CURDLED: dík za info. Od Schlossera jsem již četl nějaký článek v Eur.JOC. Tuhle látku potřebuji z toho důvodu, abych ji následně S-H couplingem připevnil k větší molekule, na kterou v závěrečném kroku (tuším dvanáctém) potřebuji instalovat karboxylát. Posledně jsem použil 1,2-dichlor-3-jodbenzen a doufal jsem, že lithiace acetylenu při -78 °C (nBuLi, 15 min) bude rychlejší než aromátu. Bohužel se tak nestalo. Methyl (ideálně těžký methyl) má v tomto případě pouze funkci chránící skupiny.
Uvažoval jsem o dvou možných scénářích:
1. Monolithiace 1,2-dichlorbenzenu, reakce s TMSCl, poté vydestilovat monosilylovaný derivát. Opětovná lithiace a reakce s CD3I. Na závěr vyměnit TMS za I reakcí s ICl. Tohle fungovat nejspíš bude, ale je to několik kroků a zbytečná ztráta času.
2. Začít rovnou z 2,3-dichlortoluenu, který je komerčně dostupný a ten lithiovat. Lithiace by měla teoreticky probíhat naprosto stejně jako u mého substrátu. Otázkou je ovšem jodační činidlo, které použit. Obávám se totiž, aby nadbytkem např. I2 nedošlo i k nežádoucím jodacím na jiných polohách aromátu.
Jinak Reaxys a SciFinder jsem již dávno procházel a požadovaná látka v databázích není. Proto se ptám, zda náhodou některý ze ctěných čtenářů nevidí důvod, proč by to nemuselo fungovat.