• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Jste mi pripomneli tu historku s britskym vojakem v Australii, ktery potreboval na zachod, slezl s kone a patricna mista ocistil do mistni flory. Bohuzel, a uz si nepamatuju, co to bylo za kytku, mela tak strasne zpuchyrujici ucinky, ze po nekolika hodinach se bolesti zastrelil.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: kapsaicin je sice subjektivne zloba, ale si zober ako bolestne tieto poznatky museli ziskat pionieri ako Despretz, Guthrie, Niemann alebo Meyer...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak to je jasne, ze spravny chemik si myje ruce primarne PRED tim, nez jde na zachod :)

A ostatni lidi vlastne moc nechapu, nevim, jak ostatni, ale ja si po rukou zasadne nemočím, takze pokud pak nejdu jist nebo delat jinou vysoce estetickou cinnost, nevidim duvod myt PO. To uz totiz byva zpravidla pozde, mel bych tu jednu pikantni historku, jak jsem si drtil holou rukou habaňeros do gulase a pak sel na toaletu, ale to uz je mimo ramec klubu.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    hlavne si dobre umyjte ruce pred tim nez jdete na zachod nebo se dotknete sveho obliceje - tyhle benzylbromidy jsou opravdu neprijemne... Jinak gratuluji.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Librium, Curdled: tak si predstavte, ze jsem nakonec rozchodil symetrickou dibromaci (nejakeho je vcelku jedno jakeho) ditolylnaftalenu. 2.1 eq NBS (jen mirne zluty, cerstvy), suchy dibenzoylperoxid (presrazeny z methanolu, promyty etherem, vakuum), tetrachlormethan, mirne podminky (mirna teplota, halogen 150W posvitit).

Kdyz jsem to delal predtim, prehuloval jsem to a uz jsem rozkousal NMR spektra a hmotaky. Vznikaly vedle produktu tribromo- a tetrabromo- derivaty.

Ze to bezi symetricky na kazdy methyl jeden brom pekne, to prikladam asi sterickym duvodum. Nebylo pozorovano, ze by se aktivoval methyl jednim bromem a ta halogenace pak jela dal na tom samem methylu...
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    LIBRIUM: Děkuju.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ASCORB: hlavne nasucho (ked inertizacia, tak presusit ten plyn este pred vstupom do aparatury, ale prud predsuseneho inertneho plynu moze pomoct udrzovat nizku vlhkost predsusenej aparatury a obmedzit koncentraciu kysliku v metanole).
    inertizacia ale nie je imo podmienkou, za predpokladu ze mas aparaturu dokladne predsusenu a chranenu pred vlhkym vzduchom.
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    LIBRIUM: Díky, jen mi vypadlo písmenko.:D To mi vychází na asi 2x10-6 mol/l. Jestli jsem se nesekl, to by stačilo. Předpokládám, že musím destilovat pod inertem?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ASCORB: metanolat, metanoat je mravcan.

no podla stechiometrie, obsahu vody vo vstupnom metanole, kvality aparatury atd, ale v priaznivom pripade by si to mal dostat na menej nez 80 ppm vody...
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    Mám dotaz: Když suším methanol hořčíkem ( převedení na methanoát a oddestilováním) na jakou koncentraci vlhkosti se dostanu? Nikde jsem to nenašel...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    jeste jsem si vzpomnel: zahnedly stary NBS casto funguje lip nez cisty prekrystalizovany NBS. Mozna byste se mohl na peroxidy uplne vybodnout, fotolyza Br2 viditelnym svetlem na Br(.) funguje velmi dobre. Iniciujte tu bromaci s NBS jednou kapkou bromu a svetlem za pokojove teploty.

Jo a taky pokud mate v molekule ty aromaticky methyly dva a doufate ze se bromace zastavi na bis(bromomethyl), tak mate docela smulu protoze statistika je proti Vam, je temer zarucene ze jeden z nich se castecne prebromuje na gem-dibromo driv nez se ten druhy kompletne zkonvertuje na monobromo. Asi Vam nezbyde nez frakcionovat tu vzniklou smesku.

Nemohl byste nahodou provest aromatickou elktrofilni bromomethylaci s HBr/paraformaldehydem jako alternativu? mesitylen se da takto prevest na bis-bromomethyl mesitylen v dobrem vytezku, dtto bis chloromethyl
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    pokud si chcete pripravit nejaky labilni peroxid jenz iniciuje pri nizke teplote, RO-CO-O-O-CO-OR maji ze vsech organickych peroxidu nejnizsi iniciacni teplotu (35C) ale jsou vetsinou vemi vybusne a kapalne. Boc-O-O-Boc je vsak jako jeden z mala krystalicky a hlavu mi neurazil kdyz jsem ho delal v gramovem mnozstvi z Boc2O (2 ekvivalenty Boc2O, KOH + peroxid). Navod je zde:

BocOOBoc | Org Prep Daily
    http://orgprepdaily.wordpress.com/2006/09/07/bocooboc/
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: tieto nitriloazoiniciatory sa zacinaju rozkladat pri nizsich teplotach nez diacylperoxidy, su zaroven stabilnejsie bzgl. vybusnosti... produkuju radikaly pomerne hladko uz od 30-35°C a AIBN je aj uplne suchy vybusny az od nejakych 65°C, bis(cyklohexyl) vobec.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Jj, taky muzu zkusit... mam i takovy ten dicyklohexyl analog.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WILDENBURY_SQ: co tak skusit AIBN namiesto peroxidov?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja bych chtel delat radikalovou bromaci alfa- uhliku vzhledem k aromatu a to hned dvakrat v ramci jedne molekuly. Jako iniciator pouzivam dibenzoylperoxid a 250W halogen reflektor. Bezi to az moc ochotne, kdyz tomu nahulim reflux v CCl4 a podporuju vznik radikalu svetlem, vysledkem je pozadovany dibrom, ale i tribrom, tetrabrom (2,5 eq NBS).

Ted jedu 2,1 eq NBS, 0,05 eq peroxid a bez svetla pri 60 °C si to skoro neťuklo. Tak jsem malinko zvysil teplotu a posvitil, za chvili to pichnu na GCMS.

Napadlo me, co si udelat nejaky jiny ROOR, ktery by ochotneji poustel radikaly uz za nizsich teplot, aby ta reakce sla lepe kontrolovat a vcas zastavit? Mam tu nejaky tBuOOH, tBuOOtBu, mohl bych udelat treba par desitek miligramu nejakeho acetonperoxidu... Nebo jak proste tu reakci vest nejakou rozumnou rychlosti, aby sel lepe monitorovat jeji prubeh?
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    CURDLED: dík moc!
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    whoosh: DMF se zmeni na ClCH=NMe2(+) Cl(-) a to je ten vlastni reagent. Katalyza s kapkou DMF (nebo NMP) funguje este lepe v pripade kdy se pouzije ClCOCOCl nebo difosgen

Wildenburry: co teda LiCl (taky jsem v minulosti na to pouzil LiBr) dela nevim ale opravdu tu lithiaci s LDA urychluje a muze taky zmenit regioselektivitu. Kdyz napriklad lithiujete 2-chloro-5-cyanopyridine samotnym LDA tak dostanete smesku 4 a 3 lithiovanych pyridinu, kdyz se tam nacpe extra LiBr tak to najednou chodi vyhradne do 4-polohy, vedle cyano. Podobny pripad jsem delal (procedura od Schlossera) s 5-trifluormethyl-2-chloropyridinem: LDA se zabubla CO2 a odpari, dostanete iPr2NCO2Li, k cemuz se prida dalsi LDA a s touhle smeskou se lithiuje vyhradne do 4-polohy
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    nevíte někdo, proč se u chlorace SOCl2 třeba nějaký sodný soli sulfonový kyseliny používá jako katalyzátor DMF?
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: Podle 1H NMR se zdá, že to běží naprosto selektivně do jediné volné ortho polohy vůči chloru. Dost mě zarazila rychlost lithiace. Konverze kvantitativní. Právě prohlížím uhlíková spektra a je to bez debat. Objednám tedy dichlortoluen a uvidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam