• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BORAG
    BORAG --- ---
    zrovna nemám moc čas se tomu věnovat (snad zítra bude víc času). Pár věcí je ale dost zvláštních:
    1. Jakým způsobem tam vznikne thiofuranový kruh?
    2. Proč při hydrolýze esteru v následném kroce nedochází k eliminaci HCl a tím i aromatizaci kruhu?
    3. Formylace v předposledním kroce bude probíhat nejspíš dost špatně - na kruhu už není dost místa.
    4. Nukleofilní substituce chloru karboxylem (předpokládám karboxylátem)? To půjde hodně špatně (pokud to vůbec půjde).
    PS: glykol má dva uhlíky a ne čtyři..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    co vy na to ?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: takze, tady to mame :
    - to na konci v ramecku je "cilova molekula"
    - celkove by meli byt reakce overene v literature, nebo byt natolik univerzalni ze "musi" bezet
    - tam kde jsou uvedeny podrobnosti jsem overoval s literaturou a reakce je popsana primo na danem substratu, nebo na substratu velice podobnym -- to ted neni dulezity, dulezity je aby to nebyl uplnej ulet
    - to co je oznacene hvezdickou vim ze by teoreticky melo jit, ale nevim jak presne - nemam s literaturou "zkonsultovane" :-D

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Cr6+ je super :o))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETER_PAN: to sice ano, ale myslim, ze je to preklep (pozri si mechanizmy).
    PETER_PAN: urcite nie (vid bod 6.).
    WILDENBURY_SQ: ja si zas myslim, ze v dobre tiahnucom digestore a uzavrete pred poistnou flasou s 1M NaClO alebo peroxidom je Swern omnoho vhodenjsi, nez nejaky Cr6+.
    Schlosserova mod. Wittiga zahrna izomerizaciu medziproduktu silnou bazou za nizkej teploty pred hydrolyzou na produkt. vedie k E-alkenom ("trans").
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Tohle bude jednou mozna doopravdy realna synteza, tak par drobnosti:

- Ad Swern, smradu sulfidu mam plne zuby a uz nikdy je myslim nechci citit; vznikajici dimethylsulfid jako byproduct zni fakt hrozive .. Collinsuv reagent jako ox. č. bude v teto reakci fungovat take dobre, ne?

- Ad Schlosserova modifikace Wittiga, é .. To znam jen obecne z ucebnice, nejake konkretni napady? :) Vim, ze se k trifenylfosfinu prida eqmol. alkylhalidu (jako 2-methyl-X-propan?), zahriva se a kyzeny ylid se pripravi pridanim R-Li (jakeho nejlepe?) k suspenzi vyse pripravene fosfoniove soli v THF treba.. (jaka teplota?)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. jinak nevadilo by, kdybych sem hodil jednu molekulu co ted po mne chteji, alespon teoreticky (overeni podobnych reakci v literature atd.) navrhnout ve skole ? .. ptam se protoze podminky klubu jsou spise soutezniho charakteru
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LIBRIUM: sla by tam uplatnit, kdyt on to take pise !
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ale inak, preco by na to nesla uplatnit Schlosserova modifikacia Wittiga? nevidim tam problem moc, kde je?
    BORAG
    BORAG --- ---
    to by šlo, problém bude s trans dvojnou vazbou. Jelikož to nepůjde přes stabilizovaný ylid, tak budeš muset použít klasickou Schlosserovu modifikaci Wittiga. Za podmínek klasického wittiga bys dostal cis konfiguraci.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Muzu jen malickost? Stejne se nic nedeje :)

Navrhnete syntezu kapsaicinu z vanilinu.

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: ta alkylacia fenolatu ide s ca. 90% vytazkom. enolat z 2-butanonu nevznika, resp. velmi malo, fenolat je slaba baza...
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    neznáte nějakou pěknou databázku bo něco, kde bych mohla okouknout možné modifikace serinu a lysinu? dík
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: už jsem to poupravil. Koukám, že originální způsob je elegantnější. Měl jsem u Aldriche zkontrolovat jestli ten thiofuran aldehyd není komerčně dostupný. Tím by se ten můj postup dost zjednodušil.

Jaký výtěžk bude přibližně dávat ten první krok (tvorba etheru)? Je tam trochu hodně ketonu a báze, nebude tam problém s aldolovýma kondenzacema?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    1. benzthiopyrandion.

2. produkt "3" je zadana latka

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    kysliku:) uhliku...
    BORAG
    BORAG --- ---
    2. práce kvapná... - když jsem to kopíroval dohromady tak jsem zapomněl jeden řádek reakcí. Pak to poupravím a přepostnu. Samozřejmě, že vznikne terciární alkohol. Ten jsem chtěl reakcí se sirouhlíkem a mythyljodidem v bazickém prostředí převézt na methylxantát a ten pak odredukovat...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    2. ale tam mas keton a kondenzujes to na takpovediac alkan, nie alken -- ox. stupen kysliku (v ketone vs. v produkte) nesedi
    3. ten heterocyklus je proti boranom/borhydridom dost stabilny.
    BORAG
    BORAG --- ---
    1. ten tam nejspíš bude vznikat. Bude se muset pomalu thionylithium přidávat k esteru (alernativou je ester hydrolyzovat na kyselinu, tu hydridem deprotonovat a thionyllithium adovat přímo na sůl kyseliny. Následnou hydrolýzou připravíš selektivně keton).
    2. vodíky methylenu by měly být relativně kyselé (nevím přesně jak s tím zamíchá fakt, že kruh je vlastně aromatický), takže deprotonace a následná adice enolátu na keton.
    3. problém bude v tom, že se nejspíš bude redukovat i benzthiopyrandionový kruh. Thioester se nejspíš neotevře, ale s ketonem cyklu si nejsem jistý.

Jak říkám, s heterocykly nemám moc zkušeností - moc jsem s něma nepracoval - já jsem spíš na ty cyklické uhlovodíky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam