• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARKALINASARKALINA®...za sicim strojem
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    SARKALINA: Vorlíček krásnej- jestli je ještě neudaný a Praha, brala bych na ho chatu. Dej prosím vědět do pošty. Díky.
    LEENA
    LEENA --- ---
    SARKALINA: prima aktivity, je to krasa!
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    neco malo z mejch soucasnejch aktivit souvisejicich s rekonstrukci domu a zahrady

osazeny koryto

novej kus odpleveleny zahrady vc. vyuziti polorozpadly bedynky na bylinky

ptaci satelit

vysemenilo se nam na zahrade spoustu vorlicku, pokud byste nekdo chtel

interierovej pokus s zivejma zavesama

a jeste jeden cvak z obyvaku - vyhodila jsem zaclony a spolu s market jsme zrenovovaly bambusovy rohoze, ktery maj ted svoje misto na okne

nedavnej nacrtek vestaveny skrine, momentalne cekajici na zpracovani truhlarem

v souvislosti s cimz me napada..vyhledove me ceka renovace cernejch drevotriskovejch prodejnich pultu (zavreli jsme rodinnej kram), tak studuju techniku fladrovani, protoze me nenapada jina moznost, jak ty pulty privest do pouzitelnyho stavu..nemate s tim nekdo zkusenost?
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    a jeste jedna informace..psali mi ze zlina, ze na srpen 2014 planuji kurz vysekare:

"Účastníci se seznámí podrobně s usní, jejím složením, tažností, jadrností jednotlivých částí, umísťování nožů na useň z důvodu hospodárnosti, ale také obuvnických zákonů-tažnost dílců a pod. Budou se učit podrobně rozpoznávat všechny materiály, posuzovat materiálové vady a zapouštění vad do dílců (kde to může být a kde ne). Také se budou učit dílce ručně vykrajovat pomocí krájecího nožíku, ale také i vysekávat, což není od věci. "

kurz je tusim tydenni a bude zdarma

ja se ho ucastnit nebudu, protoze jsem neco obdobnyho uz absolvovala, ale pokud by to nekoho oslovilo, ozvete se mi do posty, poslu vam kontakt

konec hlaseni
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    pri letnim uklidu jsem narazila na nejaky burdi dinosaury z let 199x, nemel byste o ne nekdo zajem? mam tu asi 30ks...
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    Mam za sebou destivej vikend ve Vidni.

A za sebe muzu doporucit:

1/ http://www.kunsthauswien.museum/en
    Pokud mate v blizky dobe do vidne cestu, nenechte si ujit uzasnou vystavu fotografii Andrease Bitesniche. Prace Hundertwassera asi netreba komentovat, kdo neznate, poznejte, rozsirite si pole predstavivosti.

2/ http://www.basement-wien.at/
    Mikroprostor, kterej nikdo nezna a tudiz vam nikdo neporadi cestu. Vstupny je zdarma a par zajimavejch veci tam najdete, je to tak na 30 minut max. Majitelka je nesmirne ochotna a vsechno potrebny k vystave vam rada vysvetli.

3/ http://www.block44.at/
    Date si kafe, omrknete vystylovany hipstersky kola za osm petek, a pri prilezitosti obohatite satnik / obliknete zed.

4/ Wotruba church, http://www.georgenberg.at/
    Tenhle betonovej kostel je maximalni rarita .-]

5/ Aquarium, http://www.haus-des-meeres.at/de/start.html
    Ktery se nachazi v nekolika patrech bejvaly odstrelovaci budovy.

6/ Vegepodnik FORMOSA, http://www.formosa.at/
    Lokalita 100m od Akvaria

7/ Naschmarkt
    Trh se vsim moznym i nemoznym, prevazne jidlo

No a abych se alespon trosku drzela siciho tematu, tak jsem si udelala nekolikanasobnou radost, je na case sednout za stroj .-]
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    nu dobra, tak diky .-]
    SELMINEK
    SELMINEK --- ---
    KOTENCE: taky jsem si vsimla
    SARKALINA: no to rozhodne ne. Z tech 5 bot, vypada tva nejlakaveji a ma hezky tvar spicky
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    vzdyt ty tri uprostred vypadaj uplne stejne .-]]
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    .-]
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SARKALINA: Ty jo, máš nejhezčí botu :-)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    77WHITE: parada!
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    tak nazdar zline, bylo mi cti a zas nekdy cau

SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    NEVENA: ahoj, jsou vizualne podobny derbam, ktery jsou z ortopedickyho hlediska top, ale u oxfordek se nasiva predni cast na zadni, a tudiz je ta tkanickova cast uzavrenejsi a hur se nazouvaj/vyzouvaj. ale jinak kriteria ortoobuvi splnujou, material usen, podpatek vejskove akorat, zpevneni po cely noze, dostatecnej prostor pro prsty, vyztuhy v pate a spicce.... nevim jestli mas nejakou deformitu chodidla, ale pokud ano a je lehciho razu, tak by se to samozrejme dalo dodatecne resit ortostelkou / nalepovacima korekcnima prvkama.
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    SARKALINA: Ahoj, zajímají mě ty bílomodré oxfordky - to předpokládám s ortopedickou obuví nemá nic společného, že?
    BONIE
    BONIE --- ---
    SARKALINA: jsem se blbě vyjadřila.. myslela jsem to tak, že co vás přímo ve Zlíně učí si pak jako bez dílny jen tak neuděláš.. a pro někoho, kdo si chce šít pár párů bot za rok je spíš lepší kurz roční vyroby asi
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    BONIE: nemuzu se dockat .-] jj, existuje moznost rucni vyroby tak, jak jsem mela moznost si vyzkouset u Anny v Budapesti. Tam jsme vseho vsudy pouzili pouze 1 stroj na zabrouseni podesvi (otazka cca 2-3 tisic)
    BONIE
    BONIE --- ---
    SARKALINA: taky zdravíme! ale však tu nejsi naposled ,) příště ty kavarny!

blbé je, že sama si takové boty pak bez té dilny neušiješ a zařídit takovou dílnu to je zas už uplně někde jinde... nebo existují nějakék méněnákladové možnosti?
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    Po vikendu jsme najeli na podstatne tvrdsi rezim a zustavame denne 12 hodin v dilne. Jinymi slovy, nemam cas ani na posedavani v kavarnach (coz me mrzi neskutecne moc a timto zdravim BONIE s JANICou), ani vas zasypavat aktualnima informacema.
    Podstatny je, ze boty uz se rysujou a ze je spousta veci uplne jinak, nez jsem si puvodne myslela.
    Zatimco v Budapesti jsem si uzila vic ty rucni prace, tady se ucim ziskavat respekt ke stokilovejm masinam, z nichz kazda umi temer nic a vsechny dohromady vyprodukujou botu, klasickou pultovku co sezenete v krame. Ma to jednu velkou nevyhodu. Zatimco pri 100% rucni vyrobe mate neustale alespon nejakou kontrolu nad tim, jak bota vznika a v ramci moznosti muzete korigovat pripadny chybicky, u techto stroju mam pocit, ze clovek nikdy nevi, co vlastne cekat. A hlavne me prepada obrovskej pocit bezmoci, kdyz masina spolkne botu, lehce ji napari, povytahne, zatlaci, vyplivne a vy zjistite, ze je cela sejdrem a spolu s ni nekolikahodinovy siti a sestavovani vrchni casti obuvi.
    Par erroru tu potkalo samozrejme i me, ale tem fatalnim se nastesti uspesne vyhybam. Toz par fotomaterialu na dobrou noc:

1/ takhle nejak to ma vypadat, nez se zacne se seriovou vyrobou - perfektne pripraveny podklady - nejsem autorkou a ukazuju to jen pro vasi informaci, prosim nesirit dal, diky

2/ workshop

3/ vznikajici, snad casem nositelna minimalisticka bota s ptakem

A zaverem par vikendovejch okamziku, joo, to nam jeste bylo hej .-]

ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    SARKALINA: Díky za report, je to bomba!
    BTW jsem vegan a na kožené boty nedám dopustit:)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    Po trech dnech intenzivnich studii Vas konecne zdravim ze Zlina.

Kurz vyroby ortopedicky obuvi je jakymsi testovacim projektem pro budouci placenou vyuku, pro konecnyho uzivatele jednorazove financovanej Evropskou Unii. Sesli jsme se tu ve trech, zitra se k nam pridaji dva dalsi ucastnici, kterym par hodin vyuky uznali z predchoziho kurzu.

Tento tyden jedeme teorii, tezkou kompozici biologie, fyziky, matematiky a chemie. Tech zastaralejch skolnich struktur se v Cechach zrejme jeste nejakou tu dekadu nezbavime. Ucej nas odbornici ve svem oboru, ale jsou to vetsinou lidi tesne pred duchodem, poznamenany urcitejma vyucovacima schematama. Kazdopadne probirana latka je hodne zajimava, po tom vsem uz si asi nikdy nekoupim boty z Ciny / Indie a budu jednoznacne preferovat kuzi, jakozto nejgenialnejsi material (z funkcniho i hygienickyho hlediska) - vegani prominou.

Pristi tyden nas ceka praxe v dilne, zavrsena celodenni zkouskou, jak z prakticky tak teoreticky casti. K mymu zklamani budeme vyrabet predem stanovenej model - panskou derbovou obuv, a to stejnym zpusobem jako jsem vyrabela kozacky v Budapesti, tj. rucne, lepenim. Tajne doufam, ze mi aspon dovolej poupravit strih / detaily, aby boty byly nositelny nekym z myho okoli a nemusely skoncit u popelnice v podobe daru bezdomovcum.

POZITIVUM: Dostala jsem se touto cestou k neskutecnejm materialum, jednak vyukovejm, jednak praktickejm - kontaktum na dodavetele jednotlivejch komponent a materialu. Pokud by to nekoho do budoucna zajimalo, rada ofotim.

Pokud tenhle zkusebni pilotni kurz splni urcity ocekavani a ukaze se jako smysluplnej, pak ho bude skola do budoucna nabizet za cca 20.000,-, coz teda jen a jen potvrzuje to, ze cena v Budapesti nebyla nijak prestrelena (zohlednim-li navic, ze jsem si privezla nositelnou celokozenou obuv rucni vyroby).

Jinak pro informaci, rucne sity celokozeny boty vyrobeny na zakazku se skutecne cenove pohybujou tak, jak mi rikala Anna v Budapesti, a zrejme vam spadne celist tak, jako spadla mne.

Ručně šité boty na míru Zacharias | Bespoke Shoemaker
    http://www.zacharias.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam