• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    dolasi slusna alternativa je NaBH(OAc)3 suspenze v 1,2-dichloroethanu, za pokojove teploty
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    nitro skupina asi prezije, doporucuji pouzit bezvody EtOH nebo iPrOH pri 0C a prisypavat borohydrid pozvolna. Pokud nastanou zverstva, mozno prejit na BH3.THF nebo BH3.Me2S v bezvodem THF, tam by to melo byt v pohode. Jinak co si pamatuju borohydrd za studena nitro neredukuje (jednou jsem provadel redukci o-nitroanilinu na fenylendiamin pomoci LiBH4, musel se tam predavat katalyticky selen a fungovalo to jen v dost koncentrovanem roztoku pri 40C)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Prosimvas, prezije alifaticky (o-nitrobenzyliden)amin redukci borohydridem sodnym na N-(o-nitrobenzyl)alkylamin? Nebo budou vznikat nejaka barevna svinstva?

Pripadne byste doporucili jine čunidlo na redukci iminu v pritomnosti nitroskupiny?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    "great for all those places that your gerbil cannot reach"
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Chybi vam tam helicenova "zarazka", ktera by tomu trypticenovemu rotoru umoznila tocit se jen jednim smerem :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BORAG: to už skladujete opřené v koutě, kam se dřív dávaly deštníky, ne? :-]
    BORAG
    BORAG --- ---
    Další kousek z vlastní produkce:

BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ: Asi ty pejpry máš, ale pro sichr... Alespoň jsem se něco přiučil :D...

BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: někde jsem našel: Moderate to good yields of trapped products can be obtained either by using very short lithiation times (pyridazine and pyrazine) or by in situ trapping, where the electrophile is added before the metallating agent.. pošlu odkaz.. nebo článek
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Ok.. super.. Rád pomůžu... tady jsem ještě narazil na LiHMDS v kombinaci s 3-chlor-6-methyl a esterem....

BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: díky, večer to pročtu. Do chemie pyridazinu jsem zabředl před pár týdny v rámci jednoho menšího projektu a bohužel jsou to takové podivně se chovající heterocykly a moc mi ani nebude vadit, když z toho projektu zase rychle vybruslím. Skoro tři týdny jsem zabil neúspěšnou syntézou 3,6-bisTMS-pyridazinu (lithiace jak výchozího, tak 3,6-dijodovaného derivátu nefunguje, cyklizace 1,4-"silylketonu" také ne), většinou to ihned zčerná, dobře se to rozpouští skoro ve všem, ale na TLC je problém to rozhýbat...
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Ještě jsem se k tomu dnes na chvilku vrátil... Mohlo by pomoct..

CURDLED
    CURDLED --- ---
    jeste jsem si vzpomnel: TMS-acetylen-EWG je pruser v pripade K2CO3 + methanol protoze muze dojit k conjugated addition methoxidu. To jsem takhe jednou od-chranoval methyl ester 2-furankarboxylove kyseliny s TMS-acetylenem v poloze 5 a nestacil jsem se divit kdyz jsem pak vyizoloval trans+cis smesku methoxyvinyloveho analogu. V tomto pripade pak bylo nutno ochladit na 0C a peclive sledovat. Normalni acetyleny vsak problem s konjugovanou adici nukleofilu vsak nemaji
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    TMS pada z acetylenu hladce pri pH=10-11 v protickem prostredi. Doporucuji vyzkouset suspenzi K2CO3 v methanolu - zadne patlani s extrakci jako v pripade TBAF, a zadne pucovani na kolone (vedlejsi produkt je TMS-OMe a K2CO3 se po naredeni toluenem perfektne odfiltruje a po odpareni toluenu je produkt navic pekne vysuseny a pripraven na dalsi krok)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Jj, taky jsem mel vzdy barevne reakcni smesi, ale i zadelane produkty... Postupy jsem pouzival +/- stejne, rozpustit v tehyfu a pridat TBAF. Potaš v MeOH jsem si oblibil mnohem vice, reakcni smes bezbarva a vytezky okolo 80%, štofy ciste i po surove izolaci.

TBAF pouzivam jen na stabilnejsi silyly, TBDMS, TiPS apod...

Nevim, jestli to muze byt ovlivneno tim, ze TBAF extremne taha vodu (uz komercni je minimalne trihydrat) a vpodstate nejde vysusit...
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: v podstatě jedině TBAF. Látku rozpustím v THF, přidám TBAF (směs většinou okamžitě získá žlutočervenou barvu - v závislosti na koncentraci). Další zpracování pak závisí na tom, jak moc mám času, takže (i) buď přímo do směsi přidám silikagel, vše odpařím a zfiltruju přes kolonu, nebo (ii) zředím etherem, promyju vodou, organiku vysuším a opět zfiltruji přes silikagel. Nikdy jsem s tím neměl sebemenší problém (i v případě jiných silylů, jako TBDMS, TIPS, TPS, nHex3Si-). A to i v případech, kdy byly připevněny nejen na acetyleny, ale i na nenabite karborany. Jediný problém byl s TIPS-CB11H11(-), kdy jsem to musel zahřívat s CsF v sulfolanu při 200 °C.

Když o tom tam přemýšlím, tak při odstraňování TMS v přítomnosti R-COOMe se jen musí použít nižší teplota, protože jinak TBAF hydrolyzuje ester.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Jj, TBAF nebrat, z neznamych duvodu ukrutne nizke vytezky (a nereprodukovatelne, jednou 60%, pak 30%)... Neporovnatelne nizsi, nez metodikou, kterou uvadis.

Obcas je jednodussi cesta ta spravna. :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    proto bych se primlouval za (TMS)2NLi, ktery je vyrazne min bazicke a min nukleofilni nez LDA a s terminalnimi acetyleny funguje vyborne. Jinak co pouzivas na odchraneni TMS acetylenu? Me se osvedcil praskovy K2CO3 suspense v methanolu (10 minut, pokojova teplta, potom zredit toluenem, zfiltrovat, odparit)
    BORAG
    BORAG --- ---
    Dík za tipy. Věc se má tak, že TMS chráněný acetylen je do molekuly zavede hned v druhém kroku, pak se postupně vystavuje ten zbytek a v předposledním kroku se pak uvolní a na jeho místo se instaluje COOH. Karboxylaci terminálních acetylenů jsem dělal mnohokrát, ale většinou nebyly přítomny žádné výrazně nekompatibilní skupiny, takže stačilo LDA (generováno z nBuLi a iPr2NH) při -78 °C, občas jsem to ohřál na 0 °C, opět ochladil na -78 °C, zabublal suchý CO2 hnaný přes sušící patronu, ponechal jsem to ohřát na R.T., přidal vodný NaHCO3, promyl organikou, okyselil (v tomto okamžiku se občas produkt již z vodné fáze vysrážel) a produkt extrahoval do organiky. Většinou z toho byly analyticky čisté vzorky, které nevyžadovaly další čištění. Občas jsem LDA zaměnil za nBuLi nebo MeLi a také nebyl problém.
    V tomto případě ale budu mít odhadem 50 - 60 mg vzorku, takže si nemůžu dovolit nějaké velké experimentování. Potřebuji metodu, která bude fungovat na 100 % a jediné ztráty, které budou, budou ty při čištění a izolaci.
    BOJ
    BOJ --- ---
    CURDLED: jj taky jsem viděl jemnější báze... Cs2CO3/Al2O3 (Appl. Catal. A. 2000,194,203) nebo zinečnaté... např. Zn(OTf)2/Et3N.. (Tet. Lett. 2002, 8323).. většinou se tedy aplikují pro adice na aldehydy, a deriváty karbox. kys. ale snad by to šlo i na CO2....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam