi to slusne rozjizdi cesnek (ale jako koreni ne), mlecny vyrobky jak ktery (kousek mozzarely vyjimecne je ok, vetsi kus hermelinu prusvih, smetana je na nejvyssim stupni nebezpeci, maso nejim)... Ale opravdu tezko radit, zalezi taky jak ti zrovna je...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam