• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    MISERY
    MISERY --- ---
    KAIRRA: ale jo, ale je to takovy hop trop....pokud ty lidi budu nejakou dobu znat a budou v pohode, tak at jsou treba puvodem z divokeho africkeho kmene, ale cizi lidi a jeste cizinci....se kterejma se treba poradne ani nedomluvis nebo pak muzou delat, ze nerozumej....nevim no...prijde mi to zbytecny riskovani...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MISERY: tohle nebylo ani jedno z toho co jmenujes a pusobili pomerne slusne (ovsem take kategorie Jsem tak vdecny). tohle nerada pausalizuju. Mam napriklad ve svem okoli par Srbu a jsou to lidi slusnejsi nez rada Cechu..

ALE mame take bohate zkusenosti s pronajimani mladym Americanum a tam bych asi udelala v pausalizovani vyjimku ;))
    MISERY
    MISERY --- ---
    Ja teda nevidim duvod, proc bych mela pronajimat byt nejakym cizincum, jeste ke vsemu treba ukrajincum, rusakum, bulharum atd.... Tam bych rekla, ze je vzdycky nejake riziko.
    MISERY
    MISERY --- ---
    GREVE: Taky si tam neberu kde koho zejo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RETAL: rychlejší, trochu dražší (minimální platba je 7.000 - což může být celá dlužná částka...), administrativně náročnější, nemožnost odvolání, když to zkoníš a neuhájíš...
    používáme je pro kupní smlouvy, ne pro nájemní.
    RAZZI
    RAZZI --- ---
    Problémy s cizinci je potřeba řešit rychle a tvrdě. Jednou nezaplatí a výpoveď. Z cizinců je málokdy šance dostat peníze soudně a i když tak se to obvykle nevyplatí, pokud nejde o částky v řádech statisíců.

Jinak zážitky s problémy mám takovéhle: (jako právník beru problémy jako něco jiného než že někdo nezdraví sousedy a pouští si hlasitou hudbu)

a) Podnikavci - z pronajatého bytu udělají sídlo podvodnické firmy, skladiště, pěstírnu drog, erotický privát a podobné laskominy. Platí spolehlivě ale když se na ně přijde (obvykle zásahem PČR) tak zmizí ze světa. Obvykle to jsou lidi co se brání notářskému oveření podpisu, často argumentují tím že podepisují jen za firmu na základě plné moci, nebo to dělají tak že člověk jedná o pronájmu se "zaměstnancem" a na podpis přijde "ředitel" bílý kůň.

b) nábytkáři - uzavřou nájemní smlouvu na luxusní byt včetně zařízení, dohodnou nestandartní podmínky placení nájmu (příští měsíc pošlu platbu na rok dopředu) vezmou klíče, během jednoho dne byt totálně vykradou včetně spotřebičů, nábytku, vodovodních baterií atd a zmizí ze světa. Občas to dělají organizované bandy cizinců, prokazují se kradenými zahraničními doklady. Dají se poznat tím že chtějí co nejdřív bydlet s tím že zaplatí později, (včera jsem přijel vyřešit pracovní krizi, bydlím v hotelu a jistě chápete že nechci dál platit 20K za noc, tak mi dejte klíče a má firma Vám obratem pošle peníze) základní obranou je nedávat klíče dřív než bude složena kauce.

c) Ztroskotanci - člověk by je možná politoval, ale za ty problémy to nestojí...lidi co řeší rozvodové krize, návraty z vězení, exekuční dražby vlastního bydlení, rodiné neshody atd. Často se poznají tím že je pro ně důležitá možnost přihlášení trvalého bydliště, možnost mít jméno na schránce ale není to pravidlem. Když jim povolíte trvalý pobyt tak riskujete že veškeré vybavení jednoho dne oblepí exekutor a věřte že to se nevyplatí řešit. Nepříjemní jsou taky mstiví partneři nebo věřitelé rozkopávající dveře, házející cihly do oken nebo sprejující po domě vulgarity. Slušná smlouva vám sice může zajisti nárokovatelnost nákladů, ale mnohdy si na těch lidech není co vzít a ne každý má žaludek a nervy soudit se kvůli pár desítkám tisíc.
    RETAL
    RETAL --- ---
    KAIRRA: V sousedním auditku a v právnickém klubu se objevil dotaz na nájemní smlouvu s klauzulí o řešení eventuálních sporů u rozhodčího soudu při HK ČR. Co si myslíte o tomto řešení?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: jeden najem a castku za sluzby citajici dva najmy.. to proste neslo to z nich vylamat, byli jsme radi ze jsou pryc.. to nemelo smysl, dokola vyhrozovat vypnutim elektriny apod.. stane se no, od te doby si lidi vic proverujem, tehdy jsme to potrebovali fakt rychle obsadit a nevyplatilo se to..
    GREVE
    GREVE --- ---
    KAIRRA: Jaktože tři?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: hmno naše zatím nejhorší zkušenost proběhla s nájemníky nejmenované balkánské národnosti a tam ani smlouva nebyla co platná, nakonec jsme je vyhazovali tak, že v den výpovědi z bytu jsme se dostavili s 4 ramenatějšími kamarády, kteří dohlíželi na vynášení nábytku.. ale byt zdemolovaný nebyl, to je pravda, jen jsme prodělali 3 nájmy...
    GREVE
    GREVE --- ---
    KAIRRA: Ale jo. Aspoň by se vůbec vědělo, kdo tam bydlel.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GREVE: nechci být cynická, ale při rychlosti a spoelhlivosti našich soudů by ti v takovém případě nějaká smlouva moc nepomohla...
    GREVE
    GREVE --- ---
    MISERY: A co budeš dělat, když ti naprosto zdemolujou byt a utečou?
    MISERY
    MISERY --- ---
    ALAGIA: ja to treba tak s jednema lidma mam taky....ja je muzu teoreticky kdykoli v vystehovat a oni muzou taky kdykoliv odejit....ale taky maji nizsi najem, kdyby chteli smlouvu, tak budou muset dat tak o tisicovku vic. A dokavad plati, tak nemam potrebu se jich zbavovat, ba naopak...bych byla vlastne sama proti sobe ze, shanet dalsi najemniky, kdyz jsou tihle bez problemu.
    ALAGIA
    ALAGIA --- ---
    Je normální bydlet bez smlouvy? Paní domácí s tím nijak nespěchá...asi tak nemusí platit daně a může nás kdykoli vystěhovat, že? (jestli jsem ot, tak se smažu) Díky
    GREVE
    GREVE --- ---
    Požadujete na nájemní smlouvě ověřený podpis?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MONI: tak novyho chlapa :)
    MONI
    MONI --- ---
    MISERY: ten byt na to není moc vhodnej. Nebojte, já si nějak poradím...
    MISERY
    MISERY --- ---
    MONI: a co sehnat si spolubydlici?
    MONI
    MONI --- ---
    GREVE: protože bych musela platit pokutu jeden nájem a hlavně proto, že jsme ten byt hledali půl roku, že jsem sem nakoupila vybavení za 40 litrů s vidinou bydlení na dva tři roky, pěkně si to tu zařídila a nemám náladu zase obíhat byty a něco schánět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam