• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Jasne, ale opacna isomerisace (Z -> E) jde tim varem v HCl? Nekde jsem to myslim videl, jen si tak nezavazne premyslim o nejakem vyuziti te stare kys. maleinove, kterou by stejne jednoho krasneho dne nekdo vyhodil..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no, volna kyselina maleinova izomerizuje zo vsetkych najpomalsie, cize tam bude za roky par %, ale kolko, zistis najskor analyticky. izomerizovat fumarova na maleinovu ((E)-->(Z)) nejak nejde, resp. tazko, cize akurat to viacnasobne prekrystalizovat a oddelit tak maleinovu a fumarovu.
    Diels-Alder bezi len s (Z), fumarova zostane nezreagovana...ale je to svincik hentak zo zmesi izomerov, preto aj by som to robil cez maleinanhydrid alebo teda cerstvo pripravenu/precistenu kys. maleinovu ci dialkylmaleaty.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    A jeste maly dotaz na Libria, řádově - jak rychle probiha ta isomerisace? Kys. maleinova je komercne dostupna, zrejme tedy alespon chvili vydrzi... Ale takove ty nalezy ve skladu v laborce stare x(x) let, vyplati se, kdyz je ji par kilogramu, isomerisovat? Ani si nejsem jisty jak, ale vim, ze treba varem v 12 N HCl se tato smes isomeru prevadi v jeden (v kys. fumarovou) a ta se jeste docistuje nejak.. na zaklade odlisne rozpustnosti.

A jeste.. D-A probiha jen se Z isomery, tedy v nasem pripade s kys. maleinovou.. Pokud bychom tedy teoreticky meli pixlu smesi isomeru, Diels-Alderem pobezi jen Z isomer (maleinovka) a fumarovka zustava netknuta, ne? Samozrejme prakticky bych to nikdy nedelal, ale teoreticky.. by to slo, ne?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ja viem ale dam sancu inym;) vsak to je v podstate one-pot reakcia.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Jojo, verze s maleinanhydridem je urcite ... elegantnejsi a chemicky korektnejsi ...

Tak kdyz jsem si takhle snadno urval návrh, navrhnu po prazdninach take neco .. ne uplne nejtezsiho. Vite, jak se dela gencianova violet?

(Tehle violetí je spousta, uvazujme tedy, ze klasicka "gencianka" ma tuto strukturu:

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ale ide to i s kyselinou maleinovou rovno. takze dobre:)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    kys. maleinova (a jej estery a vobec acyklicke funkc. derivaty) maju tu nevyhodu, ze skladovanim izomerizuju na zmes maleatov a fumaratov. preto sa skladuje maleinanhydrid, ktory ti v zavretej prachovnici zostava stale to iste aj 20 rokov. vsetky potrebne derivaty sa z neho robia jednoducho.

takze si urobis najskor Diels-Alder furan + maleinanhydrid a vzniknuty anhydrid proste rozlozis vodou, mozes to trochu okyslit.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Hm. Ja vychazel z toho, ze v labu jsem ji videl vsude mozne kila (v MERCKu ji maji v baleni od 100g po 50kg, takze pravidlo "1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky." podle me naprosto splneno), nicmene maleinanhydridu jsem videl v labu desitky kg, pravda.. Ale hydrolyzu maleinanhydridu kreslit vazne nebudu, to promin, ale zas tak mlady nejsem :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no, v podstate to mas dobre... ale v laboratoriu/na sklade vacsinou nemas kys. maleinovu, ale isty jej funkcny derivat....
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Diels-Alderem nas na cviceni mucili celkem dukladne, tak doufam, ze jsem po krasne stravenych prazdninach neudelal chybu..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já, ja jsem mladej, dejte mi minutku..
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak jo, já se distancuju, tohle necháme pro mladší :-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    no a ostatni mozu skusit navrhnut ako spravit tento heterocyklus.

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: no Ac-S-S-Ac asi bude rozkladat, ale disulfiram je pomerne stabilny, ked ho nevaris v kyseline alebo luhu...
    BORAG
    BORAG --- ---
    gratuluji, máš svůj první antabus :-) Tu oxidaci bych pak asi dělal jodem. Alespoň takhle jsem skoro kvantitativně připravoval AcS-SAc. Ale je třeba dávat bacha na vodu, protože ta produkt rozkládá.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ja sa bodu vzdavam, len musi niekto este dat dalsiu moznost...je ich vela, ten peroxid nie je bezpodmienecne nutny:)

BORAG
    BORAG --- ---
    vypadá, že nikdo nemá žádný další návrh. Proto sem dám jednu známou molekulu. Syntéza to je opravdu velmi jednoduchá, takže někdo z vás nejspíš hodně rychle přijde k bodu za vyřešení.

BORAG
    BORAG --- ---
    jj, máš pravdu, úplně jsem to přehlídl
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    alebo rovno vinylchloridom radikalovo -- pokial by nevznikol spolymerizovany marazmus, tak by bol z toho rovno Q :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: jednu chybu som si tam vsimol;)
    v 2. variante pripravy toho dihydroxyditiaoktanu z ditioetanu navrhujes radikalovo katalyzovanu (Kharash?) adiciu allylalkoholu na ditioetan -- vznikol by ti vyssi homolog, dihydroxyditiadekan (C3 medzi -S- a -OH). dalo by sa to urobit na toto vinylacetatom (ak by nespolymerizoval pri tej radikalovej adicii) a naslednou hydrolyzou diacetatu. alebo ten ditioetan alkylovat oxiranom...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam