• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: hulis?
    SIN
    SIN --- ---
    Od 1997 abstinent (kromě skleničky piva po obědě nebo alkoholu v jídle) Poslední dva roky po TX jater, přímo nařízeno ;)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    POOKA: tak ja k te vetsine nepatrim.. Diky crohnovi jsem pres pul roku vubec nepila, pac i male mnozstvi alkoholu bylo temer vrazedne.. Ale kdyz jsou obdobi klidu,tak se alkoholu nebranim..Vim, ze vino mi nedela dobre, tak jsem ho vyskrtla a tvrdej taky piju s mirou.. Aler cele to mam o kompromisu, kdyz je mi dobre, tak si dopravam, kdyz zacinam citit,ze by nemuselo byt dobre, tak to radeji nehrotim a abstinuju.
    Horsi je to s kocovinama, v poslednich mesicich se do razantne zhorsilo. Staci 2,3 pivka a ikdyz dostatecne spim,tak rano neni dobry. Byva mi jak po smrsti panaku a srovna se to az o den pozdeji... Nevim cim to je, jestli se tim nacita unava z prace nebo co,ale je to dost pekelne.. Takze se snazim krotit, protoze uz kdyz piju prvni pivko,tak me hloda v hlave jaky bude druhy den rano..Fuj
    POOKA
    POOKA --- ---
    TECZKA: no vidis, nejake to pivo mi pripomina otazku... co vy, Crohn a alkohol?
    Co jsem zatim slysel, tak vetsina lidi rika, ze nevadi vubec a muzou chlastat jak chtej... Moje zkusenost je takova, ze mi alkohol nikdy nevadil az do minulyho podzimu, kdy jsem po jedny kalbe skoncil v nemocnici na kapackach. Pak jsem dlouho nepil a zacal se opatrne rozkoukavat zase az v poslednich dnech, jelikoz uz jsem zase jen na Pentase... zatim z toho byly jen normalni kocoviny, a rozhazenej zaludek, jako vzdy... tak nevim, nechci se alkoholu vzdavat, protoze "chlast je slast", zas se ale nechci vracet do nemocnice...
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    ja se citim skvele ted, akorat nevim, jestli to neni tim, ze mi zvedli davku antidepresiv.
    ale pravda, ze slunce je nejlepsi lekar! sunce a nejake to pivo.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    POOKA: vidim to stejne:)... ikdyz teda letos me po letech zas pekne trapi astma, takze klid od strev kompenzuje zas neco jinyho:-D
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Já od tý doby co sem kost a kůže změny teploty vnímám celkem brutálně, dřív sem na žádný čepice, rukavice a šáli nebyl a stejně tak sem to horko moh vydržet, teď utíkám kam se dá..
    SIN
    SIN --- ---
    POOKA: Tak to ti přeju! Ono to působí na trochu každýho - že vykoukne sluníčko a je veselejc a tak. Na druhou stranu je vidět, že na každýho působí různý věci jinak (proto taky ten "nespecifikovanej" problém ve střevě). Já navíc díky práškům ne sluníčko "nesmim".
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: ja osobne cejtim, jak mi to horko vylozene pomaha... kdyby takhle bylo celej rok, asi mi pan Crohn tolik neprekazi... a i kdyby to byl jen placebo efekt, diky za nej:)
    SIN
    SIN --- ---
    Tak co jak se máte? Je vám hic co? Mě je jako sviň :) Nejradši bych se odstěhoval na sever. Ještě víc mě to vyčerpává, i když na druhou stranu se cítím lepší - i když nevím čím to je. Možná strachy z roční kolono co mě čeká :/

    Poptával jsem se na ty psychology - bylo mi řečeno, že se tim bohužel nechce nikdo zabývat protože je to úmorná práce na dlouho, často se ty pacienty nepodaří vyvést z toho bludnýho kruhu: špatná nálada > horší nemoc > ještě horší nálada > atd...

    Velmi je přínosná totální ale totální změna života - když ten dotyčnej jde zatim co skutečně chce, aniž by se zatěžoval tim co ho trápí a pochyboval o sobě. Právě nejtěžší na tom je to odhodlání a vykonání toho rozhodujícího kroku. Takže já tu můžu krásně psát, ale důležitý něco pro sebe i udělat.

    POOKA
    POOKA --- ---
    HORKY_KAFE: byvaj tam dva cokoladovy, jeden karamel, jeden tropic a dva bez prichuti... mne na tom nejvic vadi ty neochuceny, ktery fakt samotny nemuzu, ty ostatni jsou vic nez fajn.

    RUTHAN: tekuta strava se doporucuje pri min akutnich zachvatech, prave proto, aby to strevo aspon nejak pracovalo. To, o cem mluvis ty, je podle me spis zalezitost zaludku, z dvanactniku uz do streva tece prevazne tekuta smes.

    SIN: delaji se i nutridrinky s vlakninou, ktery podle me uz zcela nahradi normalni jidlo... v mym pripade ale nepouztelny, protoze mam vicemene bezezbytkovou dietu narizenou permanentne :\
    SIN
    SIN --- ---
    Já jsem viděl v lekárně i rozbalený, že sis moh nabrat třeba 3 čokoládový, ještě ty karamelový ujdou. :)

    Tahle strava (malý nutridrinky a velký 1l) + ještě třeba bílkoviny v prášku (http://www.lekarna.cz/protifar-1x225gm-prasek-pro-roztok/) se používá hlavně když je ten zánět aktivní, aby se střevo nenamáhalo. Když teda nesotaneš rovnou kapačky.

    Jinak prý pro správný zažívání zdravýho střeva jsou důležitý vlákniny a i třeba luštěniny, který provedou se střevem asi to samý jako takovej ten válcovej kartáč na sklenice - vyčistí a namasírujou (prokrví?). :) Což je pro zanícený a krvácející střevo krajně nevhodný a nebezpečný.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    POOKA: Za těch 170 bych snad do toho i šel.. Jinak je to když by člověk nejed klasický jídlo, uleví se těm vnitřnostem a vylepší se a nebo ještě více zlenivý a poté co si zase člověk dá jídlo je to ještě horší?
    Jelikož se slyšel názor, že je lepší když se střevo namáhá..
    POOKA
    POOKA --- ---
    PAJOVA: co ja vim, tak mliko se nedoporucuje v akutni fazi, protoze muze byt naruseny vstrebavani laktozy, ale jinak se vysazuje jen, kdyz se objevi zahlenena stolice... ja jsem s nim nastesti nikdy problemy nemel.


    RUTHAN: to baleni 5+1 se da sehnat do 250,- kdyz ma clovek znamy v lekarne, tak i za 170,- ... a to uz je slusna cena za jidlo na den:)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jsou i nutridrinky bez mlíka, teda aspoň podle nápisu na balení..
    5-7 denně, jeden stával 4pětky.. to jsou 2-3kila denně za jídlo, to dám vpodstatě i teď..
    TECZKA
    TECZKA --- ---
    mliko sem mela taky zakazany, kdyz z tebe jde hlen, neni zorvna dobry jist neco, co zahlenuje organismus. (ja teda mlecny vyrobky vubec moc nejit, pac trpim anginama a tam mliko taky spis prihorsuje)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    POOKA: fakt? to je celkem zajimavy, protoze mlecne vyrobky mi zakazali vzdy jako prvni. Dostavali jsme rohlik, pul presnidavky a banan
    POOKA
    POOKA --- ---
    SIN: me drzeli v nemocnici tri tydny jen na kapackach a jogurtech, a sem tam bramborovy kasi, rohlik byl dort, ale nutridrink by v tu chvili byla bozka mana:)

    RUTHAN: na baleni pisou, ze 5-7 nutridrinku pokryje denni davku zivin.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Nutridrink je jak pít lepilo, ale jestli je v tom všechno člověku stačí ke štěstí a pak už jen stačí polikat nějaký tabletky,tak bych by to bylo ideální.. Kolik by jich stačilo denně?
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    jinak nutridrinky jsou super. Jen jsem se kdysi naucila zit na jednom-dvou denne,coz bylo malo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam