• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ: Měl jsem strachm, že to DBU mi bude podporovat eliminaci halogenu na tom sp2 C, ale překvapivě jsem našel:
    DBU is not typically used to convert vinyl halides into alkynes; in general, this conversion requires alkoxides, solid alkali, or alkali metal amides.
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: SiF4 je silnější LK než SiCl4, tak jsem zatím flurid opustil... tak jsem crude vychladil, ržedil DCM, dal proton sponge, DBU a nakonec silikagel... docela to šumělo, tak doufám, že ta proton sponge sehrála svou roli...
    BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: tak k tomu dej nějaký fluorid...
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: No právě hledám něco co nebude nukleofilní, ale bude mít afinituk k SiCl4,,, tak mě napadlo to DBU... místo Huniga
    BOJ
    BOJ --- ---
    Máte někdo zkušenosti s fosfazeny v kombinaci s Lewis kys.?
    Phosphazene - Wikipedia, the free encyclopedia
    Phosphazene - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Phosphazene
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Njn,... je hodně reaktivní, tak nad tím uvažuji...
    BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ
    BOJ --- ---
    nikde jsem v literatuře zatám neuspěl.... tady je ukázka reaktivity s alkoholy, aminy a např. ketony...
    http://www.usc.es/congresos/ecsoc/12/hall_a_GOS/a0002/a0002.pdf
    SiCl4 jsem použil protože jsem se konečně vyhnul Schmidtově reakci... azidu s ketonem - když jsem používal jiné Lewisovy kyseliny
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BOJ: DBN, DBU je stejne "nenukleofilni" jako treba ten Hunig.

Hm, ten štof vypada vysoce stabilne, tolerantne ke spouste cinidlum :))
    BOJ
    BOJ --- ---
    proč diethyl? kvůli H?... silikagel tam dávám vždy a pak odpařuji...
    BORAG
    BORAG --- ---
    nejprve bych tam dal trochu Et2NH a pak silikagel. S tím to chvíli míchal a pak vše odpařil, pak dal na krátký sloupec silikagelu a přímo eluoval produkt(y)
    BOJ
    BOJ --- ---
    Díky za nápady... ale
    - rozkládal se produkt při odpaření
    - mám tam sp2 vázaný Cl/I takže alkoholům bych se zatím taky rád vyhnul, alespoň těm nukleofilním
    - z jiných amínů-derivátů mě snad napadá jen nenukleofilní DBU.. tady bych právě vyloudil nějaké infa o možných alternativách....
    - mám ve struktuře azid, amid a 1,3-diCO s vinyl-Cl v poloze 2... rt, SiCl4 - DCM, takže báze R-Li a NaH ne, ale dík
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BOJ:
    - co se delo pri quenchi zminenymi basemi?
    - alkoholy (a roztoky..) budou to same co voda? (ekvivalentni mnozstvi nBuOH, tetrabutoxysilán.. Nejak dat pryc, filtraci pres siliku apod..)
    - čpavek v necem polarnim aprotickem by nesel?
    - kdyz selhal Hunig, jine trialkylaminy jsou asi taky k prdu, co..
    - nejake extremy typu NaH, RLi by nesly? Nezname substrat ani podminky, ale v pripade NaH by sel odtahnout silan a zustal by NaCl, pripade tetraalkylsilány, TMS by snad sel taky odtahnout...
    BOJ
    BOJ --- ---
    Potřebuji quenchnout reakci. Přemýšlím co použít. Opakuji reakci už po několikáté. Musím se vyhnout vodě i jejich roztoků.. NaCl, NaHCO3.... Mám v reakční směsi SiCl4 v DCM; ten potřebuji quencnout - zkoušel jsem 2,6-lutidin, Hunig, pak také NaHCO3 (s).. pak jsem zkoušel NH silikagel... ale pořád nejsem spokojen a myslím, že mi SiCl4 nebo jeho komplexy rozkládají produkt při odpaření.... pak bych byla možnost ještě crude neodpařovat, ale vzhledem k výtěžku pod 10% bych se tomu rád vyhnul...
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: 50°C .... nebo nějaký Ni/EtOH.. ale nesthoval jsem to...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BOJ: Asi by to slo, ale nejprve jsem chtel neco pohodlneho, k tem mym diarylalkylketonum je vic cest, obavam se, aby ta hydrolyza a dekarboxylace nebyla nejak energeticky narocnejsi.. Pak bych totiz mohl skoncit u asfaltu :/
    BOJ
    BOJ --- ---
    Jestli ti nevadí tyto podmínky, tak by to mělo jít hladce:
    Claisen:
    Bioorganic and Medicinal Chemistry, 2007 , vol. 15, # 13 p. 4552 - 4576
    Journal of Medicinal Chemistry, 2002 , vol. 45, # 6 p. 1244 - 1252

Hydrolýza - dekarboxylace:
    Helvetica Chimica Acta, 1925 , vol. 8, p. 850
    Collection of Czechoslovak Chemical Communications, 1984 , vol. 49, # 1 p. 122 - 136
    Organic Syntheses, 1938 , vol. 18, p. 54
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Celé jsem to nečet, ale proč neudělat Claisena s ethylacetátem/báse a pak ten 3-oxo-2-fenylbutannitril nezhydrolyzovat - nedekarboxylovat? Snad to pomůže...
    Zkusím to někde vyhrabat...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    ja myslim ze ArCH2Ar by mel jit slune nametalovat draslikem, akorat ze to pak zvolna reaguje s THF. Tady u firmy pouzivame ruzne baze od drasliku, na vyrobu K-alkoholatu na polymeraci ethylenoxidu. Ja si pamatuju ze Ph2CHK slo pripravit z K a ArCH2Ar (THF, pokojova teplota, pres noc) ale vznikly polymer bohuzel obsahoval trochu Ph2CHCH2CH2CH2O- namisto pouziteho alkoholu takze byl docela k nepouziti
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Sacrebleu a diaryl-CH-Li nebo -MgX jde obtizne pripravit jako individuum, co by se chovalo jako slusny grignard nebo ekvivalent, coz? Bude to dimerovat na tetrafenylethan, takze leda nejaka modifikace á la Barbier..
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    tBuOK + BuLi anebo tBuLi jsem delal se Smrcinou, (myslim ze to je Schlosserova superbaze). Takove cene bahno z toho vzniklo, v petroletheru ktery se nejdriv musel zbavit stop alkenu trepanim se sirovkou. My jsme tim zkouseli nametalovat nesubstituovany 1,1'-biafttyl ale nakonec z toho vznikaly vetsinou samy perileny a metalace sla uplne vsude, a nekolikanasobne, takze beznadejne smesky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam