• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    V první řadě je třeba uvědomit si, že je to lék, že ho nebaštíš kvůli vedlejším účinkům, ale kvůli tomu, aby jsi se co nejdřív dostal do pohody. Pokud jsi nepročetl příbalový leták... mě nejvíc štvalo změněné hospodaření vody v těle, zní to hloupě, ale Medrol zadržuje vodu na specifických místech. Hlavně v obličeji, podbradek, tváře,... vytváří tzv. měsíčkovitý obličej, to mluví za vše. Když mi ho postupně doktor vysadil a nastal den, kdy jsem ho nebrala vůbec, myslela jsem že nebudu, spravila to kapačka v nemocnici a uklidnilo se to. Teď jednu jen na Azaprinu a Asacolu.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    V čem je Medrol špatný? Taky ho teď beru...
    SIN
    SIN --- ---
    ELWERINE: no vidite a já myslel, že je to vysněná nemoc modelek - alá Tereza Kerndlová a její kolitida. :)
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    ELWERINE: Nebo Medrol, ten je taky moc prima...
    SIN
    SIN --- ---
    Co se týče chuti, doporučuju dva slít dohromady - třeba neutral s čoko nebo tak, chutná to pak líp. Myslim ,že po nutridrincích nesloustneš a obava z obezity (přemíry kalorií) je při týhle chorobě celkem zbytečná :)
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    7FLAMES: Ne to fakt nevadí :) Ještě že tě necpou jako husu šiškama :) Myslím, že ten Nutridrink asi fakt levněji neseženeš, možná v sadě, ale ne všechny jsou dobrý. Mě nejvíc vyhovoval čokoládovej :)
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    Tak paradoxně jsem už nic levnějšího, než za kolik jsem to koupil v lékárně u nemocnice nenašel.

    VYTVARNICE: řekli mi, že potřebuju vykrmit, takže hodně kalorií by mi vadit nemělo. Nebo i s těma se musí nějak opatrně?
    SIN
    SIN --- ---
    7FLAMES: osobne bych zkusil co se tyce nakupu nutridrinku vetsi lekarny - zkusenost je takova, ze byvaj levnejsi, ale je to misto od mista.
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    PAJOVA: vůbec není za co... držím palec :)
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    VYTVARNICE: kouknu na to, diky.. Uvidime, zda to projde... Mym velkym nepritelem je totiz olej a podobne tuky
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    VYTVARNICE: jednu takovou kucharku mam, ale kdyz jsem ji procetla, tak toho pro me bylo dost nepouzitelneho.. Proto se ptam na vylozene bezezbytkovou
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    7FLAMES: Nutridrinky jsou fajn, jen bacha na kalorie, nezdá se to, ale pokud jich vypiješ denně deset, jeden má nahradit jedno kvalitní jídlo. :) No a co se ceny týče, zkus zapátrat na netu v "porovnávání cen".
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    PAJOVA: Ahoj, na netu je pár kuchařek přímo pro bezezbytkovou stravu, crohovu nemoc a podobné "radosti". npř. http://www.tridistri.cz/webshop/index.php?sec=detail&cat=29&id=83
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    tak me napada. Nemate nekdo bezezbytkovou kucharku nebo neco takoveho? Vzdy kdyz mam prejit na bezezbytkovou stravu, tak strasne bojuju s tim ,abych dokazala varit vice nez 2 jidla

    7FLAMES: celkem me prekvapuje, ze kdyz jsi na bezezbytkove diete, takze ti mlecne vyrobky nezakazali rovnou
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    všem díky :) na pokoji jsem měl hrozně pozitivního spolupacienta, takže to vidím celkem optimisticky.

    Jinak v nemocnici mi řekli, že mám jíst bezezbytkovoou stravu, tak jsem se cpal co to dalo a dneska doktorka vyloučila na čas veškerý mléčný výrobky a naordinovala kašičky, takže otázka ohledně máku pro mě stejně na čas není aktuální :)) Takže ještě jedna praktická otázka... máte někdo tip kde levně sehnat větší množství Nutridrinků? Na týden to bude asi můj hlavní zdroj živin, tak ať neutratím majland (cca 40,- za kus je celkem dost pokud jich mám vypít třeba deset denně).
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    DANARUN: U máku nejde ani tak o jeho stravitelnost, ale o to, že dře narušenou střevní stěnu, takže mák rozhodně nebrat v žádném ani malém množství. Co se týče Iscare, nejsem z Prahy, mám svýho dobrýho doktora v Karlových Varech. No a alkohol, nevadí mi červené polosuché, razím teorii.... raději investuj do dražšího kvalitního moku...., když už mi má být blbě, tak ať vím z čeho :) V kombinaci se sklenkou neperlivý vody je to pohoda. Ovšem bacha na léky, příbalový letáky jsou sice na provaz, ale pokud píšou "nekombinovat s alkoholem", nedělají si psinu :)
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    7FLAMES: Ahoj, ze začátku si vyzkoušej co ti sedne, žádný slupky, semínka, koření, starší pečivo, nic co nadýmá včetně bublinkových nápojů. Lehčí forma to byla určitě, buď rád... mě si tam nechali hned na měsíc, skoro čtrnáct dní jen kapačky, je to půl roku zpátky, teď jsem o.k. ... jediná dobrá rada... moc to neprožívej, dobrá muzika, komedie, pohoda.... :) Přeju hodně štěstí, trpělivosti a neboj, bude to dobrý .... :)
    SIN
    SIN --- ---
    7FLAMES: Máku bys asi musel sníst hodně, aby tě to nějak poškodilo, ale po jistotu bych se mu vyhnul v tý nejakutnější fázi - podle mě to neni zrovna nejstravitelnější část jídelníčku, což znamená, že by moh to střevo podráždit (odřít - přehnaně něco jako brusná pasta nebo písek na nádobí ;).

    Jinak diety jsou na internetu - vynechat luštěniny, zrníčka, voříšky, koření ... atd.
    http://www.potravinova-alergie.info/clanek/bezezbytkova-dieta.php
    http://www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productId=265&detailSubCatCode=134
    http://web.quick.cz/chirurgie.kt/diety.htm#Dieta%205%20text
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    SIN: díky, měl jsem jen hrozný (krvavý) průjmy, tak jsem šel na koloskopii a odtamtud mě poslali rovnou do nemocnice, kde jsem si poležel jen pět dní a pustili mě domů. V podstatě po jednom dni tam už mi bylo vcelku dobře, jen cítím občas menší bolesti v břiše, takže to u mě snad bude nějaká lehčí forma, i když ta doktorka vypadala celkem vyděšeně :)

    Pořád se tak nějak učím co vlastně patří do bezezbytkový diety a nějak jsem nenarazil nikde na zmínku o máku (loupáky, rohlíky atd). Předpokládám, že asi není zrovna vhodný, ale třeba mi poradíte jinak.

    Chodíte někdo k paní doktorce Tůmový na Zelený Pruh? Můj první dojem byl víc než pozitivní. Ostatně stejně jako u všech ostatních doktorů, se kterýma jsem se potkal v nemocnici na Karláku. Nechápu jak někdo může nadávat na naše zdravotnictví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam