vychazim z predpokladu, ze gamma-laktony (navic peti a sesticlenne) jsou dost stabilni, ostatne rovnovaha 4-hydroxybutánové kyseliny v kyselem prostredi je spis smerem k laktonu..
Gamma-lactones are so stable that, in the presence of dilute acids at room temperature, 4-hydroxy acids (R-CH(OH)-(CH2)2-COOH) immediately undergo spontaneous esterification and cyclisation to the lactone.
Dale nevim, jak dalece bude selektivni ta redukce karboxylu boranem.. karboxyl by se mel redukovat, ester ne, to je ale teorie, v konkretnim pripade nevim :)
No a pak nevim.. jak je to s oteviranim laktonu.. kdyz na nej naleju vodny hydroxid, okamzite to krasne hydrolyzuje, za studena, bez michani.. ostatne kdo nekdo pripravoval GHB, tak vi sve :) Kdyz ale pouziju NaH v suchem THF.. Nejaka intuice mi rika, ze by to mohlo jen deprotonovat alfa-uhlik a lakton by mohl zustat, ale nevim, nevim... :)