• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hydrid nezredukuje kvarterny N na alkan a amin?
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak mě napadá - co to rozpustit/dispergovat ve vhodném aprotickém rozpouštědle, pořádně to ochladit velmi opatrně přidávat hydrid (CaH2 nebo NaH). Produktem by byly jen jednoduché anorganické soli, kterých by se pak dalo snadno zbavit.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Ne, mame toho dost malo, tak chci poradne prodiskutovat, jakou bazi zkusit pouzit ... diisopropylethylamin, tedy ..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: skusili ste diizopropyletylamin?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Delame takovouhle reakci a zda se, ze vse zatim troskota na tom, ze nevim(e), jak šetrně uvolnit volnou bazi v posledni kroku :) Ten dihydrobromid (nepocitam N-alkylimidazolium bromid, jen ty aminoethyl "ocásky") je, zda se, vpoho, bila krystalicka latka, na NMR nebyl, ale brzy bude.

A/B extrakce a odpareni neposkytlo nic, zkouseli jsme louh, uhlicitan .. Mozna by to chtelo slabsi bazi, se silnou se to dost zahriva, tak jestli tam nemuze probihat neco na zpusob hoffmanova eliminacniho stepeni qarternich ammoniovych soli nebo co ja vim ..

co vy na to?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Libraryum nebo Boragu, nahoďte nejakou strukturu k reseni. :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Mozna zkusit semimikro a pak nejak analysovat, co se dělo, jinak to imho zjistit nejde.. Ale ze bych stabilite azidu nejak veril, uz jen tech 80 °C po 12 h ..
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    LIBRIUM: Souhlasim. Ani jsem se k tomu nechtel moc vyjadrovat, protoze je to molekula od molekuly. Mne azidy rady eliminovaly dusik a stacila teplota.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MRTY: dost zalezi aky azid, ale vseobecne by som bol skepticky.
    MRTY
    MRTY --- ---
    ahoj, takovej dotazek: myslite ze prezije azid na sloucenine jejiz hydroxyly budu acetylovat (klasika pyridin-acetanhydrid 80`C, 12h.) ? de mi o to aby se to nejak nerozkladalo nebo nevznikaly N-acetyly... , co si o tom myslite?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak tady je reseni toho Fexofenadinu.

Neni to z me hlavy a je to myslim jedna(?) z prumyslovych syntez tohoto leciva.

Ale teda, kdo bude ted zadavat molekulu? .. Tezko posoudit, nejak se dohodnete panove :) Libriuv postup mi pripada takovy schudnejsi a prumyslove optimalizovatelny, Borag to zas pojal tak "originalne" :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: cyklopropylamin dostat.
    od Fluka stoji 98.0+ %, 50 mL napriklad 3,400.- CZK. to je necelych 100 euro, stvrt litra za 16,100 CZK.
    skus si zistit ci nejaky cesky dodavatel nema v ponuke este cenovo vyhodnejsi cyPr-Nh2.
    samotny cyPr2NH,
    bromcyklopropan by sa dal pripravit s dobrym vytazkom diazotacnym odburanim/substituciou (prebytok HBr, katalyticky ~ 5 - 10 mol% Cu2Br2, pridavat roztok dusitanu pomaly pri T pod 0°C, z polarne-kysleho prostredia sa cyPrBr vyluci), optimalizaciu si pozri v literature/publikaciach. cast cyPrNH2 si takto mozes previest na cyklopropylbromid s imo slusnym vytazkom, vyjde to urcite lacnejsie nez kupovat to,
    samotny dicyklopropylamin potom vhodnou metodikou substitucne (zase, optimalizovane, aby si mal dobry vytazok a minimum vedlajsich produktov).
    stabilita latky nebude uzasna, su tam jednak tie napnute cyklopropany, sekundarny amin, bude to citlive na vzduch/svetlo, oxidacne cinidla, stopy kovov, ...
    ulozit to v hnedom skle pod argonom do mrazaku, spotrebovat pokial mozno co najskor.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    dotaz:

jak byste pripravili dicyklopropylamín? Je to "normalni" stabilni latka? .. event. pokud jste ji videli nekde prodavat .. ? jinak pls pripravu jinak nez pres komercni cyklopropylbromid, 5ml asi 70 eur. A ja bych dicyklopropylaminu potreboval spis treba 50 ml do zasoby na reakce..

bud neumim hledat na Crossfire nebo z jinych duvodu jsem tam nic kloudneho nenasel.. a nebo to treba neni uplna sranda, jak to na prvni pohled vypada. Nejaky trik?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    - pokud uz chcete reseni, reknete, ..
    BORAG
    BORAG --- ---
    hmm, s acylacema jsem se nesetkal, ale je pravda, že jsem je taky nikdy nehledal
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: stretol si sa uz s takou acylaciou nitriloveho dusiku, na hociakom substrate?
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: jo, tak to potom ano.
    Tou acylací jsem myslel něco na způsob Ritterovy reakce. Je tam aktivovaný chlorid kyseliny a zároveň elektronově bohatý dusík nitrilu. Dokázal bych si představit, že dojde k jeho acylaci a po následném vodném zpracování by z toho mohl být RCONHCOR. Ale jen teoretizuji, vlastnoručně jsem nedělal.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: tu acylaciu dusiku popri F-Csovi prosim rozved, nejak si stojim na kabli asi...
    tu nukleofilnu substituciu 4-chlorbutanoylbenzenoveho derivatu s tym piperidinom, teoreticky su tam konkurencne centra, avsak dost podobna reakcia (4-metylpiperidin + 4-fluor-1-(4-chlorbutanoyl)benzen mi uz bezala s vytazkom okolo 80%, aj ked pravda tam nebol napr. terc. alkohol (tu je ten ale dost stericky kryty, hm?).
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: tohle vypadá docela schůdně. Měl bych spíš dva dotazy - nebude trochu problém s F-C acylací v přítomnosti nitrilu? (narážím na acylaci dusíku). Trochu větší problém možná bude v následujícím kroku - alkyljodid, báze, volný amin (nejprve sekundární, pak terciární), hydroxyl, karbonyl - tady bych se obával vedlejších reakcí.
    Pokud se tu ukáže BOJ, tak bych se zeptal na stabilitu té látky v kyselém prostředí - nebude to snadno dehydratovat?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    len sucha metodika, nic nove. nejake chyby nahlasit.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam