Upozornuji na sutru Stredni sbirky ktera se nazyva Brahmova vyzva. Brahma je ekvivalent Boha Stvoritele..
zkuste zamyslet nad tim jake ma implikace to co rika Tathagata ( kurzivou)..
to neni jen priznani existence Boha Stvoritele ke kteremu se cely tento vesmir vztahuje.. to je prakticky krestansky Buh, Hospodin nebo Allah.. jednou z tech implikaci je treba nebeske kralovstvi nebo Soud..
Tathagata jde za Boha... prirovnani k hadovi je na miste..
http://dhammadesana.110mb.com/M49.html
Brahma rika Tathagatovi (to je Buddha):
Po těchto slovech, mniši, mne Baka Brahmá takto oslovil: "Já, pane, říkám o stálém, že je to stálé, o trvalém, že je to trvalé, o věčném, že je to věčné, o úplném, že je to úplné, o tom, co nepodléhá zmizení, že to nepodléhá zmizení, o tom, co se ani nerodí, ani nestárne, ani neumírá, ani nemizí, ani znovu nevyvstává, že se to ani nerodí, ani nestárne, ani neumírá, ani nemizí, ani znovu nevyvstává, a když není nad to žádný vyšší únik, tak říkám, že není nad to žádný vyšší únik. Před tebou, mnichu, byli ve světě asketi a bráhmani, jejichž kajícné praktiky trvaly stejně dlouho jako celý tvůj život. Ti by věděli, kdyby tu byl nějaký vyšší únik, že zde j nějaký vyšší únik, a když tu není žádný vyšší únik, že zde není žádný vyšší únik. Proto ti, mnichu, říkám: Nikdy neuvidíš žádný vyšší únik, a sklidíš pouze únavu a roztrpčení. Budeš-li se vázat k zemi... vodě... žáru... větru... bytostem... bohům... Padžápatimu... Brahmovi, budeš v mé blízkosti, v poli mé působnosti, budeš mi vydán a podroben."
Tathagata:
"Já také vím, Brahmo, že budu-li se vázat (adždžhosissámi) k zemi (pathavim)... vodě (ápam)... žáru (tedžam)... větru (vájam)... bytostem (bhúte)... bohům (déve)... Padžápatimu... Brahmovi, budu v tvé blízkosti, v poli tvé působnosti, budu ti vydán a podroben. Znám také tvůj dosah a tvůj lesk: Baka Brahmá má takovou moc, takovou velikost, takový vliv."
Brahma:
"A do jaké míry, pane, znáš můj dosah a můj lesk: Baka Brahmá má takovou moc, takovou velikost, takový vliv?"
Tathagata:
"Kam až měsíc a slunce na své dráze zabíhají
a svou září přitom zalévají všechny směry:
nad tímto tisícerým světem
ty vykonáváš svou vládu.
A tam znáš vysoké i nízké,
bytosti s vášní i ty bez vášně,
takový i onaký stav bytí,
příchod a odchod bytostí.
Takto, Brahmo, znám tvůj dosah a tvůj lesk: Baka Brahmá má takovou moc, takovou velikost, takový vliv.