• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    U meho substratu:

IBX - 6eq
    rozpoustedla DMSO ci DMSO/PhF 1:1
    90 °C, 20h

.. substrat v reakcni smesi zustava nezmenen.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    asi by bolo dobre uviest detaily k podmienkam, millieu atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---

Napadaji vas nejake duvody?

.. Jakekoli upresnujici dotazy rad zkusim zodpovedet.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Benzo[d]isoxazol asi nejlépe připravíš opravdu ze salicylaldehydu a to buď přímo reakcí s komerčně dostupnou hydroxylamin-O-sulfonovou kyselinou (dělá se to dvojfázově ve směsi H2O/CH2Cl2 v přítomnosti NaHCO3), nebo ve dvou krocích tak, že salicylaldehyd převedeš reakcí s hydroxylaminem na příslušný oxim, který pak zacyklíš reakcí s PPh3 a DEAD.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nebo salicylaldehyd + HN3, radikalove vznika meziprodukt typu 2-azobenzaldehyd (no ten meziprodukt bude komplikovanejsi..) a azo-cosi napada karbonyl za tvorby benzoisoxazolu.. Funguje to? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jak byste nejlepe postavili benzisoxazol, nejlepe nesubstituovany, nebo 3-vhodne ("univerzalne" - X, CH3, CH2OH, CHO, COOH, CN) substituovany?

Napadlo me, jestli by naaahodou nesel nejak zacyklit benzaldoxim? (Nejlepe co nejjednodussi synteza z beznych prekursoru).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Nebudu lhat, tohle bych asi nevymyslel.
    MRTY
    MRTY --- ---
    jo upada to tu docela v zapomnemi... tak aspon odkaz na Boragovu poblikaci:

T-Shaped Molecular Building Blocks by Combined Bridgehead and Bridge Substitution on Bicyclo[1.1.1]pentanes

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jo100169b
    BORAG
    BORAG --- ---
    nějak to tady stagnuje - snad se to už zlepší. Posledních pár týdnů jsem měl dost práce s disertací, tak jsem se tady tomu nemohl dostatečně věnovat. Tentokrát jsem si pro vás připravil něco z vlastní kuchyně:

Není to úplně triviální. Jakékoliv návrhy jsou vítány. Řešení se pak v průběhu dneška nebo začátkem příštího týdne objeví mezi asap na JOC.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Delali jste nekdo Corey-Fuchse?

http://en.wikipedia.org/wiki/Corey-Fuchs_reaction

je jen obecny predpis. Budu ho delat "dvojite" v ramci jedny molekuly, 1,8-bis(ortho-formylfenyl)naftalénu.

nejaky tipy, triky, cemu se vyhnout?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETER_PAN: Tr- = trityl, -CPh(Ph-OMe-p)2 je diparametoxytrityl.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETER_PAN: ale ano.
    triisopropylfosfit + allylchlorid/-bromid daju O,O-diisopropylallylfosfonat, ktory zoxidujes m-CPBA v chloroforme na ziadany epoxid, napriklad.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. a jeste jeden synteticky dotaz .. nevite nahodou jestli neexistuje k benzylove chranici skupine nejaka alternativa ktera by se take schazovala redukci, ale slo by to podminkama odlisit ? ..

.. neco jako je -O-Tr = -O-C(Ph)3 a tusim na silikagelu padajici -O-C(Ph)(p-MeO-Ph)2

.. tak kdyby existovala nejak xyz-benzylova ktera bude padat proste za jinak intenzivnich (?) redukcnich podminek nez benzylova
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. myslite si ze je realne pripraviti takoveto epoxidy ? :

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: tBuOK me taky napadl, pK jsem si nijak nekalkuloval, ale tady me zas napadlo, jestli by to nebyla dost silna baze i na deprotonaci tech alifatickejch amínů, jestli by to necemu nevadilo. Ostatne tak by se mozna chovaly i ty hydridy.. Ja bych chtel experimentovat od mildest metod po nejake hardcore ones :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: matne si spominam na nejake dekvarterizacie prave hydridom sodnym ci litnym, ale tak je mozne, ze by to chcelo ostrejsie podmienky...
    co tak tBuOK?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    jinak v mem nakreslenem schematu je drobna chybicka, bud jste mi odpustili a nebo prehledli, ale nehraje to roli.. byl jsem nejaky unaveny po pulnoci :)

Jinak zatim nejvic verim tomu (ip)2EtN, jak rikal Librium, pak muzu zkusit i ten hydrid, poreferuji :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: hydridy alkalických kovů a kovů alkalických zemin tohle dělají jen vyjímečně. Musel bys na to použít hydridy typu LAH.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hydrid nezredukuje kvarterny N na alkan a amin?
    BORAG
    BORAG --- ---
    tak mě napadá - co to rozpustit/dispergovat ve vhodném aprotickém rozpouštědle, pořádně to ochladit velmi opatrně přidávat hydrid (CaH2 nebo NaH). Produktem by byly jen jednoduché anorganické soli, kterých by se pak dalo snadno zbavit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam