• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MONI: tak novyho chlapa :)
    MONI
    MONI --- ---
    MISERY: ten byt na to není moc vhodnej. Nebojte, já si nějak poradím...
    MISERY
    MISERY --- ---
    MONI: a co sehnat si spolubydlici?
    MONI
    MONI --- ---
    GREVE: protože bych musela platit pokutu jeden nájem a hlavně proto, že jsme ten byt hledali půl roku, že jsem sem nakoupila vybavení za 40 litrů s vidinou bydlení na dva tři roky, pěkně si to tu zařídila a nemám náladu zase obíhat byty a něco schánět.
    GREVE
    GREVE --- ---
    MONI: Proč nepodáš výpověď?
    MONI
    MONI --- ---
    RETAL: já teď dávám za byt cca 65% platu, protože po dvouměsíčním společným bydlení se ode mě přítel odstěhoval a jelikož je ten byt moc pěknej a pro mě v naprosto ideální lokalitě, zkusím tu zůstat do konce roční smlouvy.
    Takže mezi rizikové podnájemníky si zařaďte i mladé zamilované páry:(
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    RETAL: Znam osobne (ne z praxe) - duvod je jednoduchy, naklady na commuting by byly jeste vetsi nez najem, pracovat mimo Prahu by vedlo k jeste nizsim prijmum domacnosti a problemum s najmem jinde.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Setkáváš se (setkáváte se) v praxi často s lidmi, kteří si pronajímají dražší byt, než na který mají? (Tj. cena za měsíční pronájem přesahuje řekněme 50% čistého příjmu domácnosti).
    GREVE
    GREVE --- ---
    RETAL: Z nepřímých indicií se dá usoudit hodně (proto je dobré se s ním hodně dlouho bavit). A když vypadá, že to nepochopil, nebo že se žene do něčeho, na co nemá, tak se ho musíš přímo zeptat, respektive ho upozornit, že bez rezervy to nepůjde.
    Jsou ovšem lidé, kteří za rezervu považují i půjčku. Pak se může lehce stát, že se za pár měsíců dostanou do slepé uličky.
    RETAL
    RETAL --- ---
    GREVE: Jak zjišťuješ, jakou má nájemník finanční rezervu? Zeptáš se přímo, nebo usuzuješ z nepřímých indicií?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Jenže my jsme takový téměř rodinný činžák (13 bytů, z toho 3 obývá rodina) a dbát na vztahy a stálost dobrých nájemníků se nám osvědčuje jako způsob k co nejméně potížím..
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: Myzslím že záleží taky na tom, jestli se to stane hned při první platbě (případně nedejbože opakovaně), nebo dejme tomu po půl roce bezproblémových plateb.. do průseru se může dostat každý a občas se vyplatí nájemníka podržet, když je jinak v ostatních ohledech dobrý, a dát mu čas (samozřejmě z důrazným připomenutím výjimečnosti situace)...
    GREVE
    GREVE --- ---
    NAVARA: Někdy kupodivu i starší lidé s tím mají problémy. Spousta lidí volí bydlení v pronájmu jen proto, že žijou od výplaty k výplatě. To je jejich právo; ale z jakéhosi podivného důvodu si tito lidé najímají byty, za které zaplatí 80% své výplaty :-)
    GREVE
    GREVE --- ---
    RETAL: Pokud nezaplatí do daného data (já mívám do dvacátého na následující měsíc), tak mu s koncem měsíce (tj. za deset dní) automaticky končí i nájem. Jedná se o porušení smlouvy, takže propadá kauce. Kdyby byt nevyklidil, tak mu nabíhají různé pokuty atd. Myslím, že to jsou standardní podmínky. Nemá smysl držet v bytě nájemníka, který neplatí.
    RETAL
    RETAL --- ---
    GREVE: Když někdo zaplatí pozdě, ukončuješ s ním co nejrychleji nájem?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    RETAL: GREVE to uz popsal - prakticky nikdy nemaji neco coby se dalo oznacit jako rezervni fond. Samozrejme se to netyka vsech, ale u cerstve dospelych jsem se mel mit mnohem vice na pozoru.
    GREVE
    GREVE --- ---
    Jo, a je nutné zjistit, jestli má nájemník finanční rezervu. Polovina problémů pramení z toho, že nájemníkovi nedojde včas/vůbec výplata a najednou není na nájem. Pak dochází k ukončení nájmu a nájemník se diví, co se to děje.
    GREVE
    GREVE --- ---
    RETAL: Dovoluju si tvrdit, že po svých zkušenostech už potenciálně problémového nájemníka poznám s 90% jistotou. Je těžké říct, jak se pozná - to je u každého typu nájemníka jiné. Problémy můžou být různého druhu. Mám v plánu tady v nejbližší době udělat takový přehled typů nájemníků (bude jít tak 10-15) a u každého napsat pozitiva, negativa a možné problémy. V tom se budeme moct líp orientovat.

V každém případě ale nemá smysl předávat byt někomu, kdo viditelně nemá peníze. Ne, že by měl nájemník s klidem přijmout jakoukoliv částku, ale takovéto "Já jsem počítal s deseti tisícema a deset tisíc sto už je na mě moc" nikdy nekončí dobře. Nebo samozřejmě lidé, co se zdráhají dát kauci, to je kapitola sama pro sebe, zvlášť v mimopražských regionech (v Praze to pokud vím problém nebývá).
    RETAL
    RETAL --- ---
    KAIRRA: Zajímavé.

NAVARA: Proč?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jako velmi problemovi se mi ukazali mladi lide, kolem 20-25 veku - cast z nich pak patricka k KAIRRA, prestoze pracovali a treba i ze zacatku slozili kauci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam