• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAJOVAUlcerozní kolitida a Crohnova nemoc
    Máte jednu z těchto nemocí vy nebo někdo ve vašem okolí? Změnilo vám to život? A pokud ano, tak jak moc? Podělte se o zkušenosti, informace. A pokud si chcete postežovat, tak také neváhejte. Netoleruji zde pouze jedinou věc a to jakékoliv navážení se do lidí.

    užitečné odkazy:
    http://www.crohn.cz/
    http://www.cgs-cls.cz/cps/rde/xchg/cgscls/xsl/index_21159.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Crohnova_choroba
    rozbalit záhlaví
    SIN
    SIN --- ---
    PAJOVA: Mám podobnou zkušenost, i když neověřenou doktorem. Obecně o mlíku teď hodně píšou jako o něčem, co by mělo zmizet z jídelníčku z více důvodů. Ani těm kočkám co ho mají milovat prej nedělá nijak dobře :)
    Dost se obecně propírá strava a jednotlivý složky v souvislosti s IBD. Rafinovaný bílý cukr je další v pořadí: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=590285734340615&id=311012428934615

    Je to divný, když celý život (nebo podstatnou část) něco konzumuješ pak zjistíš, že to nebyl až tak dobrej nápad. Říkám si, že všechny ty generace minimálně po 2. světový válce přijímaly bez dalšího zkoumání a jak se to podepisuje na jejich dětech.

    V každým případě co vím z okolí a lidí co mají IBD, tak životní změna (třeba započatá přechodem na jinou stravu - např. vegetariánství) má zásadní pozitivní vliv na zdravotní stav. Hlavně v tom smyslu, že si uvědomí, že mají život ve svých rukou, nemusí a nemají poslouchat nikoho jinýho a dělají to, co doopravdy sami chtějí.
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: pred delsim casem jsem zacala pocitovat, ze mi mleko nejspis asi vadi. Takze jsem ho postupne omezila. Doktorce jsem se pak zminila o sve domnence a ta mi po gastroskopii potvrdila, ze mi ten enzym hodne mizi, takze se mam s mlekem rozloucit. Cca mesic jsem si to ted hlidala a predevcirem jsem to porusila - kava s mlekem. Takove paleni zahy jsem uz strasne dlouho nezazila.

    A co se tyce toho ,ze mleko zahlenuje, tak to je obecne znama vec
    SIN
    SIN --- ---
    Mlíko a Crohnova nemoc? http://www.magazinzdravi.cz/mlecne-souvislosti "Už 90 let se vedou spory, jestli mléko může být příčinou této choroby. (Slyšeli jste o tom vůbec?) Mléko patří k potravinám, které mohou být infikované mikroorganismem Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) - výskyt infekce ve vyšetřených vzorcích syrového mléka se v různých oblastech světa pohybuje od 20 do 80 %. " ...
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    SIN: zmemeno, diky za upozorneni
    SIN
    SIN --- ---
    Poprosil bych o opravu odkazu na web crohn.cz v záhlaví diskuze - ten co tam je, odkazuje na starý web. Teď stačí pouze www.crohn.cz :) Díky moc.
    SIN
    SIN --- ---
    Ahoj, 28. 9. 2013 se bude konat další ročník Svatováclavské pacientské konference, pokud jste to ještě nezaznamenali na webu crohn.cz nebo na Facebooku, tak už máme hotový program a samozřejmě se také můžete registrovat: http://www.crohn.cz/nase-akce/svatovaclavska-ibd-konference-2013/ nebo na FB: https://www.facebook.com/events/150096675185019/
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    SIN: super, děkuju! zkusím tu vojenskou...letos jsem tam už strávila týden se slepákem a maj mě tam v databázi...
    SIN
    SIN --- ---
    ABAYO: Vybral bych si tady: http://www.crohn.cz/informace-o-lecbe/ibd-centra/ibd-centra-v-cr/ Osobně pak Vojenskou nemocnici nebo ISCARE. Vojenská je asi lepší co se týče komplexní péče interna i chirurgie v jednom baráku.
    7FLAMES
    7FLAMES --- ---
    Jestli je to už vážné, tak bych na Tvém místě šel rovnou do nemocnice na příjem (mám zkušenosti jen s VFN na Karláku, IV. interna a je super). Stejně Tě tam kdyžtak doktorka pošle. A pokud by se to dalo vydržet, tzn. nechodíš desetkrát denně a nemáš moc krvavou stolici, tak doporučuju MUDr. Danielu Tůmovou (Roškotova), ale má toho fakt hodně, takže často nestíhá ani brát telefon.
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Ahoj,

    můžete mi prosím poradit nějakého dobrého gastroenterologa v Praze? Přijme mě i bez doporučení od praktického lékaře? Poslední rok mám občas střevní problémy a poslední dva dny už je to fakt "heavy". co jsem si tak četla o UC, tak to docela odpovídá :/ doufám, že se to teda nepotvrdí, ale už bych to asi měla začít nějak řešit...
    VYTVARNICE
    VYTVARNICE --- ---
    PAJOVA: Ahoj, konopí i přes vapík v kombinaci s kodeinem, který je silně tlumící je docela dost spavá záležitost....
    SIN
    SIN --- ---
    Spustili jsme nový web http://www.crohn.cz . Budu rád, když mi napíšete názor nebo i když se tam jen podíváte a bude vám to k užitku. Díky. :)
    SIN
    SIN --- ---
    Ahoj dneska tu mám dva spamíky :) Snad mi odpustíte:
    https://www.facebook.com/events/481223878615917/ Seminář pozítří 2. 5. s právníkem o nároku na invalidním důchodu, lázeňskou péči... odpovědi na dotazy. atd. Bude zvukový záznam přednášky...

    Druhá akce bude 25. 5. Světový den IBD https://www.facebook.com/photo.php?fbid=513216432047546&set=a.513216425380880.1073741825.311012428934615&type=1 a event: https://www.facebook.com/events/317787258350113/
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    pls nemate nekdo zkusenost s uzivanim vapniku s kodeinem? Dneska mi to doktorka predepsala, zitra mi to umichaji v lekarne a musim priznat, ze jsem z toho dost rozpacita. Obecne jakmile je na lecich napsana moznost unavy jako vedlejsiho ucinku, tak jsem uplne tuha (spim i po zodacu). Takze se toho kodeinu dost bojim, preci jen potrebuju fungovat:(
    PAJOVA
    PAJOVA --- ---
    RESOLUT: mne treba pres zimu syrova strava dost vadi. Zeleninu muzu vicemene jen varenou nebo dusenou.. Crohn je strasne individualni, takze si kamarad proste musi najit to ,co mu nebude vadit
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    7FLAMES: To by mne taky zajímalo. Když vidím jak kamarád trpí, hledám co by mu pomohlo.. Před několika léty jsem sám jel syrovou stravu a vím, že jsem na několka místech zahlédl i vyléčení Crohna, Lupusu atd.. Ale nemůžu nic najít a především by to asi nejlépe chtělo najít přímo ty vyléčené osoby.. Už kvůli důvěryhodnosti..
    NOSIGNAL
    NOSIGNAL --- ---
    SIN: děkuji za odkaz, vypadá to na erythemu
    SIN
    SIN --- ---
    NOSIGNAL: Míval jsem po Pentase na předloktích fleky jako když se popálíš od kopřiv. Kožní projevy ke Crohnovi: http://www.crohn.cz/colitiscrohn/product.asp?productID=303&detailSubCatCode=126
    NOSIGNAL
    NOSIGNAL --- ---
    Netvoří se vám taky různé vyrážky po těle? Už to mám po druhé, naposled to samo zmizelo, je to na končetinách, jsou to červené fleky. Možná to nemá spojitost s CN, ale za tu dobu co ho mám, tak většina mích zdravotních komplikací s Crohnem spojitost měla.

    Ještě se mi začaly tvořit modřiny, ale v nadměrném množství a bezdůvodně, to se nikdy nedělo.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    _IV_: Pentasu jsem nemela, mela jsem Salofalk, take dlouho klidova faze. V tehotenstvi obecne tyhle problemy ustupuji, nemoc zustava v remisi - tak to bylo u me, po vsechny tri tehotenstvi (ten jsem na samem konci tretiho). Vse naprosto v poradku. Take me obcas trapila zacpa, coz je opacny problem 'normalniho' stavu.
    Po druhem tehotenstvi, asi rok po porodu, jsem najednou (vlastne den ze dne) zacala mit problemy, krvava stolice, atd. Zavolala jsem doktorovi, vlastne hned druhy den me udelali vysetreni (a bylo to narychlo, takze bez plne pripravy), nicmene se ukazala nejaka loziska. Jeste jsem kojila, takze jsem zacala brat akorat cipky s tim, ze kojeni ukoncim a prejdu na Salofalk tablety. Ovsem problemy velmi rychle zmizely, stacily asi mesic ty cipky a kdyz dite bylo odstaveno, vse bylo uz ok. Diky velmi vcasnemu podchyceni se to vyresilo temi cipky, tablety jsem brat nezacala s tim, ze kdyz cokoliv se objevi, zavolat, prijit... Dale vse v pohode a za dalsich cca 7-8 mesicu jsem otehotnela potreti a opet vse v naprostem poradku.

    Tolik me zkusenosti.

    Preju ti take klidny a bezproblemovy prubeh!

    Jo a zacpa se v tehotenstvi bohuzel vyskytuje casto, bez souvislosti s K., jednu dobu jsem pouzivala i krem na hemeroidy. :-( (Nelekni se, kdybys mela pri tehle problemech i stopy krve z cerstvych ranek v tesnem okoli konecniku. Neprijemne, ale ten krem pomahal.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam