• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    DISKOPANKER
    DISKOPANKER --- ---
    HE11_KNIGHT: Pouzivame Lignofix, pred nastrikanim projit ty tramy, ocelakem vydrbat takovy ty povrchove sezrany mista az na pevny drevo a pak normalnim postrikovacem na zada poradne prodojit, klidne dvakrat, jeste se pouziva Bochemit, kazdopadne sou to pekny sajrajty, v kratasech a triku bych to nedelal a podle toho, jak to svedi na kuzibtipuju, ze ty brouky a houby to sezere slusne
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    HE11_KNIGHT: Z běžných prostředků je asi nejlepší lignofix. Dá se tam stříkat motorovým postřikovačem. Moc hluboko se nedostane, jak píše CUKI, ale je to lepší než nic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HE11_KNIGHT: Záleží co to je za hmyz jak moc je to postižený, jak dobře se k tomu dostaneš, jak moc masivní ty trámy jsou. Ale povrchové nátěry jsou k ničemu, to je jen tak na oko.

Nejlépe funguje asi ultrazvuk. Ale stačí se nedostat všude a máš to tam za chvíli znovu.

Co se týče hub, tak tam je to jasné. Stačí zamezit vlhkosti. Někdy stačí jen opravit střechu, vyřešit hydroizolaci a parotěsku,... To ale asi nebude u stodoly problém...
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj, potřeboval bych radu, čim napustit trámy ve stodole, aby to bylo likvidační pro dřevokazný hmyz co tam je, aby to bylo odpuzujicí pro hmyz/houby/vodu.

Na spodek trámu (nejblíže k zemi) jsem dal fungistop od colorlaku, ale prý je to jen na vlhkost (obal ale tvrdí něco jiného :) )
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Domy jako takový ne. Já hodnotím jen tu práci-stavbu se dřevem.
    Co se týče životnosti staveb a obrovskému materiálovému přizpůsobení nejnižší ceně. V tom já nevidím problém s kvalitou řemesla jako spíš podřízení velmi rozdílnému životnímu stylu.
    U nich je běžné že chlap je živitel rodiny a žena spíš jen tak nějak přicmrndává. Takže chlap získá lepší práci na druhé straně USA a staví se (minimálně velmi důkladně rekonstruuje) se znova. U nás jsou lidi kteří často neopustí za svůj život své město. Máme větší vztah k našemu bydlení. Protože ho budeme používat nejen mi, ale pravděpodobně i naše děti.
    Druhá věc že jejich domy jsou většinou hodně obrovské a to i pro chudší vrstvu obyvatelstva. Tedy to všechno se v tom velmi promítne.

A pak taky zrovna ten týpek o kterým jsem psal je z míst kde každoročně záplavy smetou vše z povrchu zemského a když ne tak to udělá tornádo. A oni ten dům postaví často de facto na rok nebo maximálně několik let. A pak když přijde povodeň, tak si udělají dovolenou a ten dům si za pár týdnu nechají postavit na tom samém místě znova. Tohle se na těch cenách dost projeví.

A co jsem tak pochytil (je to jen má domněnka), tak ten ekologický aspekt z Evropy se tam už taky dostal a tato výstavba je kvalitativně minimálně srovnatelná s tím, co se zde staví. Nejsem schopen říct na kolik je to běžným jevem a v jakých oblastech se to nejvíce projevilo (předpokládám ty s chladnějším klimatem a hlavně městské aglomerace), ale jisté je to že i to málo velmi rychle umožnilo obrovský vývoj materiálů a technologií, protože USA je prostě obrovský trh. Jsme sice ta jednotná EU, ale pořád si tu každý spíš hraje na svém písečku.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Ja ti nevim, vetsinou je uroven cookie cutter zastavby v usa hluboce odflaknuta. Vynechavani dulezitejch vrstev za ucelem usetreni, nedostatecny izolace, zivotnost domu je hluboce pod nasi urovni. Taky se v usa stale pouziva na urcity stavebni vyrobky azbest bez planu na regulace. Nove domy maji kvuli setreni na materialech zivotnost v radech desitek let. A ani zdeny stavitelstvi na tom neni o tolik lepe. Nic co by stalo za respekt.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: Teď nechci aby to vypadalo, že si stěžuji na kvalitu českého tesařství. To co se tu kdysi stavělo, nad tím zůstává rozum stát. Už jen nad tím návrhem. Naopak se tam neobjevil ani hřebík :-) pro mě už je taková stavba sama o sobě uměleckým dílem. To už nehodnotím vůbec ze stavitelského pohledu...

Ale srovnával jsem teď to dnešní stavitelství rámové k-ce. Tam je jasný důraz na výkon. A technologie a postupy diametrálně odlišné. Ano UK je hluboko pod evropským průměrem, ale tu unifikovanost z pohledu výroby k-ce bych tam nehledal, naopak. Jako když má schodiště do patra nahoře 98cm a dole 85 na šířku, to je u mě úlet. A vše se musí dělat (zbytečně) na míru. Předem si to nenařežeš... NZ jak vypadá netuším, ale obecně má mnohem blíže k USA.
    Na modulovost mám ale opačný názor. Necítím se být jejím otrokem, ale snažím se jí přizpůsobit. Ale když vidím okno které končí 15cm od jedné fošny zatímco na druhé straně ji to zbytečně odstranilo. Z toho se ježí chlupy zase mě. Chápu že někde to jinak nejde a má to své opodstatnění. Ale když je to uprostřed stěny kde to ničemu nevadí a je vidět že jen projektant nedomyslel...
    A radon řešit v USA nemusí, protože používají téměř výhradně crawlspace.

LINKOS: Ano pokud jsou vychytané tak je to jiná, ale já takové nevidím. Navíc když se do těch katalogů koukneš, tak jich bývá několik desítek i stovek. To je na náš trh moc aby se to mohlo vychytat. Navíc se to hodí opravdu vesměs jen do těch satelitů, které jsou po vzoru USA dosti unifikované.

Unifikace má smysl, ale musí vést k lepšímu stavebnímu postupu, což se u nás prostě neděje.

A Japonci o těch se bojím vůbec napsat. To je jiná liga a není to stavebnictví, ale zenové cvičení :-D jejich životní zvyky a potřeby jsou ale taky v tomto ohledu jinde a nemají takové nároky (například akustika). jejich běžné stavební metody budou podle mě taky asi dosti odlišné. Tohle je jen pro fajnšmekry.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jako mě se katalogové domy líbí v tom směru, že to ty řemeslníci a projektant mají vychytané.
    Co jsem se o tom bavil s architekty tak ti to mají za něco podřádného, a nakonec stejne naprojektuji dům co se jen o pár metrů liší od sousedovic, jinak je tam úplně to stejně rozmístění vseho.

Podotknu, že jsem četl knížku o Japonských domech z přelomu 18. a 19. století a tam byli americký tesari hrozný vemena a Japonci za borce co to dělali skutečně od dětství, kdy pomáhali tátovi... :-)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    CUKI: takže zprostředkovaná informace. Nebyl jsem v USA, proto mě to zajímalo.
    Já si myslim, že v čechách je obecně úroveň stavby na vysoké úrovni (samozřejmě jsou prasata a firmy co to jebou). Pohybuju se v praxi 15let a prošel x staveb, v posledni dobe přibylo dost dřevostaveb jak roste jejich obliba, samo jsem lapen v bublině a vidim jen část.
    Mam srovnání s UK a Novym Zelandem. Obě zeme které (si myslím) přejímají nebo sdíli s USA většinu postupu a detailů. Hlavně Nový Zeland přejímá většinu řešení z USA. Pokud se bavíme o občanské výstavbě rod. domů, tak na Zélandu ani v UK neni vyšší úroveň než tady. Naopak, odfláknutá a nedotažená práce, tady máme vyšší nároky na detaily. Samozřejmě rychlost a unifikovanost, kterou oni využívají ke zlevnění a zrychlení stavby, kde navíc opakují to samé řešení návazností atd je zajímavá, ale strašně limitující. Jsem rád, že k tomu tady zatím nedochází. Stavět domy podle modulu desek překližky a finálních panelů mi ježí chlupy. Ostatně už řešení spodní stavby, neřešení hydroizolací (nedej bože radonu) atd nás posouvá dál a máme technicky navrch.
    Co se týká historie řemesla, česká historie tesařství - např. 13. a 14. století kdy naši tesaři sázeli dnes nepochopitelné gotické krovy, následovaly barokní krovy, roubenky z masivu atd.
    Mi to šlapání na český řemeslo vadí, já si ho vážim.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: No hlavně když to čtu, tak ta věta nedává smysl. :-) Bohužel se občas nevhodně při praní dotknu touchpadu a přehodím kurzor nějak jinam... :-)

V USA jsem nikdy nebyl natož abych tam žil a dělal dřevostavby. Ale jednoho tesaře z Nashville a později New Orleans znám osobně. Jeho otec byl tesař, jeho děda taky a je to tam takto velmi běžné. On sám dělal dřevostavby asi 15 let v USA a teď už asi dohromady (není tu trvale) pátým rokem po Evropě (hlavně Holandsko, Německo, Dánsko). Takže jeho srovnání mi bylo velkým přínosem.
    Například teprve chvíli předtím než se poprvé dostal do Evropy se tam začala víc řešit parotěsnost v ostění oken, ale jejich stávající řešení je zase naopak mnohem dál. Speciální samolepící pružné fólie přímo vytvořené pro okna. Ale to se zde na tak malém trhu nemá šanci uchytit. Navíc v USA je mnohem větší důraz na normativnost. Většina oken má typizovaný modulový rozměr...
    Ač mají mnohem větší trh, stále jedou vše hřebíkama (ať už ručně nebo pneu). U nás je to hodně o speciálních kováních. Přitom jejich domy jsou mnohem větší a stavebně složitější. Tím že to opravdu dělají tesaři, mají v tom větší zručnost, umějí lépe řešit vady dřeva. Zatímco u nás se staví z prvotřídních přesně předpřipravených surovin (KVH, tesařské botky, úhelníky,..) U nich je to hodně o umu a hlavně rychlosti. Ty dřevostaby tam rostou neuvěřitelnou rychlostí. Staví to víc lidí, kteří jsou velmi dobře sehraní. Proto jsou ty jejich stavby mnohem levnější.
    Co se týče kvality provedení tepelných izolací(do nedávna se vůbec moc neřešila), samotného návrhu, technologií a pod. Tak tam má zase prim Evropa. U nich se stavějí hlavně ty katalogové paskvily. Dokonce až tak moc že ti průměrnej tesař z patra vyplivne jak dlouho se co dělá, jaká je na to spotřeba toho či onoho materiálu včetně alternativních propočtů.
    Pravdou je že u nich jsou sice skoro všechno katalogové stavby, ale léty velmi zdokonalené a promyšlené. To co tady člověk najde v katalogu by často nevymyslel ani student prvního ročníku stavební průmyslovky.
    Navíc je tam u nich nudná rovina a pravoúhle pozemky přesných rozměrů...

No a pak mám srovnání z GB kde jsem žil a hodně to sledoval. Většina staveb jsou dřevostavby, mají často podobný a oblíbený charakter, ale co kus to unikát. Přesnost není britskou ctností. Stavějí to tam stejně většinou dělníci z východní Evropy. A jakákoliv invence je proti britské mentalitě. Takže většina domů má jednoduchá okna, šílené rozvody. Směšovací baterii člověk najde jen u cizinců z dovozu (v krámě ji nesežene) Teplá voda funguje většinou samotížně. Ohřívá se v podkroví.
    Moderní budovy, jsou na tom sice už lépe, ale pořád je to dost špatné...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    CUKI: Na ty dva prvni odstavce nereguju, to by se dalo siroce debatovat, ale zajima me tvoje tvrzeni v poslednim odstavci.
    Dle toho jak to pises/tvrdi mas osobni zkusenost ? Nebo z ceho vychazis ?
    Dik
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Právě že i když třeba USA se tyhle systémy stavěli v obrovském rozsahu od 60' nahoru, tak ty systémy 2by6 2by8 a vše co s lepší izolací souvisí se začali ve větším měřítku vyvíjet spíše v Evropě a až v posledních desetiletích. Z pohledu nějaké zkušenosti a toho feedbacku ten čas hodnotím jako nedostatečný. Respektive je to obor relativně mladý a ve velkém a rychlém vývoji.

To zesložitění v rámci mnohem složitější k-ce a důsledku technologických detailů, je z principu hlavním rozdílem těch původních 2by4 systémů a těch dnešních, které tu děláme v Evropě dnes.

Co se týče preciznosti a umění práce na stavbě jsou amíci rapidně napřed. Hodně je znám mnohem větší procento těch co to fakt dělají celej život a i kdyby to dělali poslepu a bez měření tak ten výsledek je lepší než u většiny českých firem.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Co znamena ekonomicko-ekologickej model? 4by6/4by8 je aplikovatelnej v pohode i u nas, jen to chce neojebat klasicky ukonceni strechy/zalozeni. Z toho uhlu pohledu je staveni podle diplomky mnohem vic riskantnejsi.
    V cecha existuje dost overenejch stavarsko-architektonickejch studii zamerujicich se vyhradne na drevostavby, napr Naga. Doporucuju i s existujici samoprovadeckou zaplatit za par hodin konzultace, obzvlast pro laika/samouka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDRUE: Většinou koukám spíš po literatuře z míst kde ty stavby stojej dostatečně dlouho na to aby se daly zhodnotit. Moc toho e-podobě asi nemám, ale tady máš pár inspirací:

https://www.awc.org/...s-standards/publications/wcd/AWC-WCD1-ConventionalWoodFrame-ViewOnly-0107.pdf

https://www.apawood.org/data/sharedfiles/documents/m400.pdf

a jedna z našich luhů a hájů v kombinaci se slámou:
    https://www.google.com/...3D63250%3Bzp%3D41570%3Bdownload_prace%3D1&usg=AOvVaw1gBVItW2AUqgXS3apa-1vL
    to jsem našel nedávno ještě jsem nečetl...

Problém těchto dřevostaveb je ten, že zde nejsou informace o tom jak to dělat dobře (chybí fail feedback). A na těch z anglosasky mluvících zemí, chybí zase uzpůsobení našim konkrétním potřebám a podmínkám.
    Co se týče realizace samotných k-cí jsou za velkou louží mnohem dál, ale zase se tam kupodivu ekonomicko-ekologický model dostal později než u nás.
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    BANANABOY: Děkuju.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    ENDRUE: Tahle kniha by ti mohla pomoct. Je pomerne obsahla s dobrymi detaily.

Dřevostavby - Kolb Josef | Knihy Grada
    https://www.grada.cz/drevostavby-(1)-7018/
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    CUKI: Původně jsem myslel něco víc obecně, ze široka.
    Ale když nad tím víc přemýšlím, tak by mě zajímalo něco ohledně 2x4 systému a převážně skladby stěn.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ENDRUE: trochu širokej pojem...
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    Můžete mi prosím doporučit literaturu ohledně dřevostaveb?
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    Zdravím, kamarádi staví malou eko dřevostavbu se zelenou střechou u Vraného. Začínají za týden už a rozhodli se nakonec že to nedají bez stavebního dozoru. Nemáte tip nebo nejste někdo z oboru? Předám kontakt. Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam