• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANIQUEKůžičky, kožešinky - materiály z mrtvých zvířátek člověkem užívané
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    ZRUUD: imho ze zcela logických důvodů nic takového jako worshop neexistuje - buď se vyučíš - ve škole nebo u někoho a pak si prostě uděláš taky svý osobní přístupy a postupy, letama praxe....a málokdo chce předávat takhle těžce nabyté knowhow - to přece radši prodává výrobky ne?
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    TIMA: Dobré články a postupy se dají taky najít na Knife.cz, na fóru je přímo oddíl Kůže. Jak řekla Limonáda, s normálním šicím strojem se u silnější usně moc pořídit nedá.
    Co se workshopů ohledně kůže týče, tak jsem buď úplně slepý, nebo nejsou, taky bych se rád něčeho podobného zúčastnil...

Jinak nemáte někdo přímé zkušenosti s impregnací takovéhle čutory?
    Ještě jsem to nedělal a než mi přivezou vosk, tak bych se klidně nechal poučit :)

PRKOSH
    PRKOSH --- ---
    nosferatu to maji za 3 kč kus: http://666.cz/

LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    TIMA: no, pokud chceš aby ten šicí stroj ještě chvíli sloužil tak bych po něj krom uplně tenký oděvní kůže nic jiného necpala=)

doporučuju nakoupit spíš šídlo, tupé jehly, dratev (já používám rovnou voskovanou niť).doporučuju řezací kolečko, řezák/skalpel, zubaté kolečko krokovací na stehy, výsečníky (průbojníky) nedoporučuju děrovací kleště, fugují dobře jen na tenkou kůži

to by pro začátek mělo stačit. dobré návody se dají najít třeba v tomhle klubu (stáhla jsem tu už několik učebnic a příruček ze kterých čerpám), plno videí je na youtube
    třeba na první zagooglení http://www.b5a.cz/navdat/sitikuze.pdf

no a pak už jen zkoušet, a zkoušet a zkoušet.....koukat na výrobky jiných, okoukávat, přemýšlet dřív než řízneš do kůže atd=)
    přeju ať se daří
    TIMA
    TIMA --- ---
    LIMONADA: Dlouhou jsem ještě nezkoušela, takže tam co nejdřív zamířím.

ZRUUD: Nic velkolepého. Jakožto naprostý začátečník, co disponuje jen rukama a běžným šicím strojem, chci na rozjezd zkusit nějaké drobné doplňky, něco ve stylu náramku, co jsi házel naposledy.
    Poslední dva večery jsem strávila hledáním nějakého workshopu nebo kurzu práce s kůží, kde bych dostala aspoň základy, ale zdá se, že nic takového neexistuje. Ledaže by si někdo z místních ID udělal čas... (??) :)
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    TIMA: lepší je v tomhle dlouhá - určitě jsem tam nějaký ostny a pyramidy viděla, maj to levnější, florenc je předražená (ale zase mívaj spolehlivejší výběr a zásobování)
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    Nevím, nejlíp tam asi zavolat a zeptat se :) Co vyrábíš, mohu-li vědět?
    TIMA
    TIMA --- ---
    ZRUUD: V kutilovi jsem dnes shodou okolností byla a ty jejich ceny mi přijdou kapánek vyděračské. A v Pethardware asi není šance, že by prodávali bez živnosťáku, co?
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    TIMA: Kutil na Florenci v Praze, Pethardware v Přerově, jinak nevím
    TIMA
    TIMA --- ---
    Když jsme u toho, poradíte někdo, kde sehnat pyramidky a ostny? Praha nebo e-shop. Dík
    RAEL
    RAEL --- ---
    ZRUUD: Pěkný zpracování. Líbí moc,
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    A po dlouhé době návrat ke kořenům. "Hevimetl forevr" :)

ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    THX_1138: S nerezem umí id Bumbac, ale nevím co přesně:)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    pěkná čistá práce :)
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    Nátepník pro známého

DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    RAEL: no tak jsem si to s tím zámišem myslela dobře :)
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Díky. Jinak jsem ještě zjistila, že tomu výrobnímu procesu jelenice se říká zámišové činění a používá se i na koziny a skopovice. (takže máme informace vlastně stejné, ehm...)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    LIMONADA: já mám za to že semiš je označení povrchu -ale nevim..

RAEL: však jsem psala že se to vyrábí také z koziny a jehnětiny, ale tato nemůže být přirozeně žlutá jako usně z vysoké.. vysoká má přirozeně žlutý tuk... hele´d odborník přes tohle nejsem, ve škole jsme se to učili hodně šmahem, takže podklady pro to pořádné nemám, ale myslim že semiš a zámiš je trochu něco jinýho.. na netu nic moc nenajdeš, jdi do knihovny - zpradování usní, učebnice koželužnictví a podobně...
    RAEL
    RAEL --- ---
    DIABOLUS: Chlapík z Otrokovické koželužny mi tvrdil, že jelenice není nutně z "jelenovitých zvířat", jen původně a aktuálně jí vyrábějí i z koziny, ale vyráběná je s použitím rybího tuku-to jí dodává její konkrétní vlastnosti. Naproti tomu semiš, je nějakým způsobem broušená useň, rub usně, nebo štípenka, ale neznám právě způsob jak to identifikovat a jen se domnívám. Taky mi tam pluje ono slovo zámiš, což je možná synonymum a možná taky vůbec ne. Na většině webů je to volně zaměňované a nenašla jsem k tomu nic konkrétního.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam