• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: nestrasi ta to v snoch? tak zlosvestne to kuka tymi eterickymi kyslikmi...
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BORAG: Chromatografie ve freonu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    To bude nejaka molekularni elektronicka soucastka, ne?

Videl jsem to v nejaky takovy ty ucebnici "maly molekularni elektrotechnik" :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    hohó :))

A ma to nejakou potencialni aplikaci, zajimavou vlastnost .. ?
    BORAG
    BORAG --- ---
    fantazie zapojena ;-)

fenantrochinon byla výchozí látka, kterou jsem použil pro přípravu tohohle makrocyklu. Hrál jsem si s tím na doktorátu, před pár dny jsme to poslali do časopisu. Takže to prozatím můžete vzít jako další úlohu. Pokud nám to editor nehodí na hlavu, tak vám pošlu link s "řešením"...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nestandartni "uloha" - zapojte tvorivost a fantazii :)

Napada vas nejaka zajimava reakce, neco synteticky uzitecneho... S latkami typu fenantro-9,10-chinon?

Tohle jako, abyste nemuseli v hlave skladat struktůru.

Cokoli, strilejte od boku, cokoli zajimavyho na te molekule vidite, sem s tim, napady vitany :) Samozrejme se zamerit na to chinoidni seskupeni nebo neco, na co by ten chinon mel selektivni vliv coby EWG.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Ten me taky napadl, dohledam clanky, dik za tip.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: co tak bis(chlormetyl)eter?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Neznate jine provedeni Blancovy chloromethylace, nez pouziti HCl v chlorbenzenu apod..?

Proste jiny zdroj sucheho HCl, nechcem nic vyvijet a jimat ...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    .. Pokud nemate dotazy, nebo jsem (tradicne) nekde nenamaloval překlep, směle hazejte strukturu, primarne teda navrhovatele reseni (Borag, Librium), sekundarne budu rad za cokoli :)

Tenhle semestr konecne mame predmet shodny s nazvem klubu, mam spoustu prikladu k procvicovani, ale kdyz clovek ma k dispozici reseni, svadi to k ošulení a nakouknuti do reseni, kdyz se clovek zasekne :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nuže, literární postup:

Dihydrexidine (LS-186,899) is a selective full agonist at the dopamine D1 and D5 receptors. It has approximately 10-fold selectivity for D1 and D5 over the D2 receptor. Dihydrexidine was investigated for the treatment of Parkinson's disease and schizophrenia but in an early clinical trial the drug was given intravenously and led to profound hypotension so development was halted. This drug continues to be studied, however, and is now in clinical trials to assess its efficacy in improving the cognitive and working memory deficits in schizophrenia.[1]

Sorry za kvalitu obrázku, to zkurvený rajče mě furt drásá nervy, kdyby něco nebylo k přečterní, osvětlím.. A jdu hledat jiný hostovací web.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ten Grignard by sa holt musel pripravit a spotrebovat in situ za nizkej teploty. kyanofenylmagnezium je malo stabilne, ale da sa s tym robit.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Jediny problem vidim v tom, co rika Borag .. Premyslim, jestli by nesel zvolit nejaky jiny substituent vhodny pro zavedeni -CN a prezil prostredi grignarda.

Zkusil bych treba ortho-lithiovany chlorbenzen za nizke teploty.. A pak kyanid.
    BORAG
    BORAG --- ---
    obávám se, že ten první krok bude v tomhle případě dost problematický. Myslím, že ten grignard zpolymeruje mnohem dřív, než tam dodáš ten keton. Obecně jsou tyhle adice organohořčíků na nitrily relativně rychlé.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: dovolil som si ti uniest ten dimetoxytetralon, no.

CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ani jsem se na to nepodival, ale mozna se na to podivam :).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jo, ja jeste cekam na Libria a na Chemika, jestli je taky neco napadlo .. Ale Borag celkem slusny zatim :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    nu a pak tady je druhá možnost, která mě právě napadla. Synteticky je mnohem kratší, avšak má jednu nevýhodu - při Mitsunobuovi dojde samozřejmě ke změně konfigurace a po cyklizaci budou vodíky v cis- pozici, bohužel...

BORAG
    BORAG --- ---
    tady je nějaký prvotní nástřel, jak bych to asi dělal. Některé kroky jsou hodně diskutabilní (hlavně ta radikálová nitrace). Jakékoliv připomínky jsou vítány! Stereochemie by mohla jít nějakým způsobem ukočírovat přídavkem nějakého chirálního aditiva v průběhu adice toho organokovu, ale pravděpodobně to bude chtít buď hodně nízkou (pod -60 °C) teplotu pro lithium nebo použít jiný kov (Mg, Zn?)

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: .. Heliceny jsou hrozna nuda, furt to samy :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam