• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    GECKO
    GECKO --- ---
    TENZO: To asi trochu rozveď... zejména s ohledem na topení a používání kamen. Přírodně sušené vysušené řezivo má tendenci se zkroutit a ve větších průřezech popraskat. Pokud se čerstvé zabuduje do konstrukce, tak kroucení se velmi omezí (konstrukce to nepustí), praskání nikoliv. Průmyslově se obvykle suší menší profily které se následně ohoblují a větší profily se z toho lepí. Tím se omezí praskání a protože k tvarové úpravě dojde až po vysušení a slepení, tak i kroucení už obvykle nenastává. Průmyslově vysušit větší průřezy není v podstatě možné (resp. časová náročnost a tedy ekonomika je příliš nepříznivá).

Ale když už to je jednou vysušené, tak není celkem důvod, aby se to chovalo různě.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GECKO: Nejde o horeni:) ale o to, jak se chova na stavbe:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    _JARA: Já tam vidím 150mm izolace bez jakékoliv snahy překrýt tepelné mosty. Což mi přijde málo i na naše mírné normy. Prosklená štítová stěna je na pohled sice pěkná, ale nepraktická. Dokážeš si představit, co to udělá když ti tam zasvítí slunce? jasný většina domů to má vtaženo dovnitř, ale že vůbec někoho něco takového napadne?
    Dále je to velmi jednoduchá k-ce kde bych upřednostňoval spíše zhotovení na stavbě. ta cena je naprosto šílená, nikde žádné bližší informace. Toho že to je Ruský model bych se dost bál. Ne že bych byl paranoidní vůči této zemi, ale mají dost rozdílné normy a potřeby. těch pár domů co se tu stihlo postavit, nemůže dostačovat k tomu aby se vyladili dětské nemoci. A ta izolace není dětskou nemocí, ale spíše Covidem :-D

Taky ta cena je dost astronomická na to že v tom není skoro nic. Hlavně doprava.
    Ale abych jenom nehanil, líbí se mi ten otevřený prostor pod střechou, který někdy využívají dost neštasně: https://lh5.googleusercontent.com/...VIUatguQyh8zH4Je7BQUmoLXaX165fxJ-LCchq-EV6VZBrrkDhB8LMUDw=w1280
    tam fakt někdo vleze?

Na druhou stranu díky k-ním limitům tam je uprostřed chodba a napravo i nalevo místnosti. Tohle je opravdu razítkem země původu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    _JARA: Hmm.. zkusil jsem ten web projet a nevím.. působí to na mě trochu divně. NA webu je hodně obrázků, ale informací nakonec pomálu, k vlastní kontrukci dokupy nic, superlativa sice používají ale informace prostě chybí. Částečně to na mě působí jak strojový překlad z jiného jazyka. Ceny občas v rublech... není mi jasné, kde to tedy vyrábí, odkud to ten kamion poveze, kolik mají v ČR referencí (je vyfocený a uvedený jediný dům, který postavili jako vzorový a pak ho prodali). Na první dobrou to na mě působí, že tady toho moc nevyrobili a nepostavili... takže to vezou z toho Ruska? Orientační ceny ale bez DPH, bez základů, bez nákladů na manipulační techniku pro instalaci a bez kdečeho dalšího... takže kolik ten barák nakonec má stát ví čert. Obecně jsem z toho takovej rozpačitej a být v situaci, kdy řeším bydlení, tak od tohohle bych asi šel dál...

TENZO: Teda nevím, v mých kamnech shoří technicky i přírodně sušený dřevo úplně stejně...
    _JARA
    _JARA --- ---
    CUKI: Dik za nazor. Nepletes se, je to rusky original resp. jeho licencni vyroba v CR. Dispozice, jak jsem psal, lze v ramci konstrukcniho rastru snadno vylepsit. Vyska u podelnych sten je opravdu 1.85m, v hrebenu je to 3.3m. Byl jsem na prohlidce v ukazkove realizaci a jako podkrovi a problem jsem to nevnimal. Oproti predesle serii to na 1.85 snizili ze dvou metru, takze stiznosti na to asi velke nebyly. Beru jako funkcni a ekonomickou stavbu za 3 mega i s dani, k tomu doplatis vybaveni (kuchyn, nabytek) a bydlis.
    V cem prosim vidis 'zoufalost v tepelnych izolacich'? Je to sendvic s 200mm izolace podlaha/steny/strecha a trojskly vsude.
    TENZO
    TENZO --- ---
    _JARA: kamna jsou kamna a jde spise o kvalitu tepla. A to z ohne nikdy nenahradis. To je proste holej fakt. Akorat je problem ze technicky susene drevo se bude chovat jinak nez prirodne v pripade kamen.
    CUKI
    CUKI --- ---
    _JARA: Nechce se mi to teď hledat, ale dost nápadně mi to připomíná ruský originál. Krom šílených dispozičních rozvržení, vidím naprostou zoufalost v řešení tepelných izolací.
    Navíc ono to vypadá velké, ale dobré se kouknout na kóty a pak si člověk uvědomí že je to vlastně podkroví (U stěn to má 1,85m).
    _JARA
    _JARA --- ---
    Ctu to tady nove, filtr mlci a vcelku souhlasim s GECKO.
    Dovolim se proto zeptat na nazory nebo jeste lepe zkusenost s https://www.dubldom.cz/ ? Vybirame dum a je to favorit, konkretne jeho 101m2 varianta. Ac by me to svepomocne bavilo, jedine dodavka na klic ma u nas smysl. Seriovou halovou vyrobu jejich jedineho a jednoducheho modelu, ktery dovezou a na miste sestavi za tyden, vnimam jako velky plus a vyhnuti se problemum od individualnich vymyslu az po pocasi pri stavbe. Pudorys a okna jsme si hodne individualizovali vzhledem k pozemku tj. orientaci na svetove strany, vyhledum, stineni stromy atd. Ptam se tedy hlavne na tu 'obalku'. Od standardu, ktere maj vsechny na webu, se odklanime jen vytapenim primotopy nebo cerpadlem vzduch-vzduch (coz je jako bonus i klimatizace). Od topeni v kamnech/krbu upustili kolem nas vlastne vsichni, vrstevnici, rodice. Kvuli pracnosti/prachu/spine a ani ta uspora neni u novostavby buhvijaka. I kdyz mame na pozemku dreva, ze by to stacilo i na duchod, zvazujem kamna max. na romantiku. Diky za nazory.
    GECKO
    GECKO --- ---
    TENZO: V URL je na konci navíc omylem ) je třeba ji odmazat. Ale na tom webu nic zajímavého není...
    TENZO
    TENZO --- ---
    KRONDOL: Nejde spustit ten web, ale desky plne lepidla budou asi levne reseni nicmene zdravotne nevim. Chystam se na stavbu a hrube tramy budou asi lepsi reseni. Jinak zbytek souhlas s kolegou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GECKO: Pěkně popsáno. Topení přímotopy taky hodně ušetří. TČ a jiné nesmysli jsou u nenáročných staveb nerentabilní a složité.

Dřevostavba ušetří právě hodně na té manipulaci s materiálem a možnost stavět i v těchto dnech. Nejsou potřeba složité základy.
    KRONDOL
    KRONDOL --- ---
    CUKI: GECKO: diky obema za nazory -- je o cem premyslet a dale si o techto vecech cist.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KRONDOL: jinak dřevostavba opravdu může být znatelně levnější než zděná stavba, ale je potřeba mít napřed jasnou rozvahu a podle toho řešit individuální projekt. být tebou sáhnu po nějakém architektovi než po stavební firmě patlající katalogové nesmysly.
    GECKO
    GECKO --- ---
    KRONDOL: Tahle úvaha je ale vedená od začátku špatně.

Levný dům je takový, který:
    - není příliš velký
    - má jednoduchý tvar
    - jeho zařízení je voleno v rozumném ekonomickém standardu (toto je velmi důležité, na řešení interiéru se na dlažbě, sanitě, podlahách a podobných věcech dá proinvetsovat opravdu relevantní částky navíc).
    - neobsahuje věci, které nepotřebuješ (hluché prostory, haly, schodiště, krb a komín nechceš-li to používat skutečně jako vytápění atd).
    - má jednoduchou střechu.

Cena materiálu hrubé stavby je pak v celkových nákladech překvapivě nízká položka a na celkovou cenu domu má minimální vliv.

Takže: levný bude relativně malý bungalov, jednoduchého obdélníkového tvaru, s pultovou nebo případně jednoduchou sedlovou střechou s nízkým sklonem, s rozumným počtem místností a rozumnou dispozicí. Pokud na zařízení použiješ běžnou dlažbu z Bauhausu, plovoučky tamtéž, sanitu a kuchyň z IKEA a podobně. Pak si můžeš dovolit dát kvalitní okna a nějaký ušlechtilý materiál na střechu (za mě hliníkový nebo TiZn plech a ne nějaký hnusný kanadský šindele).

Co se konstrukce hrubý týče, tak ušetřit se dá takovým systémem, kde bude co nejméně těžkého materiálu, protože náklady na dopravu a následnou manipulaci na místě, navrhnout skladbu konstrukce tak, aby z hlediska statiky vyhovovala a z hlediska izolačního přinesla co nejvíc. Ideálně tenký nosný systém s masivním zateplení. Ono když na celou stavbu použiješ dutocihly tlustý 50cm ale přiveze je jedenapůl kamionu, složit to musí extra objednaný bagr a následně to všechno vozí ukrajinci po stavbě jak mravenci, přičemž toho dost rozbijou stojí hodně peněz. Když ti stačí dlouhý valník 20cm cihel, který ti to auto složí vlastní rukou co nejblíž stavbě, vyhráls mnoho. balíky zateplovacího polystyrénu se dají snadno dovézt dodávkou a odnosit rychle a levně ručně atd... střecha totéž... spousta palet betonových tašek, co pak na tu střechu musí někdo vynosit a složitě poskládat, nebo plech, kde celá střecha váží 500kg celkem a položený to je za dva dny i se spoustou cigaret.... zdít z materiálu, který produkuje rovnou stěnu, takže následně lze fasádu dělat jako tenkou jendovrstvou... a není nutné nahazovat hrubou a pak fajnovou atd... Vyhnout se technologicky náročným konstrukcím... MIAKO stropy, který se musí podepřít spoustou stojek, vykládat, pak betonpumpou zalít betonem z mixu a nechat podstojkovaný měsíc stojí spoustu peněz a nakonec je musíš omítnout.... atd....

Pokud bych volil vysloveně na ekonomiku, dělal bych bungalov, jak jsem psal výše, zdil bych z BST co nejtenčích (15 - 20cm)cm, zvenčí masivně zateplil EPS (30 - 30cm), střecha pultová s dřevěnou konstrukcí, zevnitř jednovrstvé sádrové nebo podobné omítky. Na střechu zaklapávací falcovaný plechový systém z lakovaného hliníku, okna trojskla (plast nebo dřevo jak je ctěná preference). Tím se srazí náklady. Otázka je vytápění, ale ono si člověk nevybere, takže kamna na dřevo nejsou levný a komín a stejně nutnost otopné soustavy, asi k dobře izolovanému domu z ekonomického hlediska tepelné čerpadlo Vzduch-voda a to je nemám rád...

K dotazu... K-kontrol i Europanel jsem kdysi zvažoval a upustil jsem od toho. Jednak to vlastně nešlo použít pro svépomocnou nebo subdodavatelskou výstavbu. Z Exteriéru i interiéru se to musí dále obkládat, zvenčí zateplit a udělat fasádu, zevnitř osádrošovat atd... zvukové vlastnosti jsou otázka a cena nakonec zase nějak zázračná nebyla. jinak hned ten červenej dům na fotce na úvodní stránce levnej nebude, je to složitý bungalov s velkým půdorysema složitou a monstrózní střechou. ty 4 projekty, co mají na stránkách jsou příšerný, snad jen s Eleonor by se dalo nějak pracovat.

Ale jak píšu... vhodným návrhem jde ušetřit nejvíc peněz...

CUKI
    CUKI --- ---
    KRONDOL: Levná dřevostavba (jakákoliv stavba) musí využívat výhody daného konstrukčního materiálu a potlačovat jeho nevýhody. Což žádná s firem které jsem viděl stavět s tímto sedvičovým panelem nedělá. Už to že staví na základové desce a tu "dřevostavbu" nakonec zaklopí dalším polystyrenem s omítkou postrádá veškeré mé chápání o správném využití.

Ale tyhle panely bych úplně nezavrhoval. Mají své klady a své výhody, jen jejich použití bude hodně okrajové.
    Například k-kontrol byl použit na druhé české stanici Antarktické stanici na ostrově Jamese Rosse.
    Ale tam cena za materiál je jen mizivou složkou s celkové ceny.
    KRONDOL
    KRONDOL --- ---
    CUKI: Díky za zajímavý názor. Já se v tom vůbec nevyznám a svagrova se usmyslela že chce levny dům = levná dřevostavba, což se mi zdá jako cesta k problémům ;). Zatím jsem stihl zkouknout spoustu videí od Simka na drevostavby.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KRONDOL: Tuhle firmu neznám, ale europanel i k-kontrol (původní výrobek) znám. Viděl jsem z toho několik staveb. Řešil jsem z tohoto materiálu i alternativní projekt, ale nikdy jsem se nedopral k tomu, že použití takovýchto sendvičů (dřevostavbou bych se to úplně neopovažoval nazvat) má v běžném stavebnictví smysl.

Vypadá to sice pěkně pro svépomocnou výstavbu, ve skutečnosti má tento systém dosti omezení a problematických míst, které znevažují jeho ne zrovna zásadní klady. A ani jeho cena není zrovna příznivá.

Pokud bych chtěl řešit jednoduchý systém stavby, tak bych vybral pokud možno takový, aby ten panel byl už hotová stěna. Nebo alespoň z jedné strany. Což bohužel nesplňuje. OSB se musí z venku zakrýt a zevnitř patrně alespoň nahodit. Problém je v tom, že ani jeden z těchto panelů nesplňuje akustické požadavky na bytovou výstavbu a musí být následně ještě dozaizolován.

Difuzně uzavřená stavba (navíc pouze parobrzdou) sebou nese rizika problémů v budoucnu. Rohy a veškeré ukončení v sobě mají tepelné mosty, které je třeba řešit. Jakýkoliv prostup k-cí je potřeba řešit právě z hlediska rizik kondenzující vlhkosti.

Na trhu jsou oba materiály dosti dlouho, ale nikdy jsem nenašel nějaký zkušební test (nezávislý) o tom co ten materiál udělá v průběhu času.

V neposlední řadě Recyklace těch panelů bude taky asi zážitek.
    KRONDOL
    KRONDOL --- ---
    Zdravím, filtr nic nenašel, chtěl jsem se zeptat jestli má někdo nějaké zkušenosti s firmou Energsystem (https://www.energsystem.cz/), kvalita, komunikace apod. Předem děkuji.
    BOAR
    BOAR --- ---
    77WHITE: Delka krokve bude 4M. a pocitam,ze jich bude 7 vedle sebe (cca po metru).
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BOAR: na jakou vzdalenost budes mit krokve? pokud 6 metru tak bych doporucil statika. 6x4 metru neni mala konstrukce a budes muset nejak vyresit zavetrovani stran. snehu je sice v praze malo, ale vitr tam je a 24m^2 strechy se muze lehce promenit v draka:(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam